Skocz do zawartości
860lacov

Ile może trwać realizacja gwarancji?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu wysłałem kartę graficzną na gwarancji do sklepu techplanet.pl

Data przyjęcia zgłoszenia to 09.05.2012

Kiedy jakiś czas temu próbowałem dowiedzieć się co z kartą się dzieje otrzymałem następująca odpowiedź :

W związku z tym, że reklamowany

produkt został wysłany bezpośredniodo producenta, termin realizacji naprawy

gwarancyjnej przekroczy przewidywany termin 14

dni roboczych.

Czy możecie mi powiedzieć czy firma może wydłużyć bezkarnie czas realizacji gwarancji?

Nie wiem dokładnie jak to wygląda bo z techplanet.pl mam jedynie dowód zakupu więc nie mam żadnej umowy gwarancyjnej, ale wydaje mi się, że normą jest 14 dni roboczych lub 21 dni "wszystkich".

Jak to wygląda? Mogę coś zrobić aby przyśpieszyć sprawę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzięte z regulaminu tego sklepu

Wady ujawnione w okresie gwarancji będą usunięte bezpłatnie w terminie 14 dni roboczych od daty uznania zasadności reklamacji. W przypadku konieczności wysłania towaru do specjalistycznych serwisów okres naprawy może zostać wydłużony.

Więc możesz czekać i dwa miesiące, ale generalnie powinni się wyrobić w 28 dniach roboczych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to gwarancję realizuje producent, więc pośrednictwo sklepu tylko wydłuża okres naprawy/wymiany. Co innego gdybyś się powoływał na niezgodność towaru z umową itp czyli sytuacje w których towar wymienia lub zwraca koszty sklep.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi