Skocz do zawartości
Ghazi

Przyśpieszanie nagrywarki

Rekomendowane odpowiedzi

ok, ale wezcie pod uwage, ze nowy BIOS wprowadza inne rzeczy, ktore sa bardziej przydatne niz nagrywanie plyty 10 sek. szybciej, np.:

v1.0K (Teac CD-W540E)

Zmiany:

Dodano obsługę odczytu płyt Ultra Speed CD-RW

Dodano obsługę zapisu i odczytu z prędkością x12 nośników High Speed CD-RW firm NANYA oraz LEAD DATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu sie zgodze muj LG X32 teraz X40 mikal firmware 1.00 i nie widzial plyt powyzej 700 MB po zmianie na 1.01 bylem juz w stanie nagrywac overburingiem ale tylko plyty 700 MB a po przeflaschowaniu na X40 i zgraniu nowego biosa wszystko smiga jak powinno. Nagrywam plyty powyzej 800MB bez zadnych problemow.

A to czy to komu potrzebne to juz inna sprawa, jak ktos nagrywa churtem jak ja czasami to sie ta szybkosc przydaje a do wlasnego urzytku to niech kazdy sam wybiera, muj LG @40 wypalil juz kolo 1000 plyt a niema jeszcze roku i sprawuje sie idealnie. Dopiero po upgardzie zaczol naprawde smigac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z racji ze jestes cs fighter wiec brat broni to ci odpowiem ;P 

po co chcesz wymianiac bios nagrywarki ??? :) 

- poczytaj troszke o nagrywarach , narywary 52 48 i bog wie co jeszcze wymysla sa bezsensem . 

Szybkosc nagrywania plyt z maksymalna predkoscia zatrzymala sie gdzie miedzy 20x a 24x , plyty na nagrywarkach 52x sa nagrywane tez z predkoscia 24 x najczesciej lub troszke wyzej do 30x przy czym najmniej bledow pojawia sie na plytach zapisywanych wlasnie z predkoscia 24x , nagrywanie szybsze powoduje powstawanie wiekszej ilosci bledow (zwlaszcza widac to na plytach audio ) .  a wiec nagrywarki 52x i 48 x osiagaja swoja predkosc maksymalna tylkow porywach i jest to bardzo niedobre dla nagrywanej plyty wiec jest to chwyt reklamowy i tyle , jezeli masz 24x to nic nieoplaca sie wymieniac bo ja chce kupic nagryware i wierz mi ze gdyby jeszcze sprzedawali 24x to wlasnie taka bym kupil :D

Chyba sam nie wiesz co mowisz mi na 52x nagrywa Cd 700 2:13 wiec jest roznica co do pretkosci (ze niby 52 nagrywa jak 24x ) a tak wogole nagrywam cd 32x wiem ze nie bedzie zadnego errora :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z racji ze jestes cs fighter wiec brat broni to ci odpowiem ;P 

po co chcesz wymianiac bios nagrywarki ??? :) 

- poczytaj troszke o nagrywarach , narywary 52 48 i bog wie co jeszcze wymysla sa bezsensem . 

Szybkosc nagrywania plyt z maksymalna predkoscia zatrzymala sie gdzie miedzy 20x a 24x , plyty na nagrywarkach 52x sa nagrywane tez z predkoscia 24 x najczesciej lub troszke wyzej do 30x przy czym najmniej bledow pojawia sie na plytach zapisywanych wlasnie z predkoscia 24x , nagrywanie szybsze powoduje powstawanie wiekszej ilosci bledow (zwlaszcza widac to na plytach audio ) .  a wiec nagrywarki 52x i 48 x osiagaja swoja predkosc maksymalna tylkow porywach i jest to bardzo niedobre dla nagrywanej plyty wiec jest to chwyt reklamowy i tyle , jezeli masz 24x to nic nieoplaca sie wymieniac bo ja chce kupic nagryware i wierz mi ze gdyby jeszcze sprzedawali 24x to wlasnie taka bym kupil :D

Chyba sam nie wiesz co mowisz mi na 52x nagrywa Cd 700 2:13 wiec jest roznica co do pretkosci (ze niby 52 nagrywa jak 24x )

Pozdro

:lol: to "wykrec mi" 24x na 52x to praktycznie nierealne max co zrobi z tej 24x to 32x no moze 40x :? ale watpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie decyduje podkrecic mojego plextora x24 juz pol roku :D

Boje sie bo chodza opinie, ze po prostu sie go nie da zbiosowac na wiecej niz nominalnie.

Jezeli ktos ma takiego i zbiosowal na x40 (bo na x32 nie ma) to niech da znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli ma mi nagryawrka pasc owiele szybciej

herezje siejesz :)

sam herezje siejesz ;) - czmeu niekupujesz cdkow nagrywarki dvd na allero ? - bo ten sprzet jest zajechany , a przy podkrecaniu zajezdzasz go jeszcze szybciej i to jest ogolnie wiadomo ze tak sie dzieje .

Co do 52 niemialem na mysli ze nagrywa tak jak 24 bo jak ktos juz napisal predkosc wzrasta katowo od poczatku by na koncu osiagnac te 52 x ale niejest tak ze mamy nagryarke 52x to nagrywa ona caly czas 52 x bo to bzdura ,swoja predkosc osiaga przez ulamki sekundy raz na pare minut.

A co do bleow to tez niechodzi o to ze wyskoczy ci komunikat ze plytka sie zjeb*** tylko nagrywarki robia bledy zawsze nawet na dobrze wypalonej plycie sa bledy mieszczace sie w granicach normy to tak jak z cdkami i dyskami twardymi ktore juz zaraz po wyprodukowaniu sa "wadliwe" tzn obecna technika niepozwala wyprodukowac plyty ani dysku ktory bylby w 100% dobry zawsze sa bley produkcji i tak tez przy wypalaniu plyty pojawiaja sie bledy ktorych przy nagrywaniu 24 krotnym jest najmniej a wszystkie wyzsze predkosci powoduja wiecej takich bledow - jezeli wyjda one poza gorna granice dopuszczalnych bledow to wtedy dopiero plyta siadzie - przy plytach audio natomiast im wiecej bledow tym tym no wlasnie tu skuti moga byc rozne od utraty jakosci dziwkeu do przeskakiwania utworow wlacznie .

to tyle na ta chwile ;)

pozdro - i niewciskajcie mi kitu ;) szczegolnie z tym ze podkrecenie nagrywary niema wplywu na jej zywotnosc bo to smieszne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro - i niewciskajcie mi kitu ;) szczegolnie z tym ze podkrecenie nagrywary niema wplywu na jej zywotnosc bo to smieszne ;)

No wlasnie z nagrywarkami to wedlog mnie jest inaczej .. :wink: zobacz "podkrecenie nagrywarki" wiaze sie z zaladowaniem firmwaru z modelu wyzej czyli urzadzenia sa zgodne jedynie zamiana firmwaru bez kombinacji jest zablokowana. Producent robi praktycznie z jednego urzadzenia 2 modele przez co wytworzenie jest tansze bo robi jeden model tylko laduje rozne firmwary. Przynajmniej u mnie tak bylo ricoh 7083a wewnatrz odpowiada 7063a .. =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie z nagrywarkami to wedlog mnie jest inaczej .. :wink: zobacz "podkrecenie nagrywarki" wiaze sie z zaladowaniem firmwaru z modelu wyzej czyli urzadzenia sa zgodne jedynie zamiana firmwaru bez kombinacji jest zablokowana. Producent robi praktycznie z jednego urzadzenia 2 modele przez co wytworzenie jest tansze bo robi jeden model tylko laduje rozne firmwary. Przynajmniej u mnie tak bylo ricoh 7083a wewnatrz odpowiada 7063a .. =)

No to masz wszystko odpowiada sytuacji gdzie masz dwa silniki spalinowe , pracuja non sotp jeden na 2000 obrotow drugi na 9000 , ktory sie predzej zuzyje ??? - to jest oczywiste ze ten ktory pracuje na obrotach rzedu 9 tys - wystarczy sobie odpowiedz na proste pytanie - to ze producent laduje na ten sam model 2 firmwary to tez niejest odkrycie - ale w tym wypadku i producent zarzyna wyzej taktowany model i ty jak kupisz tanszy a potaktujesz go wyzej w domu ...

Proste jak drut i jasne jak slonce ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz  wszystko odpowiada sytuacji gdzie masz dwa silniki spalinowe , pracuja non sotp jeden na 2000 obrotow drugi na 9000 , ktory sie predzej zuzyje ??? - to jest oczywiste ze ten ktory pracuje na obrotach rzedu 9 tys - wystarczy sobie odpowiedz na proste pytanie - to ze producent laduje na ten sam model 2 firmwary to tez niejest odkrycie - ale w tym wypadku i producent zarzyna wyzej taktowany model i ty jak kupisz tanszy a potaktujesz go wyzej w domu ... 

Proste jak drut i jasne jak slonce ...

ok jesli producent robi cos "takiego" to ma swiadomosc o ile i czy drastycznie zmieni sie zywotnosc urzadzenia. I jeśli jest to niewielki % MTBF to wypuszcza na rynek szybszy model na czesciach starszego z ulepszonym oprogramowaniem. Po czesci sie z Toba zgadzam :) tylko nie zgadzam sie z padnieciem nagrywarki "o wiele szybciej" raczej powiedzial bym ze bedzie to "nieznacznie szybciej" :wink:

Teraz jeszcze jedna kwestia ale to juz kwestia teoretyczna co padnie szybciej czesci mechniczne(silnik) czy laser w nagrywarce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej laser laser juz z gory ma krotsza zywotnosc w nagrywarkach i cdkach niz inne czesci mechaniczne - btw ja wiem tyle zze dla nawet 30 sekund nierzyykowal bym podkrecenia nagrywarki gdyby to miala byc minuta to bym pomyslal ale 10-30 sekund to juz naprawde nieprzesadzajmy mozna poczekac - btw zreszta nagrywarki teraz juz sa w smiesznych cenach - 180 zl za liteona 48x a 200 za 52x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o biosach do nagrywarki jest tu

http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/poczatkuj...ujacy-bios.php3

O asusie tu

http://www.cdrinfo.pl/software/stronasp.php?marka=Asus

A o traxdacie tu

http://www.cdrinfo.pl/software/stronasp.ph...?marka=Traxdata

a plekstor tu ( i jest 32 ?? )

http://www.cdrinfo.pl/software/stronasp.ph...p?marka=Plextor

Jak nie znajdziecie tam nowych biosuw to radze poszukac na stronie producenta i zadanie tych pytan na forun cdrinfo.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz  wszystko odpowiada sytuacji gdzie masz dwa silniki spalinowe , pracuja non sotp jeden na 2000 obrotow drugi na 9000 , ktory sie predzej zuzyje ???

Oj człowieku koniecznie chcesz postawić na swoim - nikt nie pisze z nas o wzroście 350% - po kiego takie porównania dajesz :wink:

btw zreszta nagrywarki teraz juz sa w smiesznych cenach - 180 zl za liteona 48x a 200 za 52x

No właśnie, a ty tak przeżywasz choć sam wiesz (bo to Twój cytat, że są śmiesznie tanie) i nawet jak padnie za te 2 lata to świat się nie zawali, tylko kupisz nową. Co do MTBF to jest to zwykle 70000 - niech przez o/c zmniejszy się to nawet o połowę (choć uważam, że raczej 65000) - ale niech będzie 35000 - nagrałem po 1,5 roku 1000 CD, to zostało mi jeszcze 34000 - prędzej mi zgnije ta nagrywarka niż ja wykorzystam te 34000 :) Ale skoro się tak uparłeś to niech będzie podkręcając o 15 sek. przy mak MTBF=35000 zyskujemy 146 godzin życia :lol: 8) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz  wszystko odpowiada sytuacji gdzie masz dwa silniki spalinowe , pracuja non sotp jeden na 2000 obrotow drugi na 9000 , ktory sie predzej zuzyje ???

Oj człowieku koniecznie chcesz postawić na swoim - nikt nie pisze z nas o wzroście 350% - po kiego takie porównania dajesz :wink:

btw zreszta nagrywarki teraz juz sa w smiesznych cenach - 180 zl za liteona 48x a 200 za 52x

No właśnie, a ty tak przeżywasz choć sam wiesz (bo to Twój cytat, że są śmiesznie tanie) i nawet jak padnie za te 2 lata to świat się nie zawali, tylko kupisz nową. Co do MTBF to jest to zwykle 70000 - niech przez o/c zmniejszy się to nawet o połowę (choć uważam, że raczej 65000) - ale niech będzie 35000 - nagrałem po 1,5 roku 1000 CD, to zostało mi jeszcze 34000 - prędzej mi zgnije ta nagrywarka niż ja wykorzystam te 34000 :) Ale skoro się tak uparłeś to niech będzie podkręcając o 15 sek. przy mak MTBF=35000 zyskujemy 146 godzin życia :lol: 8) :lol:

cyzli kolo 6 doop ;P heh dni ;) - no jak tam kto chce moze podkreci i jak padnie kupic nowa ale ja wole juz odrazu kupic cos niezlego i niepodkrecac po co ruyzykowac dla tych parunastu sek ? - poczekac niemozan - nieprzesadzajmy :/ - to tak jak procka o 50 mhz podkrecac - bzdura : /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...