Neraki Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Witam. W najbliższym czasie (2 miesiące ) mam zamiar kupić nowego PC. Niestety wyszedłem z obiegu i nie wiem jakie płyty główne są dobre i na co zwracać uwagę. Mam zamiar zostawić ze starego komputera takie podzespoły; - 2 Dyski Corsair SSD Force Series 3 120 GB - Dysk Seagate 1 TB Barracuda - Obudowa NZXT Phantom - Zasilacz Antec High Current Gamer HCP 750W Sprzęt który chce zakupić to; - Procesor Intel Core i7 3770K - Karta Gtx 670 - Pamiec Patriot Viper Xtreme Division 2 DDR3 2x4GB 2133MHz - Płyta Główna Asrock Z77 EXTREME6 I tu moje pytanie czy ta płyta głowna się nadaje i czy są z nią jakieś problemy. Czy możecie podać jakieś alternatywy (do płyty głównej lub do całego zestawu). Komputer będzie przeznaczony do obróbki zdjęć i filmów, gier takich jak Gild Wars 2 kiedy wyjdzie (BWE do czasu premiery), Kwota jaką mogę wydać na zestaw to 6000 zł (wiec cena płyty nie gra roli). Dziekuje, Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) W najbliższym czasie (2 miesiące )spytaj za 2 miesiące Edytowane 30 Maja 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Przemyśl do tego czasu kwestię pamięci, bo kontroler Ivy Bridge i tak je zdegraduje do 1333MHz, a nawet po ustawieniu wartości nominalnych na sztywno nic na tym nie zyskasz. Biorąc pod uwagę ceny zwykle sięgające 300 zł za taki komplet nie ma w tym żadnego sensu, bo zamiast 8GB ze zbędnie wysokim taktowaniem można kupić 16GB 1333. Przy obróbce zdjęć i filmów powinieneś wiedzieć, że liczy się pojemność ;) Test wspomnianej płyty masz na portalu i wypada dobrze, a konkurencja w podobnej cenie oferuje między innymi TZ77XE4 i Maximus V Gene - obie ujęte w teście Gi3rka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neraki Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Prolog Dzięki za odpowiedz. Lecz jestem troszkę skołowany, gdyż czytałem kilka wypowiedzi na zagranicznych forach i oglądałem kilka blogów w których ludzie wypowiadali się na temat że Ivy Breage obsługuje do 2800Mhz z stąd tez mój wybór takiej pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Bo obsługują płyty jeśli ustawisz, ale kontroler kończy się na 1600 MHz. Poza tym testy pokazały, że przewaga 2133 nad 1333 MHz mieści się w granicy błędu pomiarowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Co do płyty głównej od tego Asrocka lepsza będzie Gigabyte GA-Z77X-D3H DDR3. I tańsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Czemu lepsza? Z tego co widziałem UD3H niezbyt pozytywnie jest oceniany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Gigabyte jest świetnie wyposażony, ma dobre temperatury (kwestie niedokładnego ustawienia napięć poprawiono) a ten Asrock nie dość, że jest droższy to jeszcze niczym się nie wyróżnia - chyba, że panelem przednim, którym dysponuje każda dobra obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 A konkretniej? Ma dwa USB 3.0 na tylnym panelu więcej, ale za to ASRock ma dwa więcej do wyprowadzenia z płyty. D3H ma dwa SATA 6Gb/s, a Extreme4 cztery + dodatkowo eSATA 6Gb/s na tylnym panelu. Na laminacie posiada także przyciski Power i Reset, które wbrew pozorom przydają się w bardzo wielu sytuacjach, a dodatkowo Clear CMOS na tyle. O takie wyposażenie chodziło? Bo jeśli tak to Gigabyte wypada gorzej, a ponadto z tego co widzę ma słabszą i połowicznie chłodzoną sekcję zasilania. Na jego korzyść wypada rok dłuższa gwarancja, ale poza tym raczej nie jest lepszym wyborem chyba, że to wykażesz na co liczę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arch Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Gigabyte jest świetnie wyposażony, ma dobre temperatury (kwestie niedokładnego ustawienia napięć poprawiono) a ten Asrock nie dość, że jest droższy to jeszcze niczym się nie wyróżnia - chyba, że panelem przednim, którym dysponuje każda dobra obudowa. Też myślę o Z77X-D3H i mam pytanie. Z tymi napięciami chodzi o ten sam problem, który był w testach płyt na Z77 na purepc miesiąc temu? Skąd wiesz, że go poprawiono? Edytowane 3 Czerwca 2012 przez arch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...