kbzium Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 Cześć, kupiłem i7 2600 (bez k). Dałem ~800 zł a szkoda dopłacać do ~1100-1200 do 2700k. Tak więc: która płyta będzie dla mnie najlepsza jeśli: A. Procesor nie ma odbl. mnożnika, mogę trochę pokręcić FSB (czy odpowiednikiem) - ale to męczy PCI-E i pewnie z 10 MHz uciągnie więcej... (ale mniejsza z tym jak mówię). W sumie ponoć można mnożnik do x43 podnieść co daje ze 4.2GHz.. po co więcej ;p B. Nie obchodza mnie nowinki typu PCI-E 3.0 jeśli trzeba za to dużo dopłacić C. Przydałaby się obsługa intelowskiej technologii z SSD (bo dysk SSD mam, vertexa 3 120GB) D. Musi być stabilna i dawać sensowne osiągi (nie spowalniać procesora). Czyli chcę czegoś najsensowniejszego (najniższa cena za najlepszą jakość). Nie gram, może kiedyś będę jeszcze. Na razie mam HD4950 więc niezbyt sobie pogram :) Dziękuję i pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 Najtańszy AsRock na Z77 i masz wszystko. Ewentualnie porównaj wyposażenie do wyższego modelu czy czegoś nie potrzebujesz. "obsługa intelowskiej technologii z SSD" - to bzdura i nie warto sobie tym głowy zawracać "Musi być stabilna i dawać sensowne osiągi (nie spowalniać procesora)" - nie istnieją niestabilne płyty a różnice wydajności między modelami to wielkości pomijalne (rzędu 1%), płyte wybierasz głónie ze względu na wyposażenie, ilość i rodzaj złącz itp OC za pomocą fsb sobie odpuść, mnożnik do x43 będzie lepszy/wystarczający na co dzień (skoro nie grasz nie potrzebujesz bezkompromisowej wydajności, procesor zużywa mniej prądu i mniej się grzeje przez co może być ciszej chłodzony) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supernatural Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) tylko mi nie mow ze chcesz dawac vertexa 120gb na dysk cashowy.............. kryterium d: plyta glowna ma nie spowalniac procesora ................................................................................................................................................................................................................... aha. bierz cokolwiek najtanszego. asus p8p67 pro Edytowane 6 Czerwca 2012 przez supernatural Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Mnożnik 42 to turbo dla jednego rdzenia, 4 rdzenie będą pracowały maksymalnie na 3,8Ghz Ja bym brał np MSI Z77A-G43, cena poniżej 400zł, a ma wszystko co trzeba. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...