Zasados Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Tak jak w temacie, poszukuję najbardziej opłacalnej konfiguracji do gier za około 2000zł, zależy mi również na ciszy:) Jak na razie złożyłem dwa następujące zestawy: Intel Core i5 3450 3,10 GHz BOX MSI B75A-G43 be quiet! Pure Power L7-530W SilentiumPC Brutus BT-410 Pure Black - bez zasilacza GoodRam DDR3 4GB 1333MHz CL9 XFX HD6870 1GB za 2102zł lub Arctic Fusion 550 Bulk 80Plus 500W Intel Core i5-2400 Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) Asus P8H61-M LE R3.0 SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410) Sapphire HD7850 2G GDDR5 PCI-E DVI-I / HDMI / DUAL MINI DP 11200-00-20G za 2331zł I teraz pytanie brzmi, czy warto dopłacać do droższego zestawu? Chyba że da się złożyć coś lepszego za podobną cenę? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Przede wszystkim ciężko mówić o ciszy na standardowym chłodzeniu procesora w obudowie tego pokroju. Zephyry ciche nie są i wypadałoby zaopatrzyć się w kontroler obrotów. Zasilacze wybrałeś także nie szczególnie ciekawe pod tym względem i dobrze byłoby dopłacić np. do L8. Zarówno wydajniejszy jak i cichszy będzie HD7850, a z drugiej strony w pierwszej konfiguracji występuje korzystniejsze połączenie procesora i płyty. Byłoby dobrze wykonać mieszankę obu zestawów choć oczywiście wymagałoby to większych nakładów finansowych. Jaka jest natywna rozdzielczość monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasados Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dziękuję za szybką odpowiedź, natywna rozdzielczość monitora to 1680x1050 i nie planuję w tej kwestii żadnych zmian. Z tego co widzę to te be quiet!-y L8 są już dość drogie, chyba że słabszy model 430W: be quiet! Pure Power L8-CM-430W - Ceneo lider - Saturion.pl . Tak jak napisałem w temacie chciałbym zamknąć się w kwocie jak najbliższej 2000zł, ale zrozumiem uzasadnioną potrzebę dopłacenia :) Jestem otwarty na wszelkie propozycje :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Ja na twoim miejscu zdecydowałbym się na taki zestaw: MSI B75A-G43 i3-2120 SilentiumPC Fortis Sapphire HD7850 4GB Good Ram XFX CORE 550W SilentiumPC Brutus 410 Jak odczujesz, że procesorowi brakuje mocy (w co wątpie) to możesz go sprzedać i kupić i5-3450, ale moim zdaniem lepszą inwestycją będzie dysk SSD. Zobacz sobie jaka jest różnica w grach między i3 a i5: Intel Core i3 2120 Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasados Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 @humanoidal W techplanet.pl proponowany przez Ciebie zestaw kosztuje 2401zł i powiem szczerze to jest trochę dużo:/ Czy byłby sens przycinać koszty i zamiast hd7850 kupić używanego gtx-a 570, np stąd: EVGA GeForce GTX570 1280MB GWARANCJA gratis KRAKÓW (2386589432) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 W co grywasz? Wykorzystywana rozdzielczość nie wymaga potwornie wydajnej karty graficznej, ale rzeczywiście trudno zbilansować zestaw w Twoim budżecie, bo z jednej strony dobrze byłoby kupić nową technologicznie kartę graficzną, ale szkoda rezygnować z czterech rdzeni. Zasilacz jest zauważalnie droższy, ale z widocznych i odczuwalnych różnic należy wymienić modularne okablowanie i oczywiście wentylator Silent Wings, który w tym przypadku jest gwarantem znacznie niższego poziomu hałasu. Padł także XFX Core, ale ostatnio niemal wszyscy skarżą się na buczenie/piszczenie. Z tego co wiem to gwarancja producenta w tej sytuacji nie przejdzie na nabywcę karty, a więc pozostanie liczyć na to, że w razie problemów odnajdziesz kontakt ze sprzedającym i to on zrealizuje te 10-letnią gwarancję. GTX 570 pobiera znacznie więcej energii od wcześniej rozpatrywanych kart, ale jest także wydajniejszy od 7850. Tyle tylko, że to referent i cichy nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Zobacz w agito, tam jest chyba najtańszy ten szafir. Ja osobiście nie lubię bawić się w używki, bo karta graficzna to jest rzecz, która pada stosunkowo często, a jest najdroższym elementem komputera. Z realizacją gwarancji na sprzęd z drugiej ręki zwykle jest ciężko. Możesz zrezygnować narazie z chłodzenia i dokupić, jeżeli będzie ci przeszkadzał boxowy wentylator. Możesz też poszukać tańszego zasilacza, bo podany przeze mnie zestaw potrzebuje maksymalnie 250-300W Padł także XFX Core, ale ostatnio niemal wszyscy skarżą się na buczenie/piszczenie. Nic takiego nie zaobserwowałem, obwiniałbym raczej kartę graficzną. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasados Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Chciałbym zagrać w BF3, Metro Last Light, Wiedźmina 1 i 2, Diablo 3. Miałbym też nadzieję na GTA V, ale na to ewentualnie mam PS3, gdyby zestaw nie dał rady. Myślę że na sprzęcie na najbliższe 2 - 3 lata nie ma sensu oszczędzać 200zł, więc ostatecznie zdecydowałbym się na coś takiego: Intel Core i3-2120 LGA1155 BOX MSI B75A-G43 Intel B75 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) SilentiumPC Fortis HE1225 Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 be Quiet! PUREPOWER L8 530W Sapphire ATI Radeon HD7850 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express Full Czy coś jeszcze jest ewentualnie do poprawki, czy raczej za taką kwotę (2450zł) nic lepszego nie złożę? EDIT: Aha i czy powinienem do tego wentylatora dokupić jakąś pastę termo przewodzącą, czy w zestawie jest jakaś pasta? Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Zasados Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dobrze byłoby dorzucić 20 zł do wersji Brutusa z USB 3.0 skoro płyta pozwala ten standard wyprowadzić na front, ale to kwestia indywidualna. Wymieniłeś takie gry spośród których wiele lubi się akurat z 4 rdzeniami i osobiście wybrałbym i5 3450 rezygnując na razie z chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Różnica to jednak ponad 300zł, ale jak możesz się szarpnąć to warto. Na i3 też wszystkie wymienione gry pójdą na maksymalnych detalach, ale możesz doświadczyć okazjonalnej ścinki, szczególnie przy multiplayerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasados Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Dzięki Wam za odpowiedzi, w takim razie będę się zastanawiał, bo do końca weekendu i tak chcę sprzęt zamówić, bo z dnia na dzień ceny lecą w górę i im szybciej tym lepiej :) Najprawdopodobniej zdecyduję się na mocniejszą konfigurację z i5-3450 i hd7850, ostatecznie komputera nie kupuje się codziennie, a te 200-300 zł w perspektywie lepszej wydajności nie ma większego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Przed złożeniem zamówienia proponuję napisać jeszcze na forum by się upewnić, że wszystko jest ok i nie ma lepszej konfiguracji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasados Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Intel Core i5 3450 3,10 GHz BOX - 778zł saturion.pl MSI B75A-G43 - 293zł saturion.pl GoodRam 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 SODIMM - 81,90zł saturion.pl SilentiumPC Brutus BT-410 Pure Black - bez zasilacza - 123,80zł saturion.pl be Quiet! PUREPOWER L8 530W - 299zł techplanet.pl Sapphire Radeon HD7850 2GB DDR5 BOX - 949zł agito.pl/allegro.pl W sumie 2524,70zł, czyli budżet przekroczony o 500zł, ale myślę że warto i przez najbliższe 2 lata będę mógł grać w większość pojawiających się gier:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 W Brutusie 430 masz USB 3.0 na froncie jeśli czujesz potrzebę. W saturionie nie ma L8? Porównaj go cenowo z morele.net, bo RAM i płyta są w podobnej cenie, a procek nie może być wiele droższy - zasilacz w techplanet to kolejna wysyłka i może wyjść tak samo lub nawet drożej. A w innych sklepach za ile? Jeśli ma kosztować 970, a tutaj 950 + 20 zł przesyłka to wyjdzie na to samo. Sprawdź dla porównania ile cały ten zestaw kosztowałbym w morele.net, bo tam powinny być wszystkie te części. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasados Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Widziałem to USB3.0, ale szczerze mówiąc nie widzę takiej potrzeby, nie przenoszę danych zbyt często i nie zależy mi na szybkości kopiowania, USB2.0 mnie zadowala :). Co do róznicy w cenie, to techplanet.pl mam w tym samym budynku w którym pracuje i to byłby odbiór osobisty, cena karty z agito wraz z przesyłką i tak obecnie jest najniższa na rynku, a ceny proponowane przez sklep saturion.pl również są niższe niż w innych sklepach. Teoretycznie mógłbym poczekać aż ceny troszkę spadną choćby do poziomu sprzed 1 miesiąca, ale nie mam na to żadnej gwarancji :P. Tak więc jeśli nie ma zastrzeżen ze strony technicznej, to najprawdopodobniej zamówię właśnie ten zestaw. Dzięki wielkie za pomoc i rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasados Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Komputer złożony, już wszystko pięknie działa:) I byłoby idealnie gdyby nie to że zamówiłem z nieuwagi pamięci SODIMM do laptopa, zamiast normalnych i musiałem kupić ostatnią sztukę normalnych 4GB pamięci w komputroniku :P A te mam nadzieję że saturion bez problemu przyjmię spowrotem. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Polecamy się na przyszłość ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...