Skocz do zawartości
bratek007

i7 2700k wysoka temperatura ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem (chyba że to norma ale nie wydaje mi się) z wysoką temperatura realtemp pokazuje mi temperatury w spoczynku od 43 do 46 stopni podaje konfiguracje :

i7 2700k ustawiony na 4,6Ghz przy napięciu 1,35v

na procku założony Scythe Grand Kama Cross

pasta ic diamond 7

asus maximus IV-gene-Z

bequiet L8 430W

w OCCT podczas testu temperatura dochodzi do 81stopni na rdzeniu mierzone w realtemp, dziś zmieniłem pastę na IC diamond i spadła delikatnie o 2-3stopnie ale podczas spokojnej pracy dalej wacha się między 43-47 przy czym rurki na radiatorze są letnie, chłodne

co jest nie tak, gdzie popełniłem błąd, proszę o pomoc

ps. w Al Suite II temperatura CPU podana jest na poziomie 33 stopni ale to jest wskazanie z podstawki i chyba temperatura na rdzeniu jest ważniejsza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe Grand Kama Cross

to nie jest jakieś wybitnie wydajne chłodzenie. Zauważ też, że procesor pracuje na napięciu 1.35V, więc jego temp. rdzeni w OCCT raczej nie dziwi. Temperaturę najlepiej monitoruj RealTemp 3.70, lub np. HWiNFO64 (sensor only).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź, temperaturę właśnie sprawdzam w RealTemp 3,70 generalnie tutaj pokazuje najwyższą o 2-3 stopnie niż np w CoreTemp to kwestia Tjmax która w jednym jest 100 a w drugim 98 ile jest prawidłowo ?

Zmniejszyłem napięcie do 1,320 (na 1,300 się wieszał) utrzymując dalej mnożnik na 46 i temperatura spadła max teraz to 75 stopni a bez obciążenia to 42-43 stopnie (RealTemp 3,70) czyli wychodzi na to że przy tym chłodzeniu 4,6Ghz to max tylko dlaczego nawet rurki od radiatora nie są ciepłe ? Wiatraki pracują na max a radiator i tak jest chłodny to wina konstrukcji coolera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobaw sie pll voltage. daj defaultowe ustawienia dla proca i ustaw samo napiecie pll na 1.6V. przetestuj z 2h primem - jesli nie sie nie wywali to tak zostaw i ustaw takie same ustawienia jak miales dla oc proca. znowu prime. jesli wywali to podnies vtt do 1.1v. zostaw na noc na primie i tempy powinny byc nizsze o pare stopni.

do tego radzilbym ustawic cpu power menagment:

250

1

250

250

250

Edytowane przez supernatural

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi