Kosher Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Mam u siebie 2 kompy, jeden z nich z dostepem do netu a drugi nie (nie zalezy mi na tym). Pierwszy komp ma IP 192.168.0.XXX i w nim mam karty sieciowe a w drugim jedna ale spieta kablem krosowanym z druga karta pierwszego kompa. Dla polaczenia obu moich kompow chce uzyc IP np. 192.168.10.XXX (10 dlatego ze nie chce blokowac adresow dostawcy netu a on ustawia inna przedostatnia cyfre IP dla kazdej sieci blokowej) Jak ustawic maski zeby: 1. Oba moje kompy sie widzialy. 2. Oba kompy widzieli ludzie z sieci. Czemu jak na drugim kompie ustawie brame i DNS to siec na moich obu kompach zwalnia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 przypadkiem ci tego juz kiedys nie wyjasnilem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 przypadkiem ci tego juz kiedys nie wyjasnilem ? 192.168.0.1 | 192.156.0.2 192.168.0.3 192.168.0.4 | 192.168.10.1----192.168.10.2 0.1- to oczywiscie serwer 0.2-0.4- to kompy z netem (w tym 0.4 moj) 10.1- to moj komp z dwiema kartami sieciowymi (ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego) 10.2- moj drugi komp podpiety krosowanym kablem (ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego) Tlumaczyles ale jak daje wszedzie maske 255.255.0.0 to jakos nie chce to dzialac a jak mostkuje polaczenie to trace net. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 wszystko w porzadku , tylko skad wiesz ze dhcp na serwerze przydziela wszystkie ip z maski jak leci ;] jak sobie dasz jakies inne / jakies ip ktore jest juz w sieci to dzialac nie bedzie pozatym jesli *.10.2 "ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego" to dlaczego nie wezmiesz/wykupisz sobie dodatkowego ip ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 wszystko w porzadku , tylko skad wiesz ze dhcp na serwerze przydziela wszystkie ip z maski jak leci ;] jak sobie dasz jakies inne / jakies ip ktore jest juz w sieci to dzialac nie bedzie pozatym jesli *.10.2 "ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego" to dlaczego nie wezmiesz/wykupisz sobie dodatkowego ip ? 1. Na serwerze nie ma DHCP. 2. Moje kompy sa spiete bezposrednio a nie przez switcha (nie ma juz mozliwosci ciagniecia kolejnego kabla). 3. *.10.2 "ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego" ale tylko wtedy kiedy chce, wylaczajac polaczenie odpowiedzialne za dostep kompow do reszty sieci moje oba kompy maja sie widziec dalej "po innym polaczeniu" a wlaczajac je dalej "wszyscy widza wszystkich" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Jezeli Ci bardzo na tym zalezy kup switcha. Tylko czy admin/wlasciciel sieci pozwala podpinac kompy, ktore teoretycznie nie beda korzystac z neta :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...