Skocz do zawartości
Kosher

Jak przydzielic IP, troszke zamieszania.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam u siebie 2 kompy, jeden z nich z dostepem do netu a drugi nie (nie zalezy mi na tym). Pierwszy komp ma IP 192.168.0.XXX i w nim mam karty sieciowe a w drugim jedna ale spieta kablem krosowanym z druga karta pierwszego kompa. Dla polaczenia obu moich kompow chce uzyc IP np. 192.168.10.XXX (10 dlatego ze nie chce blokowac adresow dostawcy netu a on ustawia inna przedostatnia cyfre IP dla kazdej sieci blokowej) Jak ustawic maski zeby:

1. Oba moje kompy sie widzialy.

2. Oba kompy widzieli ludzie z sieci.

Czemu jak na drugim kompie ustawie brame i DNS to siec na moich obu kompach zwalnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przypadkiem ci tego juz kiedys nie wyjasnilem ?

192.168.0.1

|

192.156.0.2

192.168.0.3

192.168.0.4

|

192.168.10.1----192.168.10.2

0.1- to oczywiscie serwer

0.2-0.4- to kompy z netem (w tym 0.4 moj)

10.1- to moj komp z dwiema kartami sieciowymi (ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego)

10.2- moj drugi komp podpiety krosowanym kablem (ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego)

Tlumaczyles ale jak daje wszedzie maske 255.255.0.0 to jakos nie chce to dzialac a jak mostkuje polaczenie to trace net.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko w porzadku , tylko skad wiesz ze dhcp na serwerze przydziela wszystkie ip z maski jak leci ;]

jak sobie dasz jakies inne / jakies ip ktore jest juz w sieci

to dzialac nie bedzie

pozatym jesli *.10.2 "ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego"

to dlaczego nie wezmiesz/wykupisz sobie dodatkowego ip ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko w porzadku , tylko skad wiesz ze dhcp na serwerze przydziela wszystkie ip z maski jak leci ;]

jak sobie dasz jakies inne / jakies ip ktore jest juz w sieci 

to dzialac nie bedzie

pozatym jesli *.10.2 "ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego"

to dlaczego nie wezmiesz/wykupisz sobie dodatkowego ip ?

1. Na serwerze nie ma DHCP.

2. Moje kompy sa spiete bezposrednio a nie przez switcha (nie ma juz mozliwosci ciagniecia kolejnego kabla).

3. *.10.2 "ma widziec wszystkich i wszyscy maja widziec jego" ale tylko wtedy kiedy chce, wylaczajac polaczenie odpowiedzialne za dostep kompow do reszty sieci moje oba kompy maja sie widziec dalej "po innym polaczeniu" a wlaczajac je dalej "wszyscy widza wszystkich"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi