Skocz do zawartości
radas3x1

dysk po spalonym komputerze problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

złożyłem zestaw, który tutaj był mi polecony i mam pewien problem.

koszyk: http://www.morele.net/inventory/info/84alv1/

Poprzedni komp się spalił, jednak myślałem, że dysk WD 320gb ocalał. niestety przy próbie odpalenia win7 wyrzuca niebieski ekran i nic nie da się zrobić, chkdsk /f z płyty win7 nie działa, bo "write-protected NTFS", i automatyczne ratowanie systemu też nie pomaga, testisk wywala błąd, że partycja uszkodzona (ta ważniejsza), mhdd nie wykrywa go itp możecie poratować jakimiś linkami jak naprawić ten dysk nie formatując go?

i jaki kupić optymalny dysk, żeby to wszystko zbakapować i do normalnego użytku (500gb lub więcej)?

w ogóle płyta win 7 pokazuje mi, że zainstalowany win jest na partycji D a był na C, testdisk odczytuje dane z patrycji systemowej, za tą drugą nawet nie chce się zabrać, przy starcie pokazuje, że się coś nie zgadza z danymi na partycjach (jak wrócę do domu to zamieszczę zdjęcia). HDD Regenerator, jak każdy go odradza tak w najgorszych sytuacjach uratował mi ten dysk nie jeden raz, jako jedyny "naprawił" 12 badów, które były na samym początku partycji jednak to też nie pomogło. Na linuxie wyskakiwało jeszcze, że problemy z bootsectorem są i może dlatego nie chce się odpalić (jednak nie wiem jak to naprawić, fixmbr, fixboot nie pomogło)

chciałem przez linuxa jeszcze coś zrobić jednak wyrzucało, że trzeba z poziomu widnowsa zrobić skandiska a jak napisałem, dysk jest "write-protected" chociaż go nie blokowałem ani szyfrowałem itp.

Edytowane przez radas3x1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym próbował chociaż dane odzyskać o ile to jeszcze możliwe w domowych warunkach.

Odpalić kompa na innym dysku a ten tylko podłączyć do diagnostyki. I najpierw robi się obraz dysku i na nim pracuje a nie na oryginale bo łatwo można dane uszkodzić lub zamazać.

Dobry program do odzysku to Get Data Back choć cudów nie zrobi.

Jak się uda odzyskać cokolwiek ważnego wtedy format tego dysku o ile jeszcze jest na tyle sprawny.

A takie mam dla Ciebie propozycje:

Dysk Samsung SpinPoint F3 HD103SJ (1TB, 7200RPM, 32MB, SATA/300) - Dyski twarde - Sklep internetowy Agito.pl

Dysk Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600) - Dyski twarde - Sklep internetowy Agito.pl

Dysk WD Caviar Green WD10EZRX (1TB, 64MB, SATA/600) - Dyski twarde - Sklep internetowy Agito.pl

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odczepiłem z xboxa dysk i idealnie udało mi się zainstalować win 7 na nim. działa partycja systemowa z mojego "ugrzanego" dysku, a druga (ta najważniejsza) nie chce się odpalić, wyskakuje, że nie jest dostępny, a chkdsk nawet nie chce się za niego zabrać. zaraz stestuję ten get data back :)

edyt: pięęęęęęęęknie :mrgreen: ten program jako jedyny wyświetlił moją uszkodzoną partycję i teraz całą kopiuję na laptopa przez lan, mam nadzieję, że obejdzie się bez problemów, ale najważniejsze dane już są zachowane :) :) :)

edyt2: wszystko przywrócone na cacy, dzięki za program, chociaż na początku dysk strasznie wolno chodził, to okazało się, że zapomniałem zmienić jego trybu w biosie (bo zmieniłem na IDE, żeby mhdd wykrył i później go remapował)

Edytowane przez radas3x1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi