hors7 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Cześć Mam pytanie do doświadczonych użytkowników i być może posiadających podobną konfigurację jak ja. Obecnie posiadam w skrócie sprzęt: Zasilacz markowy sprawność 80% według producenta, o mocy 650W CPU i7 860 2,8ghz lga 1156 Płyta główna MSI P55-GD65 Pamięć RAM 8 GB GPU Radeon 5850 sapphire referyncyjny. Chciałbym wymienić kartę graficzną w celu poprawienia wydajności w grach (głównie directx 11), gram tylko na 1920x1080. Obecnie jestem zainteresowany kartami pokroju gtx 570, gtx 580. Cena max 1000-1100 więc wchodzą w grę tylko karty używane. Czy to dobry wybór do tego zestawu już z przed prawie 3 lat, czy obrać inną drogę i np zainteresować kartami firmy AMD, czy też poczekać np na GTX 660. Zapraszam do dyskusji i dziękuję za jakieś porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Masz w zasadzie 2 opcje - albo radeon HD7850 (nówka), albo wydajniejszy, ale bardziej prądożerny, gorący i bez gwarancji GTX 580. Trudny wybór, ja chyba jednak brałbym radeona, ze względu na potencjalne problemy z geforcem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hors7 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 ze względu na potencjalne problemy z geforcem. Rozumiem że jest to kwestia zasilacza ? Z tego co mi się wydaję to moc powinna starczyć, chociaż nie chciałbym popełnić błędu. Wydaje mi się że gtx 580 dużo lepiej radzi sobie z directx 11 w wysokiej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 HD5850 nie ma sensu zmieniać na HD7850, przyrost wydajność będzie równy ok. 20%, to za mało, by się w to bawić. Również w przypadku GTX 580 przyrost wydajności to będzie ok. 40%. Aby był sens zmieniać kartę, przydałoby się przynajmniej 50%, ale to dopiero gwarantują karty pokroju GTX 670 / HD7970. A co do GTX 580, to zasilacz spokojnie by do niego wystarczył, raczej nie o te "problemy" chodziło humanoidalowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zasilacz da radę. Chodziło mi głównie o to, że na nową kartę dostaniesz gwarancję, na używaną nawet jak jakaś jest to często jest problem z realizacją. Do tego GTX będzie głośniejszy i będzie się bardziej grzał, w dodatku pochłonie prawie 2x więcej prądu. Z drugiej strony według techpowerup GTX 580 jest sumarycznie 25% wydajniejszy. Tak jak mówiłem, decyzja jest trudna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Ja dodam jeszcze tylko, że warto byłoby podkręcić procesor, jeżeli jednak zdecydujesz się na wymianę karty na HD7850 / GTX 580, da to dodatkowy przyrost wydajności. A płytę masz bardzo dobrą, w sam raz do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hors7 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Sprawa jasna :) Podkręcanie procesora poniesie za sobą koszty być może wymiany zasilacza w połączeniu właśnie z nową kartą graficzną, czego właśnie chciałbym uniknąć. Jestem ciekaw nowej karty GEFORCE GTX 660, może warto się wstrzymać i popatrzeć czy będzie ona wydajniejsza przynajmniej w 50 % :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 zależy co za "markowy" zasilacz toto jest - 650W starczy z zapasem na każdy procesor + jedno(nawet dwu) rdzeniowa karta + OC 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ja na moim mam ustawione 3700mhz bez zmiany napięcia a zasilacz po podkręceniu procka do 4200mhz i dwóch radeonach HD6850 również podkręconych bez problemu dawał radę wszystko pociągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...