Gość elemento Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witam ! Z góry przepraszam jeżeli piszę w złym miejscu. Ale posiadam PowerColor Radeon HD6850 i mam pytanie (szczerze mówiąc to trochę głupie), a mianowicie: Czy jest możliwość aby karta graficzna nadrobiła "braki" CPU ? Mam słaby zestaw: Gigabyte GA-M56S-S3 AMD athlon 64 x2 5000+ 2.6GHz PowerColor Radeon HD6850 GoodRam 4GB 800MHz HuntKey 600W LG W2242S Z chęcią bym pograł w GTA4, ale - tak co by moje oczy się nie "denerwowały" tj. w miarę dobra ilość FPS przy w miarę dobrym wyglądzie :) Mam monitor LG W2242S 22 cale więc niska rozdziałka zbytnio nie wchodzi w grę (1680x1050) Zmiana ustawień graficznych wiele nie dawała - karta dobrze się spisywała (wiele FPS na zmniejszeniu ustawień nie zyskałem), ale CPU nie wyrabiał, stąd moje "dziwne" pytanie. Czy jest możliwość aby karta graficzna nadrobiła "braki" CPU ? Dzięki za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrii Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Raczej to nie jest możliwe ale mogę się mylić. twoja płyta obsłuży większość Athlonów ii x4 więc możesz poszukać używki na allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 (edytowane) W grach nic nie zrobisz, cpu potrzebne. Jest możliwe przerzucenie pracy na gpu w przypadku np. konwersji wideo, ale tutaj wymagana byłaby karta Nvidii wspierająca technologię CUDA, chociaż AMD ponoć opracowało coś podobnego, jednak jest znacznie mniej popularne. Jedyne co możesz zrobić, to podkręcić procka ile się da, ale w GTA4 nie licz na jakiś znaczący wzrost wydajności. Mimo, że ta gra ma już prawie 4 lata, to potrzebny jej jest jakiś współczesny procek do komfortowej gry. Ja z 5-cioma rdzeniami od AMD po 3,7ghz (OC) mam spadki nie raz do 20fps na takiej samej grafice ;> Edytowane 10 Czerwca 2012 przez DejwiT11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2012 Nie ma żadnych szans , najlepiej wymienić tego X2 na jakiegoś Quada . Ew. zrobić OC ale w GTA4 to nie wiele pomoże , gra jest fatalnie zoptymalizowana - sensownie zaczyna działać na Quadach . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedzi :) Temat do zamknięcia/usunięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...