Asmodeush Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Witam. Jestem posiadaczem laptopa HP G6000, jakies 2 tygodnie temu w trakcie oglądania filmu wyskoczył mi błąd odnoszący sie do sterowników grafiki. Po tym nie byłem w stanie zmienic rozdzielczosci na wieksza jak 800x600, nie było to większym problemem gdyż laptop był sporadycznie uzywany. W zeszłym tygodniu w trakcie przeglądania internetu laptop sie poprostu wyłączył, po tym błędzie normalnie sie włączał, system sie ładował tylko że obraz zamierał na tym własnie poziomie(było słychać w głośnikach że system sie załadował, można było też kombinacja klawiszy ALT+F4 etc. go wyłączyć). Postanowiłem go rozłożyć i przeczyścić, mysiałem że sie poprostu przegrzewa, a wieć znalazłem instrukjcę i zgodnie z zaleceniami tam zawartymi udało mi sie go rozłożyć przeczyścic i złożyć ponownie. Po przeczyszczeniu laptop się uruchamia, zapalaja sie diody, wiatrak zaczyna działać lecz ekran jest czarny(nie podswietlony), po około 25sekundach laptop się resetuje i cykl sie powtarza, tylko że wentylator zaczyna szybciej chodzić. W takcie tych 25sek jak działa laptop, można go wyłączyć przytrzymując przycisk power przez jakies 5sek Chciałbym się was zapytać co się mogło stać? Co mogłem zepsuć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Jaka to konkretnie wersja G6000? Podaj dokładny model, napisany jest na nalepce pod spodem. Strzelam że to wersja z procesorem AMD na platformie nvidii (grafika geforce6100 ?), na 99% uszkodzony masz hybrydowy chipset MCP67MV-A2. Skuteczna naprawa to wymiana na nowy (koszt chipu + lutowanie ~200zl w serwisie, na fuchę taniej). Można tez zrobić reballing ale to jest tymczasowe działanie w tym przypadku. Więcej na temat znajdziesz w artukule o reballingu na tym portalu. Możesz spróbować jeszcze pozamieniać pamięci RAM lub spróbować uruchomić na jednej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodeush Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Strzeliłeś w samo sedno. Jest to model G6030EM(AMD Sepron i GeForce... niestety ale na lapku nie ma napisane jaki to Geforce) Chipset jest z oznaczeniem NF-G6100-N-A2. Co do Ramu to probowałem juz wszelkich kombinacji i zawsze było to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 O innej wersji myślałem, ale usterka jest taka sama. Do wymiany NF-G6100-N-A2. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodeush Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2012 Dzięki Wielkie za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...