Skocz do zawartości
radas3x1

jeden z rdzeni ciągle ma wysoką temp

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak, mam G840 + boxowe chłodzenie i czytałem, że w stresie wyciąga max 42'C, w spoczynku to 28'C itp. U mnie jest tak, że jeden rdzeń ma 33'C a drugi lata pomiędzy 40-43'C (HWMonitor tak pokazuje, BIOS ciągle, że 40'c, SpeedFan pokazuje cały czas 0'C), w stresie ponad 50'C, wszystko jest ładnie założone itp. czy to wina fabrycznie założonej pasty termoprzewodzącej? Nie robiłoby mi to problemu, tylko wentylator od procka to najgłośniejsza rzecz w moim PC, więc trochę to drażni w nocy.

reszta sprzętu http://www.morele.net/inventory/info/84alv1/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator się dobrze trzyma na wszystkich kołkach?

Nie masz jakiegoś obciążania cpu na jednym rdzeniu? (to raczej odpada jeśli w biosie też masz wysoką temp., bios pokazuje temp na rdzeniach?)

tak, specjalnie wczoraj go jeszcze sprawdzałem, nie dało się mocniej docisnąć tych kołków i trzyma się bardzo mocno. w biosie cały czas 40'C, pokazuje tylko tą temp i temp płyty (28'C). Natomiast program od msi controlcenter co 2 sekundy zmienia pokazywaną temp(raz 40'C raz 33'C, czyli rdzenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sądze - w końcu działa :>

coraz więcej ludzi z takimi problemami, sądzę że zwyczajnie jakość tych budżetowych procków spadła. "normalny" G530 ma <30*C w IDLE i <43*C STRESS. Wentylator nie powinien rozkręcić się bardziej niż do 1300RPM - a wtedy jest cichy.

a sama temperatura rdzeni może skakać - przy chwilowym obciążeniu systemu potrafi się rozgrzać o 6*C w ciągu 1/5s :)

Najgorsze że CPUID, tygodnie produkcji etc są takie same dla wszystkich procesorów celeron/pentium i nie idzie rozróżnić "starych" od "nowych"

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no u mnie wentylator non-stop ma ~2150RPM... jak zmienie chłodzenie to coś pomoże? czy to wina samego procesora?

Wymiana chłodzenia na lepsze pomoże(co jest logiczne), ale w tak budżetowym procu nie powinno to być wymagane(za dobre chłodzenia zapłacisz w okolicach ceny procesora o0).

Sam szykowałem się na kupno Celka na 1155, ale chyba się wstrzymam skoro coraz więcej ludzi ma takie problemy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi