fixer Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 Witam mam następujący problem: podczas grania w bardziej wymagające graficznie gry (jak Wiedźmin 2, chociaż Mass Effect 2 działa bez zarzutu) , po jakimś czasie zaczynają pojawiać się artefakty, które znikają po minimalizacji gry, jednak potem pojawiają się od nowa. W pewnym momencie karta przestaje działać (czarny monitor i napis 'input signal out of range'), czasem resetuje się komputer albo zawiesza (wtedy tylko reset pomaga). Zastanawiam się czy przyczyną może być za słaby zasilacz? Z góry dzięki za pomoc procesor Quad 2 Core Q6600 Ram 4GB Powercolor HD 4870 pcs+ 512MB zasilacz CoolerMaster 500w rp-500-pcap Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KawaiiPantsu Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Wygląda na kartę, robiłeś OC? Zasilacz da rade spokojnie. edit: Hymmm.. tak patrzę na tą zasiłke i rzeczywiście nic specjalnego, ponadto pasywne pfc Ile ma W na linii 12V ? jakoś nie mogę się doszukać. edit2: Tia czyli dwie linie po 192W czyli niecałe 400W na procesor 105W + karta chyba ok. 160W + reszta gractwa 50W daje to ~315W czyli spoko da rade Co do tego wszystkiego nie jestem pewien, bo mało się na tym znam i nic konkretnego nie mogę znaleźć, pewnie dlatego że jest weekend. Edytowane 17 Czerwca 2012 przez KawaiiPantsu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fixer Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 ta karta jest fabrycznie OC, ponadto odsyłałem kartę na gwarancji, i w serwisie mi powiedziano że wszystko jest ok. nie jestem zorientowany w temacie, ale na zasilaczu znalazłem coś takiego: +12V1 - 16A +12V2 - 16A -12V - 0.8A o to chodzi? Może to być w takim razie wina chłodzenia? a tak czysto hipotetycznie, brak mocy w zasilaczu mógłby powodować takie objawy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Tak dla porządku: ten zasilacz to stary model, wyprodukowany w fabryce Seventeam, moc sumaryczna linii 12V to 360W(tak stoi w pdf producenta). Zasilacz jest stary ale w środku nie wygląda źle(taki średniak ). W sumie powinien dawać radę. Objawy mogą być spowodowane zasilaczem, ale też np przegrzewaniem się karty graficznej, uszkodzeniem płyty głównej lub jej przegrzewaniem, a i zapewne paru innych. Jak wygląda u Ciebie chłodzenie? Jeżeli ok, to standardowa propozycja- podmienić zasilacz na pewny i patrzyć co się dzieje. edit: a tak w ciemno to obstawiam za słabe chłodzenie. Edytowane 17 Czerwca 2012 przez Gerlath Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fixer Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 sprawdzałem temperatury podczas grania, i były one w okolicach 80, maks 90 stopni. Z drugiej strony karta nie ma czujnika temperatur na pamięciach, a heat pipe przebiega dokładnie nad pamięciami... ewentualnie na jakie chłodzenie mógłbym je wymienić? orientowałem się na allegro, i chłodzenia wahają się od 100 do 300 zł, a ta karta w tej chwili jest warta około 300, i nie wiem czy warto inwestować... co myślicie o tych: Chłodzenie karty graficznej A.C ACCELERO S1 Rev.2 (2427330695) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ARCTIC COOLING ACCELERO TWIN TURBO PRO Białystok (2425185954) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Chodziło mi o chłodzenie w obudowie- karta bez oc powinna sobie radzić o ile ma dostęp do świeżego powietrza. Tak więc proponowałbym wentyl wywiewający + ew nawiewowy + ew nawiew na kartę wentylem z boku. Napisz co masz za obudoweę , jakie wentyle i gdzie, jakie obroty na nich. Szybkim sprawdzeniem czy to przegrzewanie- to otworzyc bk obudowy, skierować jakiś wentyl aby wiał na kartę i grać. Zakładam że karta jest czysta (bo w tych turbinkowych potrafi się w środku przypchać) Edytowane 17 Czerwca 2012 przez Gerlath Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 Komputer się przegrzewa? UWAGA UPAŁY! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Ati Radeon HD4850/4870 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Jeśli uważasz że jesteś pierwszym użytkownikiem HD 4870 który ma problem z wyświetlaniem obrazu to jesteś lekko w błędzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...