Skocz do zawartości
2002JSQ

"PLYTY-HITY"

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przeszlo mi przez glowe ze gdybym sprzedal swoj aktulany sprzet to moze bym wzial tym razem cos na AMD.

Zastanawia mnie tylko jedna kwestia: PLYTA GLOWNA.

Czy warto np. ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> EPOX 8RDA+ skoro w przyklejancu jest wypisane tyle problemow z ta plyta. Dotyczy to tez innych plyt-hitow z przyklejonych postow.

Jak to jest?[/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duzo ludzi ma 8RDA+ przez to jest duzo dyskusji i wprostproporcjonalnie problemów ,mimo to jest to najlepsza obecnie płyta pod AMD...

puki co najlepsza jest teraz Abit NF7-S :D

a najlepszy stosunek ceny do jakosci ma FIC AU13 - to jest praktycznie Epox 8rda+ za cene 375pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duzo ludzi ma 8RDA+ przez to jest duzo dyskusji i wprostproporcjonalnie problemów ,mimo to jest to najlepsza obecnie płyta pod AMD...

puki co najlepsza jest teraz Abit NF7-S :D

a najlepszy stosunek ceny do jakosci ma FIC AU13 - to jest praktycznie Epox 8rda+ za cene 375pln

zaczyna sie, kazda plyta jest najlepsza w swoim przedziale cenowym :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale Abit jest najlepszy nie biorac ceny pod uwage

biorac cene pod uwage to FIC rzadzi

Epox 8rda+ z cena 450pln plasuje sie pomiedzy Abitem a FICem

praktycznie ma sie to tak ze Epox od FICa rozni sie tym tylko ze wycisnie wyzsze fsb (prawdopodobnie)

jezeli komus zalezy na tych 20MHz wiecej to musi doplacic do Epoxa 75pln ,albo szukac alternatyw

np.Soltek 390pln ,ale brak mu zasilania (tylko 1.85v)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz prawie chcialem zabrac glos w tym poscie...........ale chyba sie powstrzymam,bo niewarto  :?

Ale nabilem sobie tylko punkt :lol:

niedokonca zrozumiales co mialem na mysli...........chodzi o to,ze standardowo Soltek FRN2-L jest niedoceniany.Nikt nie przyznaje ze to wlasnie na nim osiaga sie najwyzsze fsb itd.itd.itd.Zgodze sie ,ze Abit i EPoX zrobil bardzo dobre plytki na nForce2 z ktorymi Soltek swietnierywalizuja a czasem i wyprzedza,plyty te zawsze stanowia czolowke........ale zachwycanie sie Fic'iem ktory niczego specjalneg nie wnosi ....ehh.

No a mialem tego niepisac ,a jednak napisalem.Zaznaczam ze to jest MOJE zdanie i nie musicie sie z nim zgadzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FIC wnosi bardzo atrakcyjna cene

skoro ta plyta jest na PCB 8rda+ ,rownie dobrze wyposazona i posiada wszystkie funkcje o/c takie jak 8rda+ ,przy czym kosztuje taniej od 8rda(non +) to jest to atrakcyjna oferta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO jest tak, im bardziej popularna plyta tym wiecej bledow powstaje. To normalka, ja ze swojej strony nie mialem ani jednego problemu :!:

dokladnie ja tez niemialem zadnych problemow i polecam tego epoxa jednak abit nf7-s jest lepsza plyta i bardziej oplaca ci sie ja kupic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nForce to chyba odpada. Mam Radeona.

co to ma do rzeczy :?:

ale skoro chcesz na via to teraz najlepsza plyta jest Abit KD7 na kt400

jednak i tak lepiej poczekac na wysyp plyt na kt600 i wtedy cos wybrac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nForce to chyba odpada. Mam Radeona.

a ja to co.......s3 trio :lol: :lol: :lol:

Dlatego tez wlasnie umiescilem w swoim poscie magiczne slowo "C H Y B A"... :wink:

PS. Nie chce mi sie czytac wszytskich podpisow... 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_Vip_ fajnie Ci sie zarymaowalo powyzej.

Do wszystkich:

Moim zdaniem choc nie maialem plyty na nforce2 ale wiem z relacji mojego brata ciotecznego i qmpli ze plytka od Solteka tj. FRN2-L jest naprawde dobra plytą, a nawiazujac do bezsensowanych klotni o to czy dana plyta jest lepsza od innej nie ma najmniejszego sensu bo jak kazdy wie ze wszyskto ma swoje zalety jak i zarowno wady. Rozni ich producent co dla wielu ludzi juz jest pretekstem do krytykowania lub zachwalania, ludziska zastanowcie sie, na ciul wam no stoper kolotnie na forum ktore sluzy do edukacji i rozwiazywania problemow a nie do ich rozpoczynania i poglebiania.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vip soltek bylby idealny!! 5cio bitowy mnoznik Nforce 2 C1 , dziurki wokol SocketA do tego jeszcze VDD podnoszone ,byłby idealny gdyby miał Soundstorma!! ale nie ma... kazda płyta ma jakies braki

8RDA+ - ma SS ,ma C1 i wysokie FSB i dziurki wokol socketA ,ale nie ma 5cio bitowego mnoznika!

Soltek FRN2L - napisalem ma wszytsko ale nie ma SS

Abit NF7S - ma z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y kontroler IDE i za cienkie kondensatory... (Hotman pisal ja potwierdzilem)

FIC AU13 - jest ok ma prawie wsio ale nie ma dziurek wokol Socket A a teraz WC tylko na wkrety no i Zalman 7000Cu!

tak wiec nie ma idealnego mobo na Nforce2 dla AMD :( szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit NF7S - ma z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y kontroler IDE i za cienkie kondensatory... (Hotman pisal ja potwierdzilem)

...

ciekaw jestem co ma zrobic Abit zeby wynagrodzic bledy przeszlosci (ktore nie sa jego bezposrednia wina)

teraz stosuje drogie kondensatory ,ale wszyscy i tak mowia ze wybuchaja

a to bylo dwa lata temu ,nawet nie na plytach socketA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8RDA+ - ma SS ,ma C1 i wysokie FSB i dziurki wokol socketA ,ale nie ma 5cio bitowego mnoznika!

...

Może w rewizji 2.0 poprawią błedy.
2.0 ma mieć tylko dwie zmiany w stosunku do 1.1. Zmieniony odczyt temperatury i VDD do 2V 8).
bardzo dziwny jest ruch Epoxa,bo w 8K9A zastosowali 5-bitowy mnoznik ,a w nowszej 8RDA+ juz nie i nadal tego bledu nie naprawiaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też bardzo dziwi czemu Epox 8RDA+ nie ma 5 bitowego mnoznika. Może chcieli żeby wszyscy podkręcali przez FSB i przez to bili rekordy :wink: Ale to jest chyba najmniejszy problem, wystarczy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeden drucik, zakrzywić i wsadzić do socketa. Gorzej już jest z regulacją napięcia na NB, i napięcia na procesor pow 1.85V. Można wprawdzie zmodować płyte ale trzeba się liczyć z utratą gwarancji. Jeszcze gorzej ma się sprawa z SS i dziurami wokół socketa bo tego nie da się już samemu dorobić :D Dlatego jakbym miał przyznawać tytuły płytom to Epox 8RDA+ rev 2.0 i Abit NF7-S wygrały by w kategorii POWER a Fic AU13 w kategorii ECONO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)    

ciekaw jestem co ma zrobic Abit zeby wynagrodzic bledy przeszlosci (ktore nie sa jego bezposrednia wina)

No to faktycznie usprawiedliwia Abita, że zawalił płyty tylko dla Intela :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)   

No to faktycznie usprawiedliwia Abita, że zawalił płyty tylko dla Intela :D

nie tylko bo do Athlona na SlotA tez wybuchaly (zdaje sie AT7) :P

to nie wina Abita tylko jego dostawcy kondensatorow ,kazdemu zdarzaja sie lipne serie

np. Gainward tez mial problemy,a czy to znaczy ze Gainward robi zle karty

albo Leadtek - zapomnieli zdjac papierek z tasmy termoprzewodzacej :lol: ,ale i tak jak bym mial pieniadze to bym wybieral miedzy Leadtekiem,Gainwardem i Herculesem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vip soltek bylby idealny!! 5cio bitowy mnoznik Nforce 2 C1 , dziurki wokol SocketA do tego jeszcze VDD podnoszone ,byłby idealny gdyby miał Soundstorma!! ale nie ma... kazda płyta ma jakies braki

Ten Soltek nie ma otworow dookola socketu.

A SS mi zupelnie nie brakuje, choc gdyby mial, to bym sie nie obrazil :)

Wczoraj wlasnie sobie zabilem solteka (uszkodzenie mechaniczne...), i musze sobie kupic jakas nowa - i moim wyborem prawdopodobnie ponownie bedzie Soltek SL-75FRN2-L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...