ciumak Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 Witam serdecznie ;) Mam taki to o to problem. Mam internet rozdzielony na 2 komputery z pomocą routera Asmax BR-604. I problem jest taki że na jednym z komputerów gdzie zainstalowany jest Win7, gdy wyłączę komputer i włączę na nowo nie mam internetu, pomaga dopiero zresetowanie routera, zaś na drugim komputerze (WinXP) jest wszystko ok. I zastanawiam się w czym może być problem. Czy to wina samego routera, czy może jego konfiguracji czy też może coś po stronie mojego PC. W przeglądarce gdy internet nie działa wyskakuje błąd związany z DNS. Macie jakieś pomysły ? Z góry dziękuje za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2012 Nie masz internetu czy - nie masz połączenia z siecią i przy okazji internetu? Bo pewnie chodzi o to drugie. Najwyraźniej sterownik karty sieciowej w Twoim komputerze nie działa tak do końca jak należy i karta nie pobiera sobie na nowo IP od routera. Sprawdź wersje sterownika karty sieciowej i poszukaj nowszego. Sprawdzenie czy nie ma nowszego firmware do routera też jest dobrym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciumak Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zrobiłem tak jak poradziłeś i zobaczymy. Oby to wystarczyło. Zaaktualizowałem sterownik od sieciówki i firmware od routera. Mam nadzieję że to rozwiązało problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Najlepiej w routerze ustawić na podstawie MAC kart sieciowych, stałe IP dla każdego podłączonego kompa. Jeśli jest to wymagane, to trzeba tez zwiększyć liczbę użytkowników DHCP do dwóch, w twoim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciumak Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Domyślam się że to ta opcja w moim routerze: Static IP Assign ? A Lease Time - czas dzierżawy adresu IP klienta z serwera DHCP - co to jest bo mam ustawione na 1h. A co do ustawienia liczby użytkowników DHCP to gdzie to zrobić ? (załączam link do instrukcji -> Instrukcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...