_HarDy_ Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jako, że jest to mój pierwszy post najpierw chciałbym się przywitać (co niniejszym czynie :razz: ) i od razu przejść do tematu. Mam zamiar zbudować HTPC w oparciu o APU AMD - przejrzałem wiele obudów i w oko najbardziej wpadła mi obudowa Silverstone Lascala LC-02 (jej największe + to centralnie umieszczony napęd oraz super design - przypomina kolejny element systemu av a nie budę komputera) - w ww. obudowie zamontowana jest zasiłka 240W ( link do specyfikacji ) I tutaj dochodzimy do sedna tematu - czy taki zasilacz wystarczy do napędzenia systemu opartego o APU AMD - wstępnie myślę o A10-5700 (ze względu na TDP 65W); pozostałe elementy to 2xDDR; napęd blu-ray; dysk sataIII (wstępnie; po zakupie jakiegoś nasa dysk poleci właśnie tam, w do kompa chcę kupić jakiś ssd tylko do rozruchu systemu, reszta danych i tak będzie na nasie) i tuner dvb-t. Czy ta zasiłka da radę? Czy będę zmuszony ją wymienić (ewentualnie proszę o wskazanie zasilacza o większej mocy ale pasującego rozmiarami do tej budy; niestety nic takiego nie udało mi się znaleźc) Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Silverstone robi raczej dobre zasilacze, a po poborach mocy sądząc to ten maluch napędziłby zapewne dwa takie zestawy na raz... Cały ten zestaw "pożre" zapewne ok 100W stress... góra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2012 Będziesz na tym grał ? jeżeli nie to Celeron g530 na 1155 będzie chłodniejszy i bardziej energooszczędny - do tego tańszy :) NAS-a lepiej zrobić w takim HTPC - pobór prądu podobny, można zamontowac więcej dysków - ustawić szyfrowanie etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Podepnę się pod temat. Ja buduję właśnie nas-a tylko na AMD Fusion podobno pobór mocy ma podobny do Atomów tak więc potrzebuje zasilacza maksymalnie 250W ale myślę że cały nas nie weźmie więcej niż 50W bo to tylko serwer danych będzie... będzie około 5 dysków płyta z pasywnym chłodzeniem. Mógłby mi ktoś poradzić najcichszy zasilacz do takich potrzeb ? bardzo zależy mi niemal na bezgłośnej pracy zasilacza. Ze względu na moją obudowę zasilacz musi być max 14cm długi (wzdłuż boku do którego jest kręcony) będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. szukam wszędzie ale znaleźć zasilacz poniżej 350 W to jest dosłownie "mission impossible" Założyłbym jakiś zasilacz np firmy BE QUIET BN133 SFX ale boję sie że będzie za dużo zżerał. Zasilacz będzie pracował w takiej obudowie LIan Li PC-Q25B to obudowa mini ITX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 http://allegro.pl/nowy-zasilacz-fsp-fsp250-60ega-90-250w-80-gold-i2785121631.html ? Nie wiem jak z głośnością, można pewnie pokusić się o wyciszenie przy takiej sprawności. 50W to pobiorą same dyski. Przy pięciu dyskach głośność zasilacza jest w zasadzie nie istotna. Już dwa dyski zagłuszą większość zasilaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Dyski nie będą pracować cały czas. Serwer głównie będzie służył jako prywatny magazyn danych filmów nagrywanych z tv itd tak więc dyski będą usypiane przez większość czasu dysk główny to SSD 32GB i na nim będzie stał ubuntu... Tak więc nadal mam nadzieję że będzie mi to mało pobierało.. A czy jeśli zamontuję ten zasilacz 300W czy jakiś 450 to jest możliwość takiego niskiego podobu energii ? czy już sam zasilacz będzie sporo brał ? na chłopski rozum jeśli urządzenie ma np zapotrzebowanie na 50W to i sam zasilacz nie powinien brać więcej ale jak jest w praktyce ? Edytowane 16 Listopada 2012 przez maryan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 na chłopski rozum jeśli urządzenie ma np zapotrzebowanie na 50W to i sam zasilacz nie powinien brać więcej ale jak jest w praktyce ? Nie obrażaj chłopów. W teorii i w praktyce zasilacz bierze tyle ile oddaje urządzeniu + tyle ile idzie w zasilaczu na straty. Pobór rzeczywisty zależy od sprawności zasilacza przy danym obciążeniu a nie od jego mocy znamionowej. Oczywiście im niższa moc tym lepiej. Optymalna sprawność zasilacze mają w granicach 50% obciążenia. Przy pięciu dyskach nie można jednak w ograniczać maksymalnie mocy. Dyski mogą nie wystartować. 250W wydaje mi się właściwe do takiego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Ok a realnie jeśli dyski większość czasu będą usypiane i będzie pracował tylko procesor pod niewielkim obciążeniem to jest możliwe osiągnąć na tym serwerku pobór nie większy niż 50W ? Nie wiem dokładnie jak jest z tym fusionem bo Atom wiem że naprawdę malutko bierze ale na atomie nie mogłem znaleźć nigdzie płyty głównej i takiej żeby miała miejsce na kartę wifi puste miejsce na PCI-e x4 i co najmniej 5 wyjść na SATA III do tego jak dodałem ze chce mieć tez wyjście HDMI to już na atomie takiej płyty się nie znajdzie... wiec wybrałem ASUS E45M1-I DELUXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...