Skocz do zawartości
domas

monitor ips do 1400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , szukam dobrego monitora na matrycy IPS o przekątnej od 21 do 23 cali . Komputer na jakim będzie używany to: i5 2500k, gtx 680 ,8gb ramu 1600mhz. Zależy mi na w miarę dobrym czasie reakcji bo będe go używał głównie do gier oraz może w przyszłości do obróbki grafiki. Narazie jedyną propozycją jest Eizo Foris FS 2331 , przekonuje mnie w nim głównie firma, jakość ich produktów itp. Jednak jestem otwarty na jakieś propozycje, bo może nie warto wydawać te 1400zł, może znajdzie sie coś dobrego/lepszego w mniejszej cenie , fajnie bybyło jakby miał też 3D- ale to nie jest priorytetowy wyznacznik. Jak myślicie ?

Edytowane przez domas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EIZO FS2331 jest na xVA a nie IPS. Wyszedł natomiast niedawno (12 czerwca 2012, więc moze go jeszcze nie być w Polsce) bardzo szybki model (niski czas reakcji), właśnie na IPS, a mianowicie FS2333:

FORIS FS2333 | EIZO

Jeszcze na IPS jest FS2332, ale ja bym poczekał na tego FS2333.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yhm. z tym foris'em fs2331 to moje przeoczenie. A co do twojej propozycji to owszem wyszedł, narazie cenie nie jest znana , ale biorąc pod uwagę cene poprzednika Eizo foris fs2332 który kosztuje aktualnie ponad 1800zł . To foris fs2333 bedzie oscylował w granicach 2000zł ,a na taki wydatek juz mnie nie stać niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domas - Ja działam na HP LP2475w od 2009 roku i jestem bardzo zadowolony, doskonale wykonany i jakość obrazu też świetna,a wykonanie podobno lepsze niż w Dellach z serii u2x12.

Proszę, nie przekonuj kogoś na podstawie tego, że oglądasz swój monitor i on Ci pasuje, dodatkowo "podobno" coś tam jest lepsze niż w czymś. No gdzie z taką opinią. ;)

domas, jeśli Cię nie stać na EIZO zaproponowanego przez Kyle'a, to weź to co sam napisałeś w pierwszym poście. Nie wierz w mit, że każdy IPS będzie lepszy od każdego VA. Ja mam model CG241W właśnie na VA i uwierz mi, że nie miałbyś na co narzekać względem IPS. Zawodowo zajmuję się obróbką grafiki i zdjęć, wybór o VA a nie IPS podjąłem świadomie, mimo, iż budżet miałem właściwie nieograniczony.

Widziałem na żywo Forisa którego zaproponowałeś i zapadł mi w pamięć, ponieważ dałbym sobie rękę uciąć, że za takie pieniądze, tak dobrego monitora nie dostaniemy. Niespodzianka. Jak dla mnie gra do jednej bramki, to co sam znalazłeś. Pzdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaciekCi - mnie tylko chodziło o pokazanie, że nie powinno się kierować metodą "nie mam zaufania do...".

A co do różnic pomiędzy HP i Dellem, wystarczy poczytać recenzje. Biorąc pod uwagę, że niemal wszystkie są zgodne co do wniosków końcowych, można to więc wziąć pod uwagę. :)

No i za tę samą cenę mamy 24" 16:10, a nie 23" 16:9, a różnica, wbrew przewidywaniom, jest ogromna.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi