Skocz do zawartości
tomekaa

Akwarium zamiast chłodnicy???

Rekomendowane odpowiedzi

Masz racje to jest nie lada problem do rozwiazania. Ale moj qmpel nie musi sobie z tym radzic akwarium ma bez rybek bo i tak mu powyzdychaly....hehe Ale mysle ze i ten problem da sie jakos racionalnie rozwiazac....tylko kwestia "pomyslunku"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyślunek:

Przedziel akwarium jakąś szybą (szczelnie) w proprcji np. 1 do 3. Tą mniejszą część ustaw przodem do publiki :) i wpuść tam ryby. Do większej - destylat. Teraz będzie to wyglądało, jakbyś wodę cisnął z akwarium. Tylko masz w tedy problem jak chcesz sardynkom wymienić wodę, bo za bardzo napaskudziły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a co powiecie na taki "tylko szalony pomysl":)

akwarium z rybkami we wnetrzu wiekszego akwarium do chlodzenia....

- rybkom jest cieplo:)

- wyglad niezly

- nie ma ofiar w rybach w przypadku joyride po ukladzie chlodzenia

- woda jest czysta

- dodatkowo mozna sie pokusic o jakies podswietlenie np. od dolu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wyglad niezly

- woda jest czysta

pomysl fajny

ale chyba cos z twoim podpisem nie tak Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wyglad niezly

- woda jest czysta

Grow? Ty robisz jakiś Cube3, że chcesz umieścić akwarium z rybami w innym akwariu?? Pomyśl, co będzie jak przyjdzie pora karmienia, albo zmiany wody, albo upał 40C... A jeżeli chodzi ci o to, co napisałem wcześniej (podział akwarium na części), to po co wbijać ryby do środka, jeżeli lepiej będą wyglądać na wieszchu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pora karmienia o ile nie sa karmione piersia to nie widze problemu... przeciez nie bedzie z gory zamkniete....

zmiana wody.... hmmm moze byc problem faktycznie....

chociaz:

a) odlawiamy ryby

B) odciagamy wode z wnetrza

c) wyciagamy wewnetrzne akwarium....

jesli chodzi o 40% upaly.... no to nie wiem pakujemy ryby w termos i puszczamy w rejs:)

serio: jakas warstwa powietrza miedzy dwoma zbiornikami i juz jest izolacja nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o 40% upaly.... no to nie wiem pakujemy ryby w termos i puszczamy w rejs:)

serio: jakas warstwa powietrza miedzy dwoma zbiornikami i juz jest

Po co w ogóle ryby trzymać w tym akwarium, jak mogą być w termosie na biurku? :P

Mam jeszcze lepszy pomysł. Jeśli ktoś ma takie starsze podwójne okna (które można jeszcze rozdzielać) to właśnie w tę szparę można wpakować ryby :P. Trochę wody się tam zmieści, a zimą będzie 5C :)

Jeszcze inaczej! Rybki można wyciąć z plastiku, a na szybie markerem zielone glony dorysować! I zero problemów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) wyjasnienie jest proste

to nie mnoznik jest zmieniony a magistrala

standardowo ta 700-tka chodzila jako 10.5x66 teraz chodzi jako 10.5x100

Kurde, ale ja jestem głupi zapomniałem że 700 jeszcze były na 66. Dopiero od 800 weszło 100. Tak to jest jak się już tak dawno celeronka nie miało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) wyjasnienie jest proste

to nie mnoznik jest zmieniony a magistrala

standardowo ta 700-tka chodzila jako 10.5x66 teraz chodzi jako 10.5x100

o sorka

zapomnialem ze 700 byl na fsb66 ,lepiej ide spac zanim sie skompromituje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do pytania to mozna miec zamias nagrzewnicy akwarium. Sam mam okolo 25 litrow wody, komp jak w opisie tylko zadko krecony chodzi praktycznie bez przerwy od kilku miesiecy. Temperatura jeszcze nigdy 40C nie osiagnela. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ, że w wodzie z akwarium gromadzą się różne robaczki i inne zielone paskudztwa. Pedziesz co 2 miechy zdejmował blok, bo się w nim kolonia pantofelków zagnieździła? :P No chyba, że masz ryby, które będą pływać w wodzie 70% destylowanej, 30% spirytusu. :)

ja moge taki roztwor pic :)

osobiscie bym nie laczyl rybek z kompem z tego powodu, ze zwiazki miedzi dostaja sie do wody i to moze/bedzie bardzo szkodzic rybom i roslinkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak to jest z tym akwarium ? Przeciez np zestawy od cpc maja tylko zbiornik ( kolo 1.5 L ?? ) bez chlodnicy. Wlasnie zamierzam kupic jakies chlodzonko ( chyba republika ) i zastanawiam sie czy niepodpiac tego w akwarium 25 L ( moze by je tak do loduwki wstawic i miec zawsze zimna wode - piwo by sie tez schlodzilo - tylko kable beda wystawac - dziury wiercic czy co - loduwka moze byc turystyczna - jak dostane muj zestaw to to wyprubuje mam taka - 12 V )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę zastosowanie rybek w WC trzeba chyba mocna pomyśleć nad glonajadem do chłodnicy i bloku :lol:

IMHO z akwarium woda będzie syfna a jeszcze z rybkami to wogule mam aqwarium i wiem ile te małe pływające gnojki potrafią nasr..... brudzić w akwarium destylka się natleni naświetli (sun) i zacznie kwitnąć FUUU , chyba że się jakiegoś specyfiku napakuje :twisted: (aceton :?: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak myślice co to na dole pływa to niebieskie

Są takie mydelniczki(tfu szczotki do rąk) z delfinkami to niebieskie siakiś olej cięższy i siedzi na dole (* fotka z cebitu :-) to na górze) ale myszka ala intel bardziej mi sie podoba

Dołączona grafika the same technology ale zółte na dole pływa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak to jest z tym akwarium ? Przeciez np zestawy od cpc maja tylko zbiornik ( kolo 1.5 L ?? ) bez chlodnicy. Wlasnie zamierzam kupic jakies chlodzonko ( chyba republika ) i zastanawiam sie czy niepodpiac tego w akwarium 25 L ( moze by je tak do lodu

Lodowke a zwlaszcza turystyczna mozesz sobie odpuscic.

BTW 8O ó ci sie zacielo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zacielo mi sie po prostu uzywam browsera od T-online i man problem z polskimi znakami ( nie dzialaja ) a dlaczego moge ja sobie odpuscic ? Chlodzilismy w takiej piwo na ogrodzie ( podlaczona do transformatora - 12/220 ) i piwo mialo kolo 8 stopni. Tylko trzeba by dziurki na kable sensownie zrobic i mysle ze by sie fajnie ta woda chlodzila. Jak dostane muj blok to wyprubuje ale dopiero kolo pietnastego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wypali ci ten numer.

Pifko owszem schlodzisz, ale zauwaz ze chlodzenie kompa to cos calkiem innego.

Piwo po schlodzeniu juz takie zostaje, a komp caly czas wydziela dosc powazne ilosci ciepla.

Jakim cudem wiec chcesz schlodzic go w lodowce ?

Zwroc uwage na czynnik chlodzacy w tej turustycznej, to nic innego jak slaby pelt.

Szkoda zniszczyc lodowke.

Mozna o tym poczytac w topicu berkuta (chlodzenie kompa w lodowce) jezeli masz duuuuzo cierpliwosci.

Jak chcesz to probuj, ale i tak nic z tego nie wyjdzie, chyba ze wsadzisz kompa do poteznej komory chlodniczej (ktos tak podkrecal kompa na naszym forum)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kamp bedzie stal na biurku tylko pod bedzie ta mala koduweczka z woda w srodku ( bedzie chlodzic wode do wc ) Jak bym dal kompa do loduwki to bym mial problem z kompersacja wody - klania sie skraplanie. Mysle ze chlodzenie wody do wc bedzie mialo sens tylko czy trafo od tej loduweczki to wytrzyma tego juz niewiem w komcu ta woda bedzie tam caly czas wpadac ciepla ( problem z wydajnoscia - jak szybko mozna te wode schlodzic ').

Dzieki za dobry typ do przemyslenia - dzis w nocy bylem juz troche padniety jak to pisalem ale i tak sprubuje to wyprubowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam aqua 25L - temp po calym dniu mam na 2227MHz 1.85V do 46*C wiec calkiem spoko.... tylko wlasnie ta temp wody mnie wqrza bo dochodzi nawet do 35*C.... zwykla chlodnica da mi tylko tyle ze zejde do jakis 27*C na wodzie (czyli okolo 38*C na CPU) a to mnie nie bawi... mam akwarium teraz bo nie chcialo mi sie jezdzic za chlodnica... ale mam taki fajny projekt

kupuje plaskownik 10x10x2 albo na 1cm i wierce w nim duzo dziur fi5mm i pare wiekszych no i wloty okolo 12mm - tak ze calosc powiercona odchudzi ten plaskownik o jakies 300-400g.... boki zasklepiam malymi laskownikami 10cmx1x0.2cm - powstaje taki dziwny duzy blok... bedzie to chlodnica - w moim zamysle - blok na cpu ten sam co mam teraz - mniejsza tylko pojemnosc ukladu okoo 1L a nie 25 jak teraz - ten duzy blok chlodzony by byl przy pomocy pelta 68W a pelt kolejnym blokiem wodnym i ukladem o pojemnosci 25L (to aquarium co mam teraz) - zakladajac ze pelt bedzie wydzielal okolo 70W ciepla maxymalnie to woda ktora bedzie chlodzony bedzie miala okolo 30*C wiec calkiem niezle - roznica temp jaka potrafi wydzielic pelt to okolo 69*C bez obciazenia.... ten 2 uklad chlodzacy bezposrenio CPU mam nadzieje schlodzi sie do niskich temp - a napewno ponizej temp otoczenie - gzyd po zimnej stronie pelta bedzie okolo 0*C na pewno - moze nawet mniej - ten litr cieczy z proca max kreconego bedzie sie nagrzewac gdzies do okolo 40*C - 45*C - zakladam ze sie naprawde bedzie mocno grzal ale bedzie chlodzony ta chlodnica o temp pelta czyli 0*C a moze i ponizej zera - efekt jaki zyskac chce ochlodzenie temp cieczy do 10*C - jest to calkiem mozliwe - aby oczywiscie wyeliminowac straty zimna na chlodnicy peltowej bedzie ona zapackana pianka poliuretanowa ktora jest bardzo dobrym izolatorem termicznym - te temp co podalem to oczywiscie jest tylko gdybanie i sa one mocno zawyzone (zakladam najnizsza wydajnosc tego czegos) ale oczywiscie moze sie okazac ze bedzie znacznie lepiej - zawsze jak bede mial 70zl to moge dokupic 2 pelta ktory znacznie poprawi osiagi

hmmm co mi to da - cisze - nie bede mial zadnych chlodnic tradycyjnych i tak chlodzonych wentylamia pozatym temp o wiele nizsze niz na tradycyjnych chlodnicach a tymbardziej aquariach

ten pomysl moj ma zasadnicza zalete - teraz woda w kranie ma okolo 18*C - mierzone a w zimie podczas mrozow ta temp spada do okolo 5-8*C a wiec 10*C mniej w zimie na procku jakies bedzie..... jak cos zle mysle albo macie jakies sugestie to gadajcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kamp bedzie stal na biurku tylko pod bedzie ta mala koduweczka z woda w srodku ( bedzie chlodzic wode do wc ) Jak bym dal kompa do loduwki to bym mial problem z kompersacja wody - klania sie skraplanie. Mysle ze chlodzenie wody do wc bedzie mialo sens tylko czy trafo od tej loduweczki to wytrzyma tego juz niewiem w komcu ta woda bedzie tam caly czas wpadac ciepla ( problem z wydajnoscia - jak szybko mozna te wode schlodzic '). 

Dzieki za dobry typ do przemyslenia - dzis w nocy bylem juz troche padniety jak to pisalem ale i tak sprubuje to wyprubowac

Hmm czekaj bo chyba nie dotarlo do ciebie to ci mowil reed - taka mala lodoweczka mozesz chlodzic tylko piwo - no ew sok. bo ona ma osiagnac niska temperature i ja utrzymywac czyli wlacza sie od czasu do czasu. jak wlozysz tam pojemnik z woda to automatycznie bedziesz dostarczal spore ilosci ciepla - STALE - czyli agregat chlodzacy bedzie chodzil non stop - wniosek - CZYM BEDZIEZ CHLODZIL TA LODOWKE???? bo jak nie schlodzisz tego (akurat nie wiem czy to faktycznie pelt) czynnika chlodzacego wnetrze lodowki to tak naprawde zobaczysz co znaczy dymek :lol: i nie bedziesz mial ani lodowki ania schlodzonej wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi