Skocz do zawartości
tomekaa

Akwarium zamiast chłodnicy???

Rekomendowane odpowiedzi

powoli doszedlem do tego ze  zeby ta wode co caly czas biega w obwodzie schlodzic trzeba by miec dobre trafo bo ona bedzie w kulko chodzic i faktycznie bedzie fajny dymek

Nie tylko dobre trafo, ale i dobre ogniwo Peltiera, te w lodoweczkach to cienizna, przeczytaj sobie specyfikacje.

Jezeli jednak dasz mocniejszego (duuuuuzo mocniejszego i chyba jeden nie wystarczy) to czym schlodzisz lodowke ? 8O jak juz ci ayem pisal :?:

Pomysl malo realny, niestety.

Gdyby to bylo tak proste, to jak myslisz, nikt by tego jeszcze nie uzywal ?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie. Ja jestem bardziej akwarystą inz informatykiem i uwazam że to jest bez sensu.

Juz pisano z resztą o asymililacji akwarium z pc. Ale to tylko dla przypmnienia by poszperać na forum :P

Po perwsze. z czego pragniemy robić układy chłodzenia.... ?!!!

z MIEDZI!!!!! Miedz jest the best. A woda przepływająca przez taką instalację w dość szybkim tempie. (bo 600l na h starcza na filtrację 240l akwarium) wymywa cząsteczki miedzi. A wszystko co zyje w wodzie jesy ZBIJANE przez miedz. Doprowadza to lub do snięcia ryb lub do ich bezpłodności, wykrzywień, mutacji małych ryb, karłowacenia.

Kanalizacja miedzian ajest zdatna do celów akwarystycznych dopiero po roku. Dlatego ze zarasta i miedz juz sięnie wydziela.

A chyba nikt nie chce by mu radiator zarastał.. bo mniej ciepło odprowadza.

Dalej.

Na miedzi lubią się gnieździć śinice. osad biologiczny

zmiejszają przepływ i temikę układu.

Nie można stosować żadnych boosterów do wody.. bo rbki.

To by ryby nie wpływały to pryszcz... wystarczy założyć filtr gabkowy na wlot rurki i gotowe, czyszczenie mechaniczne i bariera przed rybkami.

Więc nie polecam. Chyba jak juz pisałem

Woda z maksymalną ilością alkocholu, do tego te syntetyczne bostery i pozatapiane w niej na bialuśkim żwirku części komputerwe, np. rozkręcony hdd stary ram itd... dla jednych kicz dla innych git sprawa.

Pozatym 24-27 stopni to za mało by następowała sensowna wymiana ciepła.. a tyle rybki potrzbuja, bo inaczej dechną...

Lodu też nie dosypiemy :)

Dla mnie jako akwarysty odpada!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi