templik Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Witam, złożyłem taki komputer: http://www.morele.ne...ory/info/cS7N67 Komputer ma być z przeznaczeniem dla grafika 2D w firmie (Photoshop, Illustrator, InDesign). Kwota jest 2500, ale też nie chcielibyśmy niepotrzebnie tyle wydawać :) Przede wszystkim komputer ma być cichy, ponieważ będzie służył do pracy w biurze pośród innych osób. Zależy nam również na wydajności procesora, dlatego zmiana chłodzenia na procesorze oraz płyta główna na Z77 z przewidywaniem OC. W kolejnym kroku będzie dokupienie do tego zestawu dodatkowego ramu, dysku, myślimy także o SSD. Nie ma dużych wymagań co do wydajności grafiki, dlatego myślimy, że Intel HD 4000 zintegrowany będzie w sam raz :) Co sądzicie o tym zestawie? Zasilacz dobrze będzie pasował? Jak chłodzenie? Może jakieś propozycje zmian? Czy może wszystko jest dobrze? Chcielibyśmy posłuchać opinii i porad fachowców :) Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi :) Pozdrawiam. EDIT: Edytowałem już link, przepraszam za problem. Edytowane 22 Czerwca 2012 przez templik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Popraw link , bo na razie wywala błąd . Tu jest prawidłowy Do grafiki lepszy będzie I7 np. model 2600K ew. szarpnąć się na I7 3770K . Płyta może być , choć sekcja zasilania nie najlepsza . Ram kup Goodrama 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 za 172 zł w jednej kości , nie dość że producent lepszy to od razu 8GB no i taniej . Potem można kupić SSD i kartę graficzną od NV , CUDA ładnie daje kopa w programach graficznych . Edytowane 22 Czerwca 2012 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 Ciekawe jak podpowiedzą na tamtym forum... Wiedzą przynajmniej jaki zestaw wymyśliliście. Popraw link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
templik Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 Popraw link , bo na razie wywala błąd . Tu jest prawidłowy Do grafiki lepszy będzie I7 np. model 2600K ew. szarpnąć się na I7 3770K . Płyta może być , choć sekcja zasilania nie najlepsza . Ram kup Goodrama 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 za 172 zł w jednej kości , nie dość że producent lepszy to od razu 8GB no i taniej . Potem można kupić SSD i kartę graficzną od NV , CUDA ładnie daje kopa w programach graficznych . Dziękuję za uwagi, link już poprawiłem, nie mam pojęcia dlaczego mi go tak wstawiło. Rozważaliśmy i7, tylko tutaj występuje spora różnica cenowa, a aktualnie mamy ograniczony budżet. Za ok. 6-8 miesięcy planujemy kupno drugiego, mocniejszego kompa dla grafika, a ten by w tym czasie przeszedł do innego działu. Pilnie potrzebujemy nowy sprzęt, a mamy ograniczone fundusze na niego. Do tego dochodzą jeszcze koszty oprogramowania, które niestety nie są małe :) Ram do zmiany, nie lepiej będzie tylko jakąś kość 1600? Jakaś lepsza alternatywa dla tej płytki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 W takim razie zostaw tego I5 , możesz obniżyć koszty poprzez kupno I5 2500K , nie wiele słabszy a trochę tańszy . Ramów 1 600 mhz do SB/IB nie ma sensu brać , platforma nawet na to nie reaguje , do tego podany Kingston jest dość drogi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 Obudowę zmień na Brutus 430. Będzie możliwość podłączenia USB3.0 na przód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
templik Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 Bardzo dziękuję za uwagi. Ram do zmiany pójdzie Co do procesora to i5 2500k z tego co patrzyłem ma sporo słabszą zintegrowaną kartę graficzną, to też był argument przeciw niemu. Karta graficzna może też obciążana sporadycznie w innych aplikacjach :) Brutus 410 i 430 różnią się tylko USB 3.0 z przodu? Kwestia warta rozważenia, aczkolwiek raczej cała wymiana danych odbywa się przez połączenia sieciowe, jednak przyszłościowo można o tym pomyśleć :) Jak sytuacja z zasilaczem, płytą główną i chłodzeniem? Dobrze da się na tym tutaj podkręcić tego procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 .. CUDA ładnie daje kopa w programach graficznych ... Nie jestem pewny, ale chyba grafa z CUDA nie specjalnie ma sens w tym przypadku. Kolega napisał, że potrzebujemy kompa do Photoshopa, Illustartora i Indesigna, a z tego co wiem CUDA wykorzystywana jest w AfterEffects i Premierce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...