Skocz do zawartości
templik

Komputer dla grafika do 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

złożyłem taki komputer: http://www.morele.ne...ory/info/cS7N67

Komputer ma być z przeznaczeniem dla grafika 2D w firmie (Photoshop, Illustrator, InDesign). Kwota jest 2500, ale też nie chcielibyśmy niepotrzebnie tyle wydawać :)

Przede wszystkim komputer ma być cichy, ponieważ będzie służył do pracy w biurze pośród innych osób. Zależy nam również na wydajności procesora, dlatego zmiana chłodzenia na procesorze oraz płyta główna na Z77 z przewidywaniem OC. W kolejnym kroku będzie dokupienie do tego zestawu dodatkowego ramu, dysku, myślimy także o SSD. Nie ma dużych wymagań co do wydajności grafiki, dlatego myślimy, że Intel HD 4000 zintegrowany będzie w sam raz :)

Co sądzicie o tym zestawie? Zasilacz dobrze będzie pasował? Jak chłodzenie? Może jakieś propozycje zmian? Czy może wszystko jest dobrze? Chcielibyśmy posłuchać opinii i porad fachowców :)

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi :)

Pozdrawiam.

EDIT: Edytowałem już link, przepraszam za problem.

Edytowane przez templik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw link , bo na razie wywala błąd .

Tu jest prawidłowy

Do grafiki lepszy będzie I7 np. model 2600K ew. szarpnąć się na I7 3770K .

Płyta może być , choć sekcja zasilania nie najlepsza .

Ram kup Goodrama 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 za 172 zł w jednej kości , nie dość że producent lepszy to od razu 8GB no i taniej .

Potem można kupić SSD i kartę graficzną od NV , CUDA ładnie daje kopa w programach graficznych .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw link , bo na razie wywala błąd .

Tu jest prawidłowy

Do grafiki lepszy będzie I7 np. model 2600K ew. szarpnąć się na I7 3770K .

Płyta może być , choć sekcja zasilania nie najlepsza .

Ram kup Goodrama 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 za 172 zł w jednej kości , nie dość że producent lepszy to od razu 8GB no i taniej .

Potem można kupić SSD i kartę graficzną od NV , CUDA ładnie daje kopa w programach graficznych .

Dziękuję za uwagi, link już poprawiłem, nie mam pojęcia dlaczego mi go tak wstawiło.

Rozważaliśmy i7, tylko tutaj występuje spora różnica cenowa, a aktualnie mamy ograniczony budżet. Za ok. 6-8 miesięcy planujemy kupno drugiego, mocniejszego kompa dla grafika, a ten by w tym czasie przeszedł do innego działu. Pilnie potrzebujemy nowy sprzęt, a mamy ograniczone fundusze na niego. Do tego dochodzą jeszcze koszty oprogramowania, które niestety nie są małe :)

Ram do zmiany, nie lepiej będzie tylko jakąś kość 1600?

Jakaś lepsza alternatywa dla tej płytki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zostaw tego I5 , możesz obniżyć koszty poprzez kupno I5 2500K , nie wiele słabszy a trochę tańszy .

Ramów 1 600 mhz do SB/IB nie ma sensu brać , platforma nawet na to nie reaguje , do tego podany Kingston jest dość drogi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za uwagi.

Ram do zmiany pójdzie

Co do procesora to i5 2500k z tego co patrzyłem ma sporo słabszą zintegrowaną kartę graficzną, to też był argument przeciw niemu. Karta graficzna może też obciążana sporadycznie w innych aplikacjach :)

Brutus 410 i 430 różnią się tylko USB 3.0 z przodu? Kwestia warta rozważenia, aczkolwiek raczej cała wymiana danych odbywa się przez połączenia sieciowe, jednak przyszłościowo można o tym pomyśleć :)

Jak sytuacja z zasilaczem, płytą główną i chłodzeniem? Dobrze da się na tym tutaj podkręcić tego procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. CUDA ładnie daje kopa w programach graficznych ...

Nie jestem pewny, ale chyba grafa z CUDA nie specjalnie ma sens w tym przypadku. Kolega napisał, że potrzebujemy kompa do Photoshopa, Illustartora i Indesigna, a z tego co wiem CUDA wykorzystywana jest w AfterEffects i Premierce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi