Skocz do zawartości
fumfel20

Brak napisów w filmach *.mp4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zawsze kożystałem z VLC wiec ten problem był mi opcy, ale od kiedy mam komputer Media Center i filmy odpalam przez aplikacje Windows Media Center nie wszystkie filmy odpalają mi z napisami. Zainstalowałem najnowszy k-lite pack x64. Problem dotyczy filmów z rozszerzeniem *.mp4 (kodek h.264 - mpeg-4). W innych filmach nie ma tego problemu i za każdym odpaleniem obsługiwanego filmu, obok zegarka pokazuje sie ikonka FFDSHOW (czy jakos tak). Zna ktos rozwiązanie na ten problem? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystałem. Obcy.

Media Center używa własnych kodeków (tzw. media foundation), dopiero wtedy, kiedy nie może za ich pomocą czegoś otworzyć, odwołuje się do zewnętrznych. Nie jest łatwo je zmusić do tego, żeby zawsze używało zewnętrznych.

W7DSFilterTweaker: Codec Guide: Windows 7 Preferred DirectShow Filter Tweak Tool

MCDU: http://thedigitallifestyle.com/w/index.php/2009/04/14/announcing-mcdu-the-media-center-decoder-utility-replaces-vmcd/

A najlepiej zmień MediaCenter na coś innego, np. na XBMC.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisałeś, że zainstalowałeś k-lite codec pack? WMP otwiera plik - jeżeli może otworzyć go za pomocą swoich kodeków media foundation, robi to. Część napisów również jest w stanie otworzyć. Natomiast jeżeli otworzy plik wideo, ale format napisów jest mu nieznany, będziesz miał tylko video, bo nie załaduje vobsuba. Jeżeli format wideo jest nieznany, to od razu załaduje inny filtr DirectShow, najprawdopodobniej ffdshow z k-lite a wraz z nim DirectVobSub. Był jeszcze problem z niektórymi kontenerami mp4 i mkv - nie zawsze poprawnie widział wszystkie ścieżki i napisy w kontenerze, nie mówiąc o tym, że zmienianie ich w MC było katorgą, tak, jak obsługa pilota.

WMC bez zewnętrznych kodeków i dodatku Media Control (który chyba obecnie nie jest rozwijany) było zupełnie niefunkcjonalne, a z dodatkami i zewnętrznymi kodekami stawało się niestabilne. Odkąd przesiadłem się na XBMC (ze 2 lata temu chyba) skończyły się wszystkie moje problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi