Skocz do zawartości
robotek

Komputer pod starsze gry z młodszej młodości;p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

moje pytanie. składam moje wszystkie wiekowe płyty i chciałbym sobie zostawić jedną pod starsze gry z młodszych lat młodości ;p takie jak monster truck fury, world racing 2, pc-man... i teraz pytanie

procesor:

Celeron 2,8Ghz (478) VS Athlon XP 2500 <sock. A>

płyty asrock (p4s61) - intel vs asrock (k7s41gx) - amd

Edytowane przez robotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Celek to nie jest aby Northwood? Northwood czy Prescott, wydajność i tak nie zabójcza, a ten drugi jest na dodatek wyjątkowo gorący - stawiałbym na Athlona XP. Barton? 2500+@3200+ i do przodu. Jaką masz do tego grafikę i zasilacz? ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ati radeon 9250 lub ew. ati radeon x3850 hd (wiem różnica duża ale cóż;p) zasilacze do wyboru

forton 250 watt

modecom feel III 450 watt

modecom feel III 250 watt

feel Pentium III (taka nazwa) 350watt

żadne super bajery nie są ale zawsze coś

1gb ramu dochodzi więc myślę że starsze gry bedą ok. ale niestety nie dokupuję do tego;/ składam z tego co mam dlatego mogę podać konkretne modele jak potrzeba

aaa i teraz fail ;/

mam xp mam framew. 2.0 i 4.0

zainstalowałem grafe i odpalam Monster Truck fury. gra odpala. konfiguracja (tryb, wybór samochodu itp. ale podczas ładowania (wczytywania gry) wywala błąd "wystąpił problem z aplikacją ..."

ew. mam jeszcze płytę jetway v266b lub gdzieś w piwnicy moze leży ECS k7s5a (wiem dość znana płyta, lecz nie wiem czy sprawna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta już działa. procek to prescott jednak ;p proc przy podkręceniu do 3,0 trzyma temp. w granicach 65'C. World Racing 2 trzyma się na lekkich zcinkach wynikających z małej ilości FPS

więc przesiadać się na AMD mówicie. jestem większym zwolennikiem AMD szczególnie z moich pierwszych chwil z osobistym PC. gdyż każda gra mi działała ;p niestety gdy padł mi AMD dostałem 478 za 250zł Więc ;p

ad. właśnie jak by można było jeszcze prosi o dodanie do mojego pięknego wyboru ;p

Pentium 4 (478) albatron PX865PE + 2,5Gb ramu (1gb + 512 +512 +512) jak wam przypada to do gustu? grafika ati radeon HD x3850 nw czy da radę tam ruszyć XP (grafika) ciężko było mi kiedyś stery znaleść (z 2-3 lata temu ;p) od tego czasu komp stał wsunięty miedzy biurko a szafkę i przykryty masą części komputerowych :D

Więc sumując

Asrock + Cel. 2,8 @ 3,0 + 768 mb ramu

Asrock + AMD AXDA2500 + 512 mb ram (ew. 768)

Albatron + P IV + 2,5 gb ramu (komp który chcę uruchomić i zachować gdyż za płytę + proca 2,26 dalem 250zł z 3-4 lata temu ;p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za naście zł z wysyłką masz P4 2,8Ghz z HT :) twój albatron da sobie z nim rade :)

ps: no chyba że ten twój prescot już jest z HT :>

BTW, za sprzedaż tego wszystkiego byś fajny zestaw złożył ;p

ew zostawić bartka (do starszych gier starczy) :)

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam już "fajne zestawy"

athlon x2 250 ;p x2 (jeden na asusku m4a drugi na gigabyte)

asus ma 12gb ramu i grafe 4650 ;p

a gigabyte na integrze 4200 ;p

+ do zestawu wchodzi asus m2v z athlonkiem 64 4200+ (2,2ghz x2) 5Gb ramu

i Intel

soc, 775 P IV 3,6 Ghz (nominał) bez OC 2gb ramu.

ale cóż all ma win 7 lub viste a ja chce coś słabszego ;p lubię powrócić do czasów gdy to mp3 się delikanie ścinało przy włączonej zminimalizowanej grze i przeglądaniu neta ;p i wyczynowych instalacjach win 7 na minimalnych wymaganiach, ahh... te czasy ;p

powracając do tematu. w albatronie jest 3,0 x2 (HT)

ale a asrock jest zwyczajny 2,8 ghz (jak już mówiłem jeden z tych trzech byłby podłaczony i dostosowany do XP + stare gry (max Gta SA, Flatout 2 (nie mylić z fallout;p) i World Racing 2.

myślę nad tym albatronkiem cały czas ;p ale jednak to już chyba ciut za dobry sprzęt się zrobił od nominału (od razu po zakupieniu ;p 2,26ghz + 512 mb ramu i radek 9550) cóż ale daje to do wyboru.

niektórzy zastanawiają się dlaczego nie gram na tych x2 itp. hmmm... gry na starszym sprzęcie jak odpalają dają większą radość, i jakoś po prostu widać różnicę że ta gra działa na lepszym sprzęcie a ta na gorszym. chcę mieć kompa pod gry i pod programy ;p ten x2 athlonek mam pod neta programy skype i gg i jest on do tego wystarczający. ew. jakiś nowszy tytuł by se pograć od czasu do czasu ;D

ps. mam taki problem z v266b (temat założyłem ale chyba nikt nie miał chęci odpowiadać. podczas bootu zawiesza się. kolega przychodzi do mnie dzień w dzień. i nie wiem co mu na to poradzić ;p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 775 tylko nie stary pentium, lepiej jakieś E2140 nawet.

Dokładnie! Nawet jednordzeniowy Celeron 420/430 jest znacznie wydajniejszy (przy domyślnym taktowaniu :D) i zimniejszy. Spokojnie można go wykręcić na 3.33 GHz (bezproblemowo, sprawdzone na kilku sztukach; wymagane tylko mobo, które zdzierży stosunkowo wysokie FSB) i każdy P4 się chowa, nawet Pentium D, pochodna Prescotta niewiele wskóra. No, ewentualnie może służyć za grzejnik zimą :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego dolozyc jakiegos 7300gs/7600gs i koniec tematu - sam mialem taki zestawik wraz z Celeronem 420 + 2GB ramu, mozna bylo pograc nawet w stosunkowo nowe gry jak na tamten czas przy niskich detalach, wiec ze starymi nie bedzie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawe 775 mamy za sobą ;p

pozostaje tylko:

celeron 478 2,8 bez HT

Athlon xp 1700+

Ahtlon XP 2500+ AXDA2500DKV4D

1GB ramu (2x512mb)

tylko te 3 procki nic więcej narazie ;p tamte zostawiam gdyż nie chcę ładować w nie kasy ;p

Edytowane przez robotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

180-10085-0000-a03 - po wpisaniu tego w google wychodzi wynik nvidia 128mb a na karcie nie ma nic poza tymi numerami i napisem N1996

nVidia 180-10085-0000-A03 128 Meg 8X DVI Video Card with S-Video & VGA - MS-8870

tylko moja nie ma DVI ma AV-Out i S-OUT

Edytowane przez robotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi