Skocz do zawartości
[yarazz]

Co mi da 8MB cache'u w dysku 80gb zamiast 2MB ?

Rekomendowane odpowiedzi

Acha czyli tylko np. kilkanascie mb wolniej z partycji na partycje bedzie kopiowalo tak? Bo mam mozliwosc kupienia barracudy z 2mb po niskiej cenie i nie wiem czy dosc duza doplata do dysku z 8mb da jakas różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy kopiowaniu duzej ilosci malych plikow zauwazysz roznice.

przy kopiowaniu filmu 700 MB z dysku na dysk pewnie nie... mam dwie barcudy IV kopiowanie pliku 699.5 MB z dysku na dysk przy windows 2000 prof i partycjach NTFS 4 kilo trwa jakies 24 -25 sekun. czy do duzo?

co wiecej kopiuje sie na dyskach w domu? fotki, obrazy iso? jak masz okazje tanio kupic barke i moze nowsza od mojej to napewno dobry wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powtorze sie przy kopiowaniu plikow o malych rozmiarach to nie zauwazysz roznicy ale jak bedziesz kopiowal cos duzego to idzie szybciej o wiele :)

IMHO na odwrot ;)

8 MB bufor zwieksza wydajnosc przy kopiowaniu duzych plikow, jast polecany dla osob zajmujacych sie np montazem wideo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym razie 8MB daje gdzies ze 2x wiekszy transfer miedzy partycjami. Sprawdzałem braka7200.7 60GB - kopiował właśnie 2 razy dłużej niż mój (w podpisie) z tym, że kopiowałem duże pliki. Jak przenosiłem małe pliki miedzy partycjami, to caviar był minimalnie szybszy, ale to może być wina kiepskiej gęstości (20GB na talerz, a w barakudzie 60).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...