Esper Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Dziś dziewczyna przekazała mi, że spadło na mnie zadanie złożenie i uruchomienie komputera dla jej mamy. Całość do 2 tyś. Oczywiście najważniejsze to do czego taki komputer ma służyć i czym się charakteryzować a więc: - niezawodność, - bezproblemowość w działaniu, - cisza, zastosowania: - www, - gry online, - GG, Skype(w tym kamerka) - filmy, - ogólnie będzie działać przez 1-2h dziennie, może chwilę dłużej w weekendy no i podczas świąt gdy ktoś przyjeżdza. Moje przemyślenia, z zestawów na czerwiec: zasilacz: Be Quiet! Pure Power L7-350W 170 zł napęd: LiteON iHAS124 80 zł pamięci: GoodRam 4GB 1333 MH 80 zł Płyta Główna: ASRock H61M/U3S3 240 zł Oprogramowanie: Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit PL DVD OEM 400 zł Obudowa: Tacens Prior Limited 100 zł Powyżej to takie "pewniaki" Procesor: Intel Pentium G620 BOX 230 zł - skoro płyta ma zintegrowaną grafike nie ma jakiejś alternatywy? Skoro i tak nic ponad herosów III nic nie będzie uruchamiane? Może coś szybszego kosztem grafiki? Jak boxowe chłodzenie pod względem ciszy? Dysk: myślę nad crucialem m4 64 GB - 320 zł tutaj i tak nic poza windowsem, gg, skypem i antywirusem nie będzie instalowane, miejsca zostanie a wszystko bedzie ciche i szybkie Monitor: Wystarczyłaby 19" ale w proponowanych same TN - może jakaś propozycja? Zostało 400-500 zł Jakieś uwagi, sugestie, błędy w rozumowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 [sarkazm mode on] Komp wypełniony trotylem lub C4 powinien wystarczyć :) [sarkazm mode off] A tak na prawdę to ww. komputer po paru zmianach mógłby być . Na początek zasilacz - BQ L7 do drogi zasilacz , za drogi w stosunku do tego co oferuje , dziwię się że ktoś go w ogóle uwzględnił przy planowaniu zestawu . CPU - do ww. zadań wystarczy Celek G530 , ew. ten Pentium G620 . Grafiki nie trzeba innej , integra w prockach będzie wystarczająca do HoMM III i gierek online . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Dzięki za pierszą odpowiedź. Cóż Teściowa - wiadomo, może sama tam palce wepcha ;p Zasilacz: tańszy? Nie mam nic przeciwko, mimo wszystko jednak chciałbym coś cichego i niezawodnego. Jakieś propozycje? Procesor: a w ogóle musi być coś z grafiką? Ta z płyty nie wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Przecież nikt innej grafiki nie poleca. reyden napisał Grafiki nie trzeba innej , integra w prockach będzie wystarczająca do HoMM III i gierek online . Coś jest nie zrozumiałe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 grafika jest w procesorze a nie na płycie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Na płycie masz tylko wyjścia video . Co do zasilacza - do takiego kompa spokojnie wystarczy Fortron APN 350 W za 129 zł , choć ma ubogie okablowanie . Albo trochę droższy i nowszy Fortron HEXA 400W za 143 zł . Chyba że dopuszczasz kupno używanego zasilacza to za 50zł możesz mieć Fortrona HLN 350W z allegro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 już nie popadajmy w skrajność :> te fortrony z allegro to leżaki magazynowe właściwie bez gwarancji - a w wersji 350W lubi się sfajczyć cewka APFC :) zasilacz raczej jako ostateczność i dla kogoś kto go w razie czego będzie potrafił wymienić/naprawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Jeśli chodzi o grafikę to właśnie dlatego pytałem, z opisu płyty na stronach sklepu wynika, że ma ona zintegrowaną kartę intela - myślałem że się będą dublować. Różnica między zasilaczem 170 a 130 to nic wielkiego a jednak wolę nie ryzykować telefonu i weekendowego wyjazdu na zmianę, A jakieś propozycje odnośnie monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...