sinus Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Czy ktoś podjąłby się wykonania kopii tego bloku? Oczywiście za w miare rozsądną cenę! Z wlotami 12mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 jakis dupny ten blok nie lepiej na blache z gory ???????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 NIe bo dysk jest tak zrobiony aby oddawał ciepło na boki-->jesli jest przykrecony do budy to sama konstrukcja odbiera to cieplo i jest gites ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 NIe bo dysk jest tak zrobiony aby oddawał ciepło na boki-->jesli jest przykrecony do budy to sama konstrukcja odbiera to cieplo i jest gites ;] nie jestem pewnien co do wyzszości bloków przykręcanych z boku dysku. chodzi o to, ze nie wszystkie dyski mają boczne powierzchnie równe i równoległe. u mnie dysk ma takie wypustki w miejscach otworów na śruby mocujące, przez co powierzchnia oddawania ciepła jest bardzo ograniczona. szlifowanie boków dysku oczywiście odpada. w takim przypadku jedyna alternatywą jest przymocowanie bloku do gornej powierzchni dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Bezsens :/ Nie lepiej dać przed nieogo wolnoobrotowy wiatrak? Cicho, mniej kombinowania, bezpieczniej.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 A ile płacisz bo takie chłodzenie to cie raczej troche wyjdzie i na kiedy ma być? Ja zrobiłem coś takiego. Blok był jeszcze troche przeszlifowany papierem 2000 i domalowany. Końcówki niestety kleiłem ale w reszcie bloków mam polutowane. 8) Blok na żywo wygląda o wiele wiele lepiej. Aparat jest nie za dobry to i zdjęcie słabo wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Nawet sobie nie wyobrażacie jak cięzko zrobić taki blok tak żeby odległośc miezy płytkami była taka sama były równoległe w dwóch płaszczyznach no w trzech. Poszedłem sie przejść bo sie wku.. i wpadłem na pomysł. Rozwaliłem stary zepsuty dysk i na nim lutowałem części. Sinus taki blok to by cie u mnie kosztował koło 80-100zł. Oczywiście mówie o takim bloku jak Inovatecha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 buehehehe ale macie pomysly nie wiem po co sie palowac z tymi bokami - wystarczy ze z czachy bedzie cieplo odprowadzane tam tez sie bardzo grzeje i przedewszystkim latwo taki blok zrobic i taniej (2 plaskowniki, albo nawet 1 przykryty plexa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Bezsens :/ Nie lepiej dać przed nieogo wolnoobrotowy wiatrak? Cicho, mniej kombinowania, bezpieczniej.. :) to tez bezsens - IMO lepiej dac na boki 2 duze radiatory i masz ciche niezawodne pasywne chlodzonko 8) tak jak to zrobil np Arkady http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=18177&highlight= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 fasola - cos mi sie zdaje , ze nie popierasz swoich teorii (chymkolwiek). Chilodzilem wolnoobrotowym wiatrakiem gorna powierzschnie dysku. Podczas gdy "czacha" byla bliska temp. otoczenia ; boki grzaly sie .... i to znacznie.Temp wskazywala 39C. Zrobilem shrouda z pleksi - aby wialo na boki i temp spadly do 35C. Ok tyle co do fuck tUf... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 No nie wiem, czy te radiatory wystarczą, bo mój dysk osiąga nawet czasem 56 Stopni!!!!!!! A co do wentyli to zalezy mi na ciszy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 to tez bezsens - IMO lepiej dac na boki 2 duze radiatory i masz ciche niezawodne pasywne chlodzonko 8)No w sumie spoko ale ja mam zamiar dysk wsadzić do równo przyciętej pianki neopranowej sklejonej silikonem. Tak żeby dysku nie było słychać. A wtedy odpada pasywne chłodzenie. Szczególnie że obudowa też będzie wyciszona co jeszcze podniesie w niej dodatkowo temperature. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Mam dokładnie taki sam zamiar Kalwas! ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 fasola - cos mi sie zdaje , ze nie popierasz swoich teorii (chymkolwiek). Chilodzilem wolnoobrotowym wiatrakiem gorna powierzschnie dysku. Podczas gdy "czacha" byla bliska temp. otoczenia ; boki grzaly sie .... i to znacznie.Temp wskazywala 39C. Zrobilem shrouda z pleksi - aby wialo na boki i temp spadly do 35C. Ok tyle co do fuck tUf...hmmm to masz widocznie jakis koslawy dysk ja tez swego czasu czache chlodzilem wentylem i boki jakos tez byly chlodniejsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Gengish - Dysk ktory mam na mysli to Maxtor Dmax8 7200obr/min 80GB. Wiec powinien byc "dobrym" grzejnikiem. I zapewniam ; nie jest koslawy. Co jak co , moj dysk lezal w zatoce 5,25 , byl polozony na paskach z pianki uszczelniajacej (wyciszony), tak wiec jego sciaanki nie przekazywaly ciepla budzie (A jak bylo w twoim przypadku ? Pomysl jaka pojemnosc cieplna moze miec kawalek cienkiej blachy izolowanej od reszty obudowy pianką (GORNA CZESC DYSKU).Co do bokow - wydaje mi sie , ze z zasady powinny byc swego rodzaju kondensatorami cieplnymi , oraz z racji ich rozmieszczenia ; powinny przekazywac to cieplo przez blache obudowy kompa. Zreszta ; jak sie nie myle tylko cccp wpadlo na pomysl , zeby w ten sposob chlodzic dysk . O przepraszam , bylo jeszcze 0fan zone , ale im chodzilo o oszczednosc miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...