Skocz do zawartości
George.III

Prośba o interpretacje benchmarków

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu kupiłem dysk ssd OCZ Agility 3 120 GB sata III, instalacja przebiegła bez zarzutu, od razu poczułem powiew świeżości i szybkości.

Przeszedłem więc do testowania sprzętu i tu spotkał mnie delikatny zawód gdyż liczby z testów na różnych portalach niewspólgrały z tymi u mnie.

O ile benchmark ATTO pasuje o tyle CrystalDiscMark i AS SSD już nie bardzo - szczególnie w trybie zapisu sekwencyjnego przy CDM.

Pisałem na forum OCZ'a a tam "spec" po obejrzeniu testów przyznał że właściwie wszystko gra i oparł te wnioski o benchmark ATTO właśnie, tłumacząc resztę jako, "mniej ważne".

Dodam że skonfigurowałem dysk wg zalecanych ustawień co do ASCI, plików tymczasowych, pamięci wirtualnej.

Moja platforma to:

Asus M4A89GTD Pro/USB 3

AMD Phenom II x4 955 BE 3,2 GHz

Kingston 1333 MHZ

Asus Radeon HD 6870

WD 250GB sata II

Czy rzeczywiście nie ma się czym przejmować? I co z wykresem HD Tune, czemu jest taki "porwany" i czemu info podaje że jest obsługiwany standart sata II a nie III.

Proszę Was drodzy doświadczeni forumowicze o opinie, może jakieś dodatkowe porady co jeszcze mógłbym zdziałać z mojej strony.

post-151261-0-07852500-1340833637_thumb.jpg

post-151261-0-07214000-1340833649_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki wydają się w porządku jak na ten dysk. Na ATTO wychodzi znacznie więcej niż powinno z tego względu że on wykorzystuje dane łatwo kompresowalne i taka wydajność znacznie odbiega od rzeczywistości jest po prostu mocno zawyżona. Pozostałe programy Crystal i AS są już bardziej zbliżone do prawdziwej wydajności tego dysku.

Ten dysk obsługuje SATA 3 i twoja płyta też więc powinien tak właśnie działać.

Przeczytaj link z mojej sygnatury o dysku tam masz podane co można zrobić żeby poprawić wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi