Cro Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Hi, Przyszedł czas na zmodernizowanie mojego 5-letniego paścia: E4300 Abit AB9 Pro Patriot LLK 2x1GB ToPower 500W (nie ma połowy tych "nowych" wtyczek, więc też do wymiany) Dyski, napędy optyczne zostają, karta graficzna HD4830 prawdopodobnie też. Tak więc wymiana jednego z elementów wiążę za sobą wymianę pozostałych. Procesor - płyty, płyta - pamięci, etc... Zatem szukam: procesor mobo pamięć zasilator Szybki research przyniósł następujące rezultaty: i5 2500k ~870 Asrock Z68 Pro3 ~340 jakieś memki 2x4GB ~200 zasilator 500W (?) ~200 Na siedzenie godzinami nad podkręcaniem jestem już za stary i specjalnie czasu nie mam, chociaż jeżeli dałoby się parę MHz bez większego rezultatu wyciągnąć, byłoby OK ;) Jesteście, Panowie, w stanie coś innego polecić w cenie ~1500 zł +/- 100 zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Płytę wymień na Asrock P67 Pro3 - trochę tańsza a sporo lepsza niż model Z68 . Ramy - Goodram 2x4GB DDR3 1333 mhz CL9 za ~175 zł . Zasilacz - za tyle będziesz miał Fortron Hexa 500W - kosztuje 180 zł. Ps. Podaj dokładną nazwę zasilacza - czy to czasem nie TopPower ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 (edytowane) O asrocku faktycznie myślałem P67 - literówki, przepraszam, nie jestem na bieżąco od kilku lat ;) Zasilacz to ToPower TOP-500P5, też staroć, ma z 6-7 lat. WWW producenta podane na tabliczce znamionowej prowadzi teraz do strony o meblach i altanach ogrodowych ;) (http://www.topower.pl/). No co, swego czasu porządny sprzęt ;) Nad RAM-em myślałem coś od G.Skilla, mam przyjemne wspomnienia z czasów Athlona XP 2500+ Barthon - nie musi się szaleńczo kręcić. AMD się do czegoś nadaje jeszcze? Edytowane 28 Czerwca 2012 przez Cro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 Jeżeli napęd optyczny masz (jak przypuszaczam ) na ide to masz problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 Cala reszta ogarnieta (dwa napedy, jeden ide, drugi sata, wiec zostanie jeden, bo i tak nieuzywane ze dwa lata) :) do wymiany tylko mobo, proc, mem i zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...