Skocz do zawartości
adamlop

i5+plyta +/-1500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje porady w wyborze jakiegos i5 i plyty z Sata3.

Komp w sumie do netu i bf3. 1500zl nie jest sztywne. Priorytet - chlodno i stabilnie.

Nie wiem czy bedzie mi sie jeszcze chcialo bawic w OC.

Z testow wynika, ze taki np.i5 2400 na stock jest szybszy od kazdego phenoma@4ghz, wiec mysle ze i5 bedzie pracowal sobie spokojnie z wlaczonym speedstep/eist itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz robił OC, to najbardziej opłacalne byłoby kupno i5-3450 / i5-3550 i płyty na chipsecie B75 do 300 zł w rodzaju MSI B75A-G43 czy Gigabyte GA-B75-D3V. Wyjdzie nieco poniżej 1500 zł, więcej chyba wydawać nie ma sensu - ewentualnie możesz jeszcze dokupić jakieś chłodzenie na procesor. Z drugiej strony, z tego, co widzę w Twoim podpisie, chyba masz już jedno chłodzenie (TT Contac 29), więc nie ma potrzeby kupowania kolejnego :)

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szkoda mi dolozyc tych 100zl do 3570k jakby mnie nagle naszla ochota pobawienia sie troszke. Rozumiem ze wtedy zmiana z b75 na z77 wskazana do OC ?

Czy jednak i5 3550 zapewni minimalny fps na przyzwoitym poziomie, nawet jesli w planach mialbym zakup mocniejszej karty ?

EDIT:

Plytka juz wybrana: MSI B75A-G43. Jeszcze sie waham miedzy 3450 a 3550...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szkoda mi dolozyc tych 100zl do 3570k jakby mnie nagle naszla ochota pobawienia sie troszke. Rozumiem ze wtedy zmiana z b75 na z77 wskazana do OC ?

Zgadza się.

Czy jednak i5 3550 zapewni minimalny fps na przyzwoitym poziomie, nawet jesli w planach mialbym zakup mocniejszej karty ?

I5-3550 w stosunku do i5-3450 ma tylko o 200MHz wyższe taktowanie (3,1GHz vs 3,3GHz), jeśli chcesz, możesz doń dopłacić, ale ze względu na stosunkowo dużą różnicę w cenie między oba procesorami (63 zł) bardziej opłacalny wydaje się i5-3450.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje sie ktos moze czy to Box chlodzenie w i5 3450/3550 jest ciche pod obciazeniem i wystarczy bez OC ?

Dalbym wtedy procka z chlodzeniem i plyte dla brata, poniewaz do tego x6 niemam niestety nic innego...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caly czas mnie korci zeby jednak doplacic do 2500k, jaka plyta wtedy powiedzmy do 500zl na z77.

Na poczatek wytypowalem Asrock Z77 Pro3 - sa jakies znane problemy z ta plytka? Chyba nic tanszego nie znajde tak zeby nie bylo problemow przy OC 2500k i co mi da drozsza plyta ?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalozmy ze zadowolilbym sie okolicami 4,5ghz. Odnosnie wyposazenia to nic specjalnego poza sata3 nie potrzebuje...

W morele wspomniany przeze mnie Asrock z77Pro3 i Msi Z77A-G43 kosztuja tyle samo, chyba wybiore miedzy tymi dwoma modelami. Czy cos mnie bedzie ograniczalo w tych plytach w osiagnieciu zadowalajacych wynikow na 2500k (czyt. 4.5ghz mi wystarczy)?

EDIT:

Troche poczytalem i jednak cos z mocniejsza sekcja.

Msi Z77A-G45, Asrock Z77 EXT4, albo Gigabyte Z77X-D3H.

W sumie moge te 3 plyty miec w tej samej cenie. Fajnie jakby ktos kto stal przed takim wyborem napisal mi pare uwag/wskazowek. Asrock wyglada mi na faworyta patrzac na sekcje, ale moge sie mylic...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilen zdanie i zakupilem i5 3570k+MSI Z77A-G43

Czy przy wymianie mojego hd6870 na hd7950/gtx670 bede musial zmieniac zasilacz, czy ten moj ocz 500w modxstream bedzie wystarczajacy?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi