Skocz do zawartości
johnnypop

Asus Striker Extreme SLI 680i Problem z pamięcią

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio padła mi moja kochana płytka foxconna więc szybko wymieniłem na mojego starego asusa striker extreme sli nVidia 680i bo nic innego nie miałem pod ręką i wtedy zaczeły sie problemy okazało sie ze pierwsze 2 sloty DDR2 A1 i B1 nie czytają pamięci więc musze trzymać 2 kośći w slotach A2 i B2 w single channel ale ogranicza mnie to do 4 gb pamięci w single channel kiedy mam 4 kości corsaira DDR2 800 mhz w pełni sprawne po włozeniu kosci do A1 system wogule sie nie botuje a poster z tyłu płyty wiesza sie na

Code Init po włozeniu kosci do B1 bios sie załaduje ale nieczyta wcale pamięci, po kontakcie z asusem który oczywiscie nic nie mógł pomóc wyczyściłem płytkę i ją odkurzyłem (chociaż i tak była czysta i bardzo zadbana) podniosłem troche napięcia pamięci i kontrolerów pamięci ze standardowych auto jednak bez skutku moją ostatnią deską ratunku jest forum zapomniałem dodać ze w biosie także jest informacja ze tryb pamięci SLI(!) obsługuje max 2 kosci ale mimo wszystko 2 pierwsze sloty wcale nie wykrywają pamięci, opcji od pamięci SLI nigdzie nie moge znaleźć przestudiowałem całego biosa setki razy choć mimo wszystko moje pamięci nie mają certyfikatu SLI dalej jest on widoczny w biosie, z tego co mapiętam kilka lat temu urzywałem wszystkich 4 slotów z pamięciami Geila 4x1gb 667mhz ale ręki bym sobie nie dał za to uciąc, za dużo miałem płyt na socket 775

Z góry przepraszam za słaby język polski ale od lat nie pisałem po polsku.

Dane PC

Asus Striker Extreme nVidia 680i sli najnowszy bios 2002

CPU Intel Q6600 B3 Zalman CNPS9700

4x DDR2 Corsair 800mhz 1.8v 5-5-5-18 wszystkie sprawne aktualnie tylko 2 włożone

Asus Geforce 560ti 1024gddr5

Sound Blaster X-Fi Surround USB 5.1

PSU Corsair Professional Gold AX1200

Antec 1200 Gaming Series Case

Z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi