St.Anger Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 Kolega postanowił zrobić sobie sieć bezprzewodową w domu. Do tej pory miał laptopa, do którego karty sieciowej miał wpięty kabel sieciowy. Zakupił wymieniony w temacie router i po jego skonfigurowaniu nie ma dostępu do internetu. Co zrobiliśmy: sklonowanie adresu mac karty sieciowej, by router był traktowany przez providera jako karta sieciowa kompa. Ustawiliśmy dynamicznie przydzielany IP (internet z firmy Enterpol), wpisaliśmy serwery dns dostawcy. Jednak po połączeniu routera z komputerem wciąż widnieje komunikat, że nie ma dostępu do internetu (żółty trójkąt z wykrzyknikiem). Co ciekawe pingowanie dowolnej strony odbywa się bez problemów, tak więc wnioskuję, że internet jest ale z jakiegoś powodu nie da się przedostać poza router. Próbowałem wyłączać firewalla (wbudowany w windows 7) oraz antywirus (MS Security Essentials), jednak bez rezultatu. Internet na pewno działa, bo gdy podłączymy kabel bezpośrednio do lapka to internet jest. Jak znam życie to pewnie gdzieś jest jakaś mała opcja, której zapomnieliśmy odpowiednio ustawić :) . Czy macie jakieś pomysły, dlaczego nie ma internetu przez sieć bezprzewodową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zobacz czy będzie internet łącząc laptopa z routerem kablem. Może jest problem z dns -> spróbuj wejść na google przez ip Google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2012 Udało nam się rozwiązać problem. Nie wiem co nim było, po prostu zrobiliśmy wszystko od początku i zaskoczyło :) . Ale o sposobie na wchodzenie na strony przez adres ip nie pomyślałem, dobra rada na przyszłość, dzięki :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Mam takie pytanie. Posiadam MR3420 i podłączony do niego modem Huawei, który lata w Play i Aero2. Wszystko działa pięknie, łączy się szybko itd. Natomiast teraz pojawiają się dwie kwestie. W tym miesiącu kończy mi się umowa i nie będę jej przedłużać tylko gdzieś na przełomie listopada/grudnia zaopatrzę się w jakąś ofertę LTE. Dodatkowo do routera chciałbym podłączyć dysk WD MyBook. I stąd parę pytań: 1. rozumiem, że i tak będę musiał użyć HUB-a, ale czy w ogóle router obsłuży oba urządzenia (modem, dysk) na jednym porcie? Hub aktywny czy pasywny wystarczy? 2. czy da radę zrobić to na oryginalnym sofcie czy trzeba będzie coś wgrywać? 3. czy po podłączeniu dysk będzie widoczny bez problemu w sieci czy do jego obsługi będzie potrzebny jakiś dodatkowy soft? Chciałbym mieć do niego dostęp z tabletu/telefonu, laptopa i obu konsol. BTW. Na stronie Tp Linka jest MR3420 w nowej obudowie. Czy ktoś wie kiedy będzie fizycznie dostępny w sklepach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...