Skocz do zawartości
toolpage

Faktura Vat = taniej i po co ci allegro?

Gdzie i jak kupowales?  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdzie i jak kupowales?

• Na allegro, bo myslalem, ze taniej.
      11
    • W sklepie i odpisalem 22% vat.
      21

Rekomendowane odpowiedzi

Po co kupowac cos do kompa na allegro? Tam wszystko jest tylko troche tansze a mozna trafic na badziewie. I tak np cos co w sklepie 350zeta stoi mozemy miec za 300 ale w tym wypadku to nie calkiem prawda, ze zyskamy(czyt. raczej stracimy). Wystarczy ze sklepu ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> fakturke vat i w ten sposob odpisac sobie od podatku 22%vat, ktore zaplacilismy jako ulge na zakup kompa do nauki. I w ten sposob mamy cos za 300zeta i do tego gwarancje i blisko punkt serwisowy. A teraz kazdy niech sie przyzna w ankiecie jak kiedys robil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ja nie wiem oco chodzi albo to jednak nie jest tak wspaniale jak mowisz - przeciez dakej musze wytargac 350zl z portfela w tym momencie a nie zawsze moge tyle wydac i czekac na jakies zwroty z podatku.

PS. Nie kazdy jest pelnoletni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli chodzi o taki zakup jak mówisz (odliczenie na zakup kompa do nauki) to po pierwsze to odliczasz 19% w zeznaniu rocznym, a po drugie z tego co wiem to już nie ma takiej ulgi.

2. Na allegro też często możesz wziąć fakturę i odliczyć 22%

3. Nie warto ciągle brać faktur i odliczać VAT. Przyjdzie kontrola skarbowa, zobaczy 10 komputerów, drukarek itp. a w firmie stoją 2 kompy... Taka kara, że się nikt nie pozbiera. Ale wiem, że większość o tym nie myśli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki:

Ad. 1. Tak odlicza sie 19% ale jesli bierzesz to na siebie to sie rozliczasz w zeznaniu rocznym, jakbys mial firme to sie rozliczasz co miesiac -> i tu rzeczywiscie moze sie oplacac. Tylko wtedy ja nie dostaje zwrotu od fiskusa tylko mniej place podatku miesiecznego np nie 500zl a 200zl.

Ad. 2. Mozna, no ale jak sie spojrzy na ostatnie aukcje -> wszystko poszlo w gore :? a po drugie ostatnio mialem spotkane z cwaniakami na allegro i juz mi sie te aukcje nie podobaja :x

Ad. 3. Prawda, trzeba tylko dobrze kombinowac :)

IMHO, bede musial sie bardziej zainteresowac tym tematem, bo czeka mnie zmiana kompa, i bede liczyl czy taniej mnie na Allegro wyjdzie czy w ktoryms ze sklepow. BTW dlaczego we wszystkich sklepach komputerowych cwaniacy tam siedzacy mysla ze sa "bogami" wiedzy komputerowej. Jak czasami ich slucham to mi uszy wiedna ... a do tego ich zachowanie ... szkoda gadac ... [ci ktorzy sa ze Szczecina pewnie wiedza o czym mowie, m.in. Logos na Krzywoustego :? ] ... koniec wywodu... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volteq, masz rację co do Ad.1, ale mówiliśmy tylko o kupowaniu "na siebie" a nie na firmę (tzn. chodzi o odliczenie po roku)

BTW Jeśli masz dobrze prosperującą firmę ;) płacącą podatek 40% to zakup kompa/części/itd. kosztuje w "żywej gotówce"... 50% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki zgodze sie z Toba :wink:

Tak wiec z dwojga zlego lepiej chyba bedzie kupic w sklepie [przynajmniej dla mnie] bo bede mogl to sobie odpisac od razu ;).

Hehe musze sie przygotowac na klotnie z "madrzejszymi" w sklepie. 8)

A na Allegro nikt mi nie bedzie mowil co jest lepsze :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodatkowo osoba fizyczna moze w ciagu roku odpisac do 2000zl (mak. z fiskusa mozna dostac 375zl), poza tym nalezy wykazac, ze komputer jest NIEZBEDNY do pracy, nauki itp. Ja odpisuje od 1998r i przy rozliczniu PITa za rok 2002 przejzeli mi dokladnie wszystkie faktury i od ojca (bo na niego byl odpis) zarzadali kwitka od pracodawcy o tym, ze komp jest niezbedny do wykonywania pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

mozna na firme, przynajmnej ja ostatnio odliczałem, ale nei wiem czy to na kazdy rodzaj firmy, wykonywanych usług, czy jakby to tam nazwac mzona odpisac kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkopane ;)

czy teraz firma może odliczyć VAT na komputer? do jakiej wartośći?

ps pytam bo ktoś mi mówił ze tej ulgi już nie ma od jakiegos czasu

Można, tylko nie bierz jako zestaw tylko tak aby na fakturze każda część napisana była osobno, wtedy całość nie będzie się liczyła jako dobro trwałe...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można, tylko nie bierz jako zestaw tylko tak aby na fakturze każda część napisana była osobno, wtedy całość nie będzie się liczyła jako dobro trwałe...

heh dzieki :) a co to znaczy? :)

Siarczysta - to chyba logiczne ze teoretycznie musi byc uzywany do prowadzenia/zarabiania w firmy/firmie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że jak by była kontrola to po prostu możesz powiedzieć, że się zepsuło i wywaliłeś, a oni nie powinni się czepiać. W przypadku dóbr trwałych jest inaczej i już trzeba się tłumaczyć dlaczego sprzętu nie ma w firmie...(mogłem coś pokręcić bo PP miałem dawno temu)

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że jak by była kontrola to po prostu możesz powiedzieć, że się zepsuło i wywaliłeś, a oni nie powinni się czepiać. W przypadku dóbr trwałych jest inaczej i już trzeba się tłumaczyć dlaczego sprzętu nie ma w firmie...(mogłem coś pokręcić bo PP miałem dawno temu)

aha ale jak bedzie stało w domu, i przez rok nie bedzie ruszane to bedzie ok? (to chyba faktura moze być razem nie?) płatnik tam bedzie + jakies oprogramy do faktur + normalny uzytek w domu (film, net)

dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli odliczyłeś sobie od podatku na firmę, to musi się znajdować w siedzibie firmy, bądź w przypadku np. laptopa być wykorzystywana przez pracownika, ale nie do celów prywatnych... z drugiej strony kto Ci się doczepi do jakich celów wykorzystywałeś kompa, jedyny minus to to, że wypadało by mieć cały soft oryginalny bo kontrola jest bardziej prawdopobna niż w przypadku osoby prywatnej...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli odliczyłeś sobie od podatku na firmę, to musi się znajdować w siedzibie firmy, bądź w przypadku np. laptopa być wykorzystywana przez pracownika, ale nie do celów prywatnych... z drugiej strony kto Ci się doczepi do jakich celów wykorzystywałeś kompa, jedyny minus to to, że wypadało by mieć cały soft oryginalny bo kontrola jest bardziej prawdopobna niż w przypadku osoby prywatnej...

dzieki!

planuje kupic XP OEm lub VISTE HOME OEM -320zł

ps jak jest z OEMem ? jak zmienie coś w kompie to 'przepada' ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie teoretycznie, a praktycznie, gdyż tak stanowią przepisy.

Skuteczność egzekwowania prawa nie ma wpływu na jego wykładnię. Nadal jest to przestępstwo (http://prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7583).

A ja przypominam, że piszesz to na forum, które cenzuruje np. wszelkie treści związane z wymianą plików w sieciach peer to peer, de facto lobbując na rzecz wielkich koncernów fonograficznych, gdyż polskie prawo stanowi w tej materii zupełnie inaczej. Poważną niekonsekwencją byłoby zatem tolerowanie wypowiedzi osób, które w jawny sposób zachęcają do przestępstwa, co więcej - dają wskazówki i wymieniają doświadczenia w tej materii.

Nie dajmy się zwariować...

cytowałem opis oczywiście

ps czekam na wykład ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przypominam, że piszesz to na forum, które cenzuruje np. wszelkie treści związane z wymianą plików w sieciach peer to peer, de facto lobbując na rzecz wielkich koncernów fonograficznych, gdyż polskie prawo stanowi w tej materii zupełnie inaczej. Poważną niekonsekwencją byłoby zatem tolerowanie wypowiedzi osób, które w jawny sposób zachęcają do przestępstwa, co więcej - dają wskazówki i wymieniają doświadczenia w tej materii.

A ja przypominam, że ominięcie prawa nie jest przestępstwem, kłania się sprawa Romana Kluski, który został uniewinniony, a też omijał płacenie podatku za zestawy Optimusa...EOT

BTW idąc dalej Twoim tokiem rozumowania, porady na temat przyklejenia IHS na procesor tak aby w serwisie się nie zorientowali też jest przestępstwem i to nie jedyny przypadek "łamania prawa" bo na pewno znalazło by się więcej takich przypadków więc sobie odpuść...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykladni sie nie zmienia wykladnie sie stosuje ale mozemy przyjac rozne wykladnie przeciez:) no ale pomijajac to bo to offtop

To jesli cena nie przekracza 3,5 tys zl to wcale nie znaczy ze nie musimy miec go w firmie bo wtedy co jest zgodne z prawda nie ejst to srodek trwaly ale wyposazenie i wpisuje sie go do specjhalnej skiazki wyposazenia ktora przy kontroli jest sprawdzana:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można kupić na firmę jeden podzespół komputerowy i odliczyć vat, czy podzespoły muszą tworzyć cały komputer? Przykładowo kupuję ja jakąś firmę pamięć ram, to w razie kontroli ten ram musi się znajdować w firmie? Trochę bez sensu, ale nie wiem, czy tak można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mpozna nawet kupic zgrzewke mineralnej poki sie odpisuje vata ale nie chce jego zwrotu to skarbowka nawet mila jest a jak sie zechce zwrotu to mozna firme zamykac takze neich nie przeceniajcie tej mozliwosci odpsiania vatu bo w sklepie i tak placicie najpeirw faktyczna cene:)

Edytowane przez Snipi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi