mostom Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Na wstępie - Witam wszystkich. Wiem, że pytania, które zadam były już zadawane (przynajmnjiej niektóre) i, że niektórzy naskoczą coby poczytać archiwum ale to co znalazłem nie rozwiało moich wszystkich wątpliwości. Od jakiegoś czasu obserwuje to forum i widzę, że jest tu mnóstwo fachowców dlatego myślę, że komuś uda się odpowiedzieć na niektóre z moich pytań. 1) Chciałbym kupić Bartona 2500 i go trochę podkręcić, czy przy kupnie tego procka trzeba na coś zwracać uwagę? Z tego co się doczytałem w innych postach mają znaczenie oznaczenia na procku, jaki najepiej wybrać coby móc go podkręcać? Mam możliwość kupienia Bartona o takich oznaczeniach: AXDA2500DKV4D AQXEA 0321VPAW Warto go kupić ? 2) Czy wszystkie Bartony 2500 mają odblokowany mnożnik? Jak nie - to jak to w sklepie sprawdzić? 3) Czy lepiej wziąć Bartona czy zwykłego Thoroughbreda? 4) Jak powinny chodzić pamięci - asynchronicznie czy synchronicznie-słyszałem różne opinie? 5) Co lepiej zwiększać przy overclokingu - mnożnik, czy taktowanie szyny? 6) Jeżeli kupi się dość dobrego Bartona to na jaką maksymalną prędkość można go ustawić przy mojej konfiguracji? Wentylatory mam standartowe - dodatkowo mam dwa w obudowie, które mi troszkę wnętrze kompa schładzają. 7) Na razie mam służbowego procka więc z kupnem mogę się powstrzymać - warto trochę poczekać, czy potem może okazać się, że już Bartony 2500 ciężko dostać? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 1) www.overclockers.com -> CPU Database 2) SZUKAJ 3) SZUKAJ 4) SZUKAJ 5) SZUKAJ 6) SZUKAJ 7) SZUKAJ JEZU!!!! :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 1) www.overclockers.com -> CPU Database 2) SZUKAJ 3) SZUKAJ 4) SZUKAJ 5) SZUKAJ 6) SZUKAJ 7) SZUKAJ JEZU!!!! :twisted: :twisted: :twisted: Wiesz co - trochę nudne to się robi :x - po co to forum jeżeli ktokolwiek zada jakieś pytanie - to ta sama odpowiedź się pojawia - SZUKAJ ! Takim fachowcem to i ja mogę być - będę na wszystkie pytania odpowiadał jak ty :evil: ! Napisałem chyba, że nie mogę znaleźć odpowiedzi na te wszystkie pytania - zaglądałem tu sporadycznie i dość ciężko jest coś konkretnego tu znaleźć (w większośći postów pojawia się to samo - Szukaj, Szukaj, Szukaj) - mam tonę postów przelecieć, w których odpowiedzi sprowadzają się do tego samego - czyli do słowa SZUKAJ ?? Sam se szukaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Mi tez sie wydaje ze czesto juz ludzie przesadzaja z tym szukaj. Zobacz ile ci sie topicow pokaze jak wpiszesz haslo barton. Nie raz tracilem mnostwo czasu na szukaniu i gowno co znalazlem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Bo kurna nie umiecie szukac!!! www.google.pl :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: 1) http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...aj+z+Google&lr= 2) http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...on+unlocked&lr= 3) SZUKAJ na forum!!! IMO Bartona, ale to zalezy jaka masz plyte i.t.d., i.t.p. 4) synchrnicznie - lepsza wydajnosc. 5) szyne :P, a jak trzeba dociagnac to i mnoznik 6) podaj info o kompie... co tam masz (juz zauwazylem) Nie wiem czy twoja plyta pojdzie z bartonem :) 7) nikt Ci tego nie powie - Wrozek tutaj nie ma, ale zwykle jest tak, ze jakiegos procka po jakims czasie juz nie ma w sklepach, bo weszly nowsze szybsze :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Mi tez sie wydaje ze czesto juz ludzie przesadzaja z tym szukaj. Zobacz ile ci sie topicow pokaze jak wpiszesz haslo barton. Nie raz tracilem mnostwo czasu na szukaniu i gowno co znalazlem. Dokładnie. Chyba jakimiś ułomnymi ludźmi nie jesteśmy i najpierw każdy próbuję znaleźć odpowiedzi na pytania, które go dręczą wśród poprzednich postów - tak też zrobiłem i w większości postów, jak ludzie zadawali pytania były odpowiedzi - szukaj !!! :x . Sam jestem moderatorem pewnego forum motoryzacyjnego i nowych userów nigdy z takim kwitkiem nie puszczam - jeżeli wiem gdzie znajduje się odpowiedź na dane pytanie to co najwyżej (żeby się nie powtarzać) daję gościowi link do danego wątku. Jestem aktywnym userem tutaj jeden dzień (praktycznie od 15 min.) i już mam dosyć tego forum. Jeżeli ktoś nie zna odpowiedzi na te pytania to proszę po prostu nie odpowiadać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Mi tez sie wydaje ze czesto juz ludzie przesadzaja z tym szukaj. Zobacz ile ci sie topicow pokaze jak wpiszesz haslo barton. Nie raz tracilem mnostwo czasu na szukaniu i gowno co znalazlem. Dokładnie. Chyba jakimiś ułomnymi ludźmi nie jesteśmy i najpierw każdy próbuję znaleźć odpowiedzi na pytania, które go dręczą wśród poprzednich postów - tak też zrobiłem i w większości postów, jak ludzie zadawali pytania były odpowiedzi - szukaj !!! :x . Sam jestem moderatorem pewnego forum motoryzacyjnego i nowych userów nigdy z takim kwitkiem nie puszczam - jeżeli wiem gdzie znajduje się odpowiedź na dane pytanie to co najwyżej (żeby się nie powtarzać) daję gościowi link do danego wątku. Jestem aktywnym userem tutaj jeden dzień (praktycznie od 15 min.) i już mam dosyć tego forum. Jeżeli ktoś nie zna odpowiedzi na te pytania to proszę po prostu nie odpowiadać. No i po co sie tak denerwujesz. pomysl sobie, ze tak srednio z 50 takich bezsensownych watkow jest dziennie... A jakys pomysla to bys znalazl.. Juz Ci linki do kilku rzeczy zapodalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 6) podaj info o kompie... co tam masz (juz zauwazylem) Nie wiem czy twoja plyta pojdzie z bartonem :) W końcu jakaś konkretna odpowiedź - dziękuję ! Co mam o kompie podać? Płyta podobno pójdzie na Bartonie - tak przynajmnjiej MSI podaje (zobaczę w praktyce) - jak nie to wymienię płytę i jeszcze obsmaruję MSI (pewnie się tym za bardzo nie przejmą). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 pomysl sobie, ze tak srednio z 50 takich bezsensownych watkow jest dziennie... A jakys pomysla to bys znalazl.. Juz Ci linki do kilku rzeczy zapodalem. Dziękuję jeszcze raz - a wiesz może jak sprawdzić czy procek o podanym numerze jest warty kupienia ?? Czy nie wbijam się w jakiś kanał? AXDA2500DKV4D AQXEA 0321VPAW Nie proszę o gotową odpoweidź - tylko o poradę jak to znaleźć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 pomysl sobie, ze tak srednio z 50 takich bezsensownych watkow jest dziennie... A jakys pomysla to bys znalazl.. Juz Ci linki do kilku rzeczy zapodalem. Dziękuję jeszcze raz - a wiesz może jak sprawdzić czy procek o podanym numerze jest warty kupienia ?? Czy nie wbijam się w jakiś kanał? AXDA2500DKV4D AQXEA 0321VPAW Nie proszę o gotową odpoweidź - tylko o poradę jak to znaleźć. http://www.cpudatabase.com/ Szukaj wsrod Bartonow takiej serii i zobacz co sie da z niej osiagnac i na jakiej mobo i pamieciach oraz chlodzeniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grass Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 pomysl sobie, ze tak srednio z 50 takich bezsensownych watkow jest dziennie... A jakys pomysla to bys znalazl.. Juz Ci linki do kilku rzeczy zapodalem. Dziękuję jeszcze raz - a wiesz może jak sprawdzić czy procek o podanym numerze jest warty kupienia ?? Czy nie wbijam się w jakiś kanał? AXDA2500DKV4D AQXEA 0321VPAW Nie proszę o gotową odpoweidź - tylko o poradę jak to znaleźć. ja mam dokladnie takiego samego procka niewiem jak z kreceniem na mojej plycie jest to troche utrudnione ale proc jest wystarczajaco wydajny bez o/c w prawie wszystkich testach ( w grach ) wycina 2600XP tylko w sisoft troche mu cienko idzie :-) musisz sobie zapewnic dla niego b.dobre chlodzenie bo nawet bez podkrecania zdrowo sie grzeje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Co do serii Ci nie powiem bo sam za bardzo nie wiem jaką serie mam. Jeśłi chodzi o pytanie drugie to chyba wszystkie ale też nie dam 100% gwarancji, w każdym bądź razie ja mam dostęp do mnożników 5 - 12.5 bez modyfikacji, i słyszałem że wiekszość ludzi mających bartka tak samo. Jesli chcesz kupić coś szybszego niż A1700+ zeby go kręcić to barton jest najleprzym rozwiązaniem. Co do pamieci to ja skolei słyszałem że najleprsza wydajnośż jest przy synchro. Co do przetaktowania - na twojej płycie - rozumiem że masz KT 400A to chyba lepiej krecić fsb ale jesli twoja płyta to kt 400 to raczej przerzuć sie na mnożnik. Co do maksymalnej wartości to nie jest to dobre pytanie, wszystko zależy od egzemplarza. Moim zdaniem to mozesz liczyć na 2300 przy dobrym coolerze na procku - volcano 11, volcano 7+ i jeszcze jedno masz dzielink 1/6 na mobo bo jesli nie to nie pchaj sie w za wysokie fsb - sam sie na to naciałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Co do przetaktowania - na twojej płycie - rozumiem że masz KT 400A to chyba lepiej krecić fsb ale jesli twoja płyta to kt 400 to raczej przerzuć sie na mnożnik. i jeszcze jedno masz dzielink 1/6 na mobo bo jesli nie to nie pchaj sie w za wysokie fsb - sam sie na to naciałem Dzięki. Mam płytę na KT 400A więc mogę pchać się w podkręcanie FSB. Jak ten dzielnik sprawdzić - bo właśnie coś o nim słyszałem, że jak jest 1/5 to z Bartonami ogólnie jest problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Co do przetaktowania - na twojej płycie - rozumiem że masz KT 400A to chyba lepiej krecić fsb ale jesli twoja płyta to kt 400 to raczej przerzuć sie na mnożnik. i jeszcze jedno masz dzielink 1/6 na mobo bo jesli nie to nie pchaj sie w za wysokie fsb - sam sie na to naciałem Dzięki. Mam płytę na KT 400A więc mogę pchać się w podkręcanie FSB. Jak ten dzielnik sprawdzić - bo właśnie coś o nim słyszałem, że jak jest 1/5 to z Bartonami ogólnie jest problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 nie wiem jak sprawdzić ten dzielnik, ale jesli sie okaze że masz maks 1/5 tak jak ja to najlepiej zrobić drutmoda na mnożnik opis masz tutaj http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...amd_pinmod.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 W Plytach MSI KT 3-4 dzielnik 1/5 wlancza sie automatycznie powyzej bodajrze 148-153 MHZ a dzielnik 1/6 ( jest takie cus ) powyzej 180 MHZ wiec przy odrobinie szczescia na KT 3 mozna wycisnac te 200 Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 W Plytach MSI KT 3-4 dzielnik 1/5 wlancza sie automatycznie powyzej bodajrze 148-153 MHZ a dzielnik 1/6 ( jest takie cus ) powyzej 180 MHZ wiec przy odrobinie szczescia na KT 3 mozna wycisnac te 200 Mhz. Nie ma takiego "cus" :!: :!: :!: Żaden chipset Nvidi nie supportuje dzielnika 1/6. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Sory mam MSI KT 3- ULTRA i to ma to cus ( VIA 400 chyba tez ) a co do nforce to niemam pojecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Sory mam MSI KT 3- ULTRA i to ma to cus ( VIA 400 chyba tez ) a co do nforce to niemam pojecia Cus Ci się po .......... :roll: Twierdzisz, że masz dzielnik FSB/PCI jak 1/6 na MSI KT3-Ultra ???? :lol: :lol: :lol: KT400 na pewno nie supportuje dzielnika 1/6, podobnie jak KT333; na nF2 jest to zupełnie inaczej rozwiązane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 obecnie tylko kt600 ze stajni via ma support szyny 200 co ze tym idzie dzielnik 1/6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 W Plytach MSI KT 3-4 dzielnik 1/5 wlancza sie automatycznie powyzej bodajrze 148-153 MHZ a dzielnik 1/6 ( jest takie cus ) powyzej 180 MHZ wiec przy odrobinie szczescia na KT 3 mozna wycisnac te 200 Mhz.Niezle grzebnales.Poczytaj PRZED napisaniem.Polecam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 No nF nie ma dzielnika 1/6 bo on wogóle nie ma dzielników tka smo jak SiS 746< obecnie tylko KT600 ma dzielnik 1/6 bo za KT400A to nie dam głowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 No nF nie ma dzielnika 1/6 bo on wogóle nie ma dzielników tka smo jak SiS 746< obecnie tylko KT600 ma dzielnik 1/6 bo za KT400A to nie dam głowy. i slusznie bo ja bys stracil :) jeszcze jakis Iwill na ALI ma dzielnik 1/6, ale modelu nie pamietam OT: to moj 1000 post :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 ok bylo troche zadymy niemoglem znalesc gdzie widzialem te 1/6 i po wnikliwych poszukiwaniach musze stwierdzic ze macie racje doczytalem gdzie indziej ze jednak tego dzielnika ta plyta niema. Sorry ale troche zadymy musi byc, jak znajde link w ORT: ORT: ORT: kturym wzczytalem o tym mylacym 1/6 to go zapodam. Pozdrowionka dla wszystkich oburzonych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 ok bylo troche zadymy niemoglem znalesc gdzie widzialem te 1/6 i po wnikliwych poszukiwaniach musze stwierdzic ze macie racje doczytalem gdzie indziej ze jednak tego dzielnika ta plyta niema. Sorry ale troche zadymy musi byc, jak znajde link w ORT: ORT: ORT: kturym wzczytalem o tym mylacym 1/6 to go zapodam. Pozdrowionka dla wszystkich oburzonych. Jakiej znowu zadymy ... Nit nie jest oburzony - to jest forum i to jest normalne. A tego linka nie szukaj- szkoda Twojego czasu - temat został już wyjśniony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin77 Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 1) Chciałbym kupić Bartona 2500 i go trochę podkręcić, czy przy kupnie tego procka trzeba na coś zwracać uwagę? Z tego co się doczytałem w innych postach mają znaczenie oznaczenia na procku, jaki najepiej wybrać coby móc go podkręcać? Mam możliwość kupienia Bartona o takich oznaczeniach: AXDA2500DKV4D AQXEA 0321VPAW Warto go kupić ? warto, mo ten pierwszy jest naprawde dobry, narazie na 12.5 poszedł bez podnoszenia napięcia we wszystkich testch z temp. max 54 C, na więcej nie próbowałem bo wacham się 2) Czy wszystkie Bartony 2500 mają odblokowany mnożnik? Jak nie - to jak to w sklepie sprawdzić? tego nie wiem, a w sklepie ciężko będzie sprawdzić, sam trafiłem przypadkowo na taki model 3) Czy lepiej wziąć Bartona czy zwykłego Thoroughbreda? myśle że barton 4) Jak powinny chodzić pamięci - asynchronicznie czy synchronicznie-słyszałem różne opinie? synchroniczne 5) Co lepiej zwiększać przy overclokingu - mnożnik, czy taktowanie szyny? najpierw mnożnik a potem taktować 6) Jeżeli kupi się dość dobrego Bartona to na jaką maksymalną prędkość można go ustawić przy mojej konfiguracji? Wentylatory mam standartowe - dodatkowo mam dwa w obudowie, które mi troszkę wnętrze kompa schładzają. ja mam na procku, w obudowie i starcza na 12.5 mnożnik, na więcej chyba też starczy :) 7) Na razie mam służbowego procka więc z kupnem mogę się powstrzymać - warto trochę poczekać, czy potem może okazać się, że już Bartony 2500 ciężko dostać? decyzja należy do ciebie :) Z góry dziękuję za odpowiedzi. nie ma za co :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 5) Co lepiej zwiększać przy overclokingu - mnożnik, czy taktowanie szyny? najpierw mnożnik a potem taktować wrecz odwrotnie. zwiekszone fsb daje wieksza przepustowosc CPU<->chipset , chipset<->RAM, czasem chipset<->AGP i wieksze taktowanie proca a wiec sie bardziej "oplaca" niz zwiekszony mnoznik, ktory TYLKO taktowanie proca zwieksza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin77 Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 w sumie na to samo wyjdzie, najpierw robie sobie podstawe do podkręcania, a potem podkręcam albo odwrotnie, zmieniając fsb "męczysz" inne podzespoły nie standartowymi ustawieniami, zresztą każdemu o to samo chodzi żeby więcej wycisnąć, akurat ja nie ide na MAX :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...