Skocz do zawartości
MasterPlaster

Jak przerobić chłodnicę aby pasowały węże

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój perwszy post,witam forumowiczów.Mam kilka pytań odnośnie WC.

1.Mam chłodnicę od motoru o wymiarach 22cm x 42cm (około),będzie dobra do chłodzenia CPU,GPU i NB?

Ma ona grube rurki na węże,da się to jakoś przerobić?

2.Jakich węży użyć,jaka średnica wewnętrzna i zewnętrzna?

3.Czy jest jakaś osoba na forum która wykonuje dosyć tanie i wmiare wydajne bloczki?

4.W jakiej kolejności łączyć podzespoły?

No to by chyba było na razie na tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak chłodnica ma gwintowane wejścia to wystarczy zakupić odpowiednie redukcje, a najlepiej to pokaż tą chłodnicę

2. 10/13 lub 10/16 w zupełności starczy, ale i 8/10 dają radę

3. Były na forum takie osoby, ale nie wiem czy nadal się tym zajmują

4. Zasada jest taka, aby pompka pchała płyn przed bloki i chłodnicę, na przykład (pompka - procek - grafika - płyta główna - chłodnica - i znów pompka), jak się ma kilka chłodnic to można je montować po każdym bloku lub szeregowo. Warto zaopatrzyć sie w rezerwuar, który bardzo ułatwia napełnianie i odpowietrzanie układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejność nie ma w sumie aż takiego znaczenia, ponieważ różnica temperatur płynu w różnych miejscach układu waha się nie więcej, jak o 2-3 stopnie. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to by rezerwuar znajdował się przed pompką, a nie za (czyli pompka pobiera wodę z reza), oraz by robić jak najkrótsze połączenia z możliwie najmniejszą ilością kolanek, by nie "zabić" przepyłwu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi