siloos Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 Witam Posiadam boxowe chłodzenie phenom II x2/x4 550 które w czasie ostatnich cieplejszych dni pracuje jak odkurzacz. Zresztą nigdy nie pracowało cicho, dlatego chce je zmienić aby w końcu zapanowała cisza. Jako że nie znam się zbytnio na chłodzeniach liczę na waszą pomoc w wyborze. Procesor to phenom II x2 550 który chodzi jako x4. Podkręcał nie będę gdyż to co jest w zupełności wystarcza. Jedyne na czym mi zależy to na ciszy więc wymóg jest aby nowe chłodzenie było jak najcichsze gdyż dużo siedzę wieczorami przy kompie. Obudowa ma niestety głębokości max 16cm. Kwota jaką chcę przeznaczyć to max 140-150zł. Oczywiście im mniej tym lepiej :) Mam jeszcze pytanie czy większość chłodzeń wymaga odkręcania płyty głównej ? Gdyż chciałym tego uniknąć chyba że nie będzie innej alternatywy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 Te 16cm to całkowita szerokość budy czy miejsce na chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siloos Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 16cm to odległość od płyty do zasłony obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 http://www.silentiumpc.com/fortis-he1225/ ma 153mm, musiałbyś dokonać dokładnego pomiaru od procesora do boku obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siloos Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) oglądając film z montażu który jest w Twoim odnośniku: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gsD0cZU8E_A A film który ja znalazłem http://www.youtube.com/watch?v=Csx2O1CrCuk Jest różnica w przykręcaniu tej blaszki od spodu płyty( 4x nakrętki). Jak to ma być prawidłowo. Edytowane 3 Lipca 2012 przez siloos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 Filmik ze strony SPC jest prawidłowy. Kolega Partyk niestety popełnił błąd wychwycony przez ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siloos Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 (edytowane) od miejsca zaznaczonego strzałką (ramki) do boku obudowy mam 15,7 więc powinno wejść. Nie będzie to w niczym przeszkadzało że będzie tak ciasno ? Edytowane 4 Lipca 2012 przez siloos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Wszystko w porządku. Powinien się zmieścić. Wieczorem w domu jeszcze zerknę jak ma się wysokość ramki do procesora w podstawce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siloos Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 ok był bym wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Procesor jest jakieś 1-1,5mm wyżej czyli masz co najmniej 15,5cm, Fortis ma 153mm więc się zmieści. Jak nie będziesz komputerem rzucać, wszystko będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siloos Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Chłodzenie weszło na styk zostało może z 1-2mm miejsca :) Może jeszcze mi coś podpowiesz gdyż chciałem Sobie sprawdzić jak wygląda sytuacja z temp. po zmianach i uruchomiłem program Hw Monitor i nie wiem dlaczego nie podaje temp ?? podobnie jest w programie Everest. W biosie pokazuje mi 43st poprzednio mialem 51 st. Zastanawiam się dlaczego spod Win7 nie pokazuje temp. Płyta to Asus m4a77t. A tak na marginesie to chłodzenie naprawde ciche w końcu cisza :) Edytowane 7 Lipca 2012 przez siloos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faf Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) TMPIN0 to temperatura procesora. Temperatura rdzeni jest mniej więcej taka sama, wyższa o 2-3 stopnie przy obciążeniu. Zastanawiam się nad kupnem Fortisa, ale nie jestem pewny czy mi się do obudowy zmieści. Mam SilentiumPC Brutus 310. Obudowa ma 182mm całkowitej szerokości - cooler się zmieści, ale moja płyta M5A78L ma dosyć wysoko położony procesor i nie wiem, czy listwa na haki od obudowy nie będzie przeszkadzać. Czy koszyk Fortisa pozwala na skierowanie go w dowolną stronę? Siloos jaką masz obudowę, że ci się mieści na styk? Jeszcze jedno - czy Fortis wystarczy do bezproblemowego podkręcenia Phenoma II X4 955 do 4 GHz? Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Faf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 http://www.silentiumpc.com/brutus-310-pure-black-bt-310/ Obudowy Brutus są kompatybilne z chłodzeniami CPU: Spartan HE923, Fera HE1224, Fortis HE1225 Jak płyta (nie chłodzona sekcja zasilania cpu) i procesor (potencjał oc danej sztuki) dadzą radę to Fortis też da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faf Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Fortis wszedł na styk, tylko nie jestem pewien czy było warto. Różnica temperatur jest stosunkowo niska w stosunku do boxowego coolera - 5 stopni mniej w idle i 8 stopni mniej przy 100% obciążeniu wszystkich rdzeni. Zastanawiam się co zrobić - powinienem wymienić pastę, spróbować docisnąć cooler, czy po prostu zaczekać aż pasta z czasem osiągnie wyższą efektywność? Używam Arctic Silver 5, może z Fortisem powinienem nałożyć ją nieco inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...