Rellik Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Szanowni Panowie, przyszedł czas na wymianę podzespołów. Trafiłem jednak na dwa dylematy - jeden błahy, drugi poważny. Błahy - wybór CPU. Rozważam Intel Core i5-3450 czy i5-2500K? Kładę nacisk nie na kręcenie, ale niskie temperatury i nie wiem który lepiej wpasuje się w takie ramy. Poważny - GPU. Miałem już w budzie zarówno produkty Nvidia i ATI. Ostatnio ASUS 6770, przedtem Gainward GTX9800+ i niestety muszę stwierdzić że ten Asus jest jednym wielkim grzejnikiem i pracuje głośniej niż stary GTX. Bardzo zależy mi na ciszy i niskich temperaturach, więc chyba ominę szerokim łukiem Asus HD7770-DC-1GD5-V2. Uprzemie proszę, doradźcie mi w tym względzie! Wspomóżcie - linkami, testami, doświadczeniem, czymkolwiek!... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Jak nie robisz OC to I5-3450 powinien być trochę lepszy na stock w kwestii temperatur - 22 nm robi swoje , z drugiej strony może dać o sobie znać kiepska pasta pod IHS-em tego procka . Co do HD6770 - jakim cudem karta była cieplejsza niż 9800GTX+ ? , przecież jest wykonana w mniejszym procesie technologicznym , do tego ma o jakieś 30W mniejszy pobór prądu niż GTX - może to jakaś spartolona wersja albo coś nie tak z chłodzeniem miałeś . Asus w wersji Glaciator faktycznie był głośny , szczególnie po jakimś czasie , chłodzenie też nie najlepsze - GPU było tylko chłodzone aktywnie , reszta karty już . Asus DirectCU / DCII to już sporo lepsze chłodzenie i też cichsze , choć ponoć w HD7xxx im nie wyszło . Ale jak nie chcesz Asusa to rozglądaj się za MSI z chłodzeniem Cyclone lub droższym TwinForce , Gigabyte WindForce czy jakaś karta od XFX . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ken26 Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Bardzo zależy mi na ciszy i niskich temperaturach z tańszych gpu proponuje: XFX Radeon HD 7770 Dual Heatpipe 1GB DDR5 PCI-E BOX MSI Radeon HD 7770 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX XFX Radeon HD 6850 Dual Heatpipe 1GB DDR5 PCI-E BOX z droższych: Sapphire Radeon HD 7850 2GB DDR5 PCI-E BOX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rellik Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) drugiej strony może dać o sobie znać kiepska pasta pod IHS-em tego procka Pastę już mam nie stokową, radiator też :) Ken dziękuję za propozycje, poszperałem, porównałem, chyba zdecyduje się na 7770 od MSI (podobno cichsza od XFX EDIT: Tak z innej beczki. Jeżeli wybrał bym mobo msi z77a g4 to istaniała by możliwość przełączenia się w trakcie pracy z GPU na PCIe, na to wbudowane w CPU? Pytam bo nie jestem w stanie znaleźć takich informacji... Edytowane 5 Lipca 2012 przez Rellik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) oczywiście że nie :) coś takiego tylko w laptopach (aczkolwiek i tam to [ciach!]ianie działa) no ale nawet jakby się dało to jaki sens - 7770 w 2D bierze 10W ... Edytowane 5 Lipca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) Pastę już mam nie stokową, radiator też :) Problem w tym, że pasta jest pod IHS-em procesora, a tej już raczej nie wymienisz. Wcześniej Intel stosował lutowanie IHS-a z rdzeniem, w Ivy Bridge przerzucili się na stosowanie zwykłej pasty termoprzewodzącej, co pogarsza temperatury procesora po OC. Pasta termoprzewodząca stosowana w celu wypełnienia szczelinek między podstawką radiatora a procesorem to zupełnie inna bajka. Edytowane 5 Lipca 2012 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...