Skocz do zawartości
filip

W co zainwestowac, mam tylko 600 na procka wiatrak i plyte

Rekomendowane odpowiedzi

Hej , stoje dzisiaj przed dylematem, mam 600 zl i musze dzis kupic procka z wylem i plyta. niestety pamiec ostatnio drozeje, a ze mam sdram w domu to zastanawialem sie na plyta obslugujaca ddr i dimmy. co wybrac shuttle ak32, ecs czy as rocka(czy jest w nim agp)? poza tym jaki procesor athlon czy duron? Co jest lepszy stary procek, lepsza plyta czy na odwrot?

czekam na odpowiedzi, musze dzis zrobic zakup: magisterka czeka...

FILIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pł główna FIC AU13 350zł

http://www.fic.com.tw/product/motherboard/...px?model_id=118

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=32743

Procek AMD Athlon XP 1700+ albo 1800+ coś około 260zł

Wyszło 610zł

Reasumujac uzbieraj 650zł kup co wyzej i wentyla TTC-TITAN D5TB za jakieś 35zł u mnie ten wentyl sprawuje sie wysmienicie przy kreconym porcku.

UPDATE: zauwazylem ze nie masz DDR'ów :| to niedobrze moze by tak poczekac z wymiana i dozbierac troche bo IMHO warto kupic tego FIC'a jest zajebista płytka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten asrock K7VTA2 jest calkiem przyzwoity i cena ponizej 200.. ma AGP. http://www.asrock.com/product/product_k7vt2.htm

ecs k7s5a... chciaz sam mialem ponad rok ta mobo i nie mialam z nim najmniejszych problemow to czesto mozna przeczytac gorsze opinie.

o AK32 nie wypowiadam sie... nie widzialem jej nawet na oczy ;)

co do procka napewno athlon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś takiego za 210 zeta w benchmarku:

Shuttle DOT AK-32A Via KT-266A DDR

typ obsługiwanej pamięci DDR266

DDR200

SDRAM PC133

SDRAM PC100

I komentarze:

Płyta ogólnie dobra, lecz mam problemy z zawieszaniem się komputera. Wcześniej tego nie miałem na SL75KAV.

Dla mnie płyta jest ok. Ma bardzo dobre możliwości overclockingu. Jedyny problem jaki mam to podła jakość dźwięku otrzymywana na 2 głośnikach. Ale być może ja coś źle robie? ;)

Dobra alternatywa dla osób przesiadajacych sie z pamieci sdr na ddr, posiadajacych athlona xp i ciagotki do krecenia! :) Plyta stabilna, swietnie sie kreci ale o paskudnym dzwieku (da sie to zniwelowac przez zaistalowanie odpowiednich dodatkow) zintegrowanym i kiepskich sterownikach dzwieku. Stosunkowo stary bios jednakze nie mam klopotow z zastosowanym.

Płyta brdzo dobra. przy procku athlon 1200, 256 ramu i geforce4 ti 4200 mam w 3dmarku2001 se 8090 punktów, dodam tylko że bez podkręcania karty. Jest stabilna. Dźwięku nie testowałem bo mam live 5.1 także nie zawracałem sobie głowy. Ogółnie ok :)

Bardzo dobra płyta... bardzo stabilna i do amatorskiego krecania tez mozna ja polecic... jedyny problem jaki z nia mailem to to ze wsadzilem 2 x 128 sdr róznej firmy i niestety podczas instalacji sie wysypywal, zamianilel sie jedna koscia z kumplem i teraz hula bardzo dobrze. Ani jednogo zwisu itp.

Z nowszych plytek obsługujących SD RAM nie kupisz nic, ja bym zrobił jak Grinch:

FIC AU 13+Antoni 1700+TTC-TITAN D5TB(ew.FalconRockII-58zeta)+pamięć150-160zeta256mega

pozdrooffka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FILIP

ok, procek proponuje xp1700, durony to nie jest to.

Wszystkie plytki maja agp.

Do magisterki raczej nie bedziesz krecil, wiec plyta na razie sie nie przejmuj (ale czytaj dalej).

Kupujesz na necie czy w normalnym sklepie? W normalnym sklepie to bedzie lepszy pomysl, bo na tych (tanich) plytach jest czesto problem z kompatybilnoscia pamieci i powiedzialbys im, ze kupisz jak im sie uda odpalic kompa z twoimi pamieciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pł główna FIC AU13 350zł  

Wyszło 610zł  

Reasumujac uzbieraj 650zł kup co wyzej i wentyla TTC-TITAN D5TB za jakieś 35zł u mnie ten wentyl sprawuje sie wysmienicie przy kreconym porcku.

UPDATE: zauwazylem ze nie masz DDR'ów :| to niedobrze moze by tak poczekac z wymiana i dozbierac troche bo IMHO warto kupic tego FIC'a jest zajebista płytka.

Ja popieram Grincha, on przedstawił najlepszą opcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhe tylko po co 2 watki? z rozpedu wpiaslem sie na tym drugim trzeba bedzie przekleic post :D ja bym zrobil tak :

sprzedal sdramy , moze ci sie uda uzyskac niezla cene

kupil ecs l7s7a2 (albo inna na chipscie sis746)

athlon xp 1700+ lub 1800+ 013 um t-bread B

co najmniej 256 DDR 333 lub 400

spire falcon rock II albo MF II ew jakiegos titana

na powyzszym zestawie i zagrasz i pokrecisz ew nie bedzie wymiekal na kazdej scenie w 3d studio

ale jesli komp ma sluzyc tylko do magisterki to nie musisz chyba nic zmieniac ew kupic jakiegos trupa...

jakiej plyty na sdramy i ddry nie kupisz to bedzie ona juz w chwili zakupu mocno nieswieza....

nie napisales tez z czego sie przesiadasz (moze da sie uzyskac $ z sprzedazy)i do czego ma to sluzyc... tak wiec nie koniecznie sprzet jaki wybierzesz musi odpowiadac na takie kryteria jak przy moim wyborze.

Zalozylem ze lubisz czasem pograc/popracowac z czym co wymaga troche od procka/pamieci i ze z czasem bedziesz cos @

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pł główna FIC AU13 350zł  

Wyszło 610zł  

Ja popieram Grincha, on przedstawił najlepszą opcje.

I ja też! To jest najlepszy wybór. SDR sprzedaj i kup DDR! Powinno nie kosztować wiele(dopłata).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to athlon 1700Xp+ 0.13 mikrona seria JUHB 0309 03012  

a plyta to epox 8rda+ albo abit nf7-s ale chyba nie starczy ci kasy  

a wentylek to coolermaster x-dream

Kurna mialo byc za 600zl max. Co czytac kurde nie umiesz? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej , stoje dzisiaj przed dylematem, mam 600 zl i musze dzis kupic procka z wylem i plyta. niestety pamiec ostatnio drozeje, a ze mam sdram w domu to zastanawialem sie na plyta obslugujaca ddr i dimmy. co wybrac shuttle ak32, ecs czy as rocka(czy jest w nim agp)? poza tym jaki procesor athlon czy duron? Co jest lepszy stary procek, lepsza plyta czy na odwrot?  

FILIP

No to masz:

AMD K7 ATHLON XP 1700+ (1470 MHz) 229

ECS K7S5AL (SIS735) 266MHz, LAN 175

Spire Falcon Rock II 55

Jakies questions?

Wystarczy Ci i z drut modem go troche pogonisz na mnozniku. :D

albo

AMD K7 ATHLON XP 1700+ (1470 MHz) 229

ECS L7S7A2 (SIS745) 333MHz 275

Spire Falcon Rock II 55

256 MB DDR 333 110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea:

MoBo: jezeli chcesz miec tez na SDR to ten ASRock K7VT2 jest OK - sam takie "cus" nabylem niedawno bo byla okazja za 160zl noweczka ale tak standardowo to za 180-190zl kupisz

proc: j.w. pisali przedmowcy Athlon XP (T-bred) - tyle tylko ze pewnie ciezko bedzie wygrzebac gdzies dobrego 1700+ wiec wez tez pod uwage 1800+ z dobrej serii (a jakiej to poszukaj bo bylo setki razy) czylo cos kolo 230-270zl

cooler: Spire FalconRockII lub brat blizniak Speeze RaptorCool I normalnie 45-50zl u zdziercow nawet ponad 60-70zl :?

lacznie okolo 500zl

potem "drutmod" i po ptakach 8)

u mnie 1700+ DUT lata na razie jako XP2600+ na 2133MHz (16x133) przy 1.7V (ale ASRock zawyza i jest 1.72V) na Speeze RC I - dzis/jutro bede kombinowal co moge wycisnac przy napieciu 1.3-1.4V (i czy moge ustawic takie niskie napiecie) :!: i mam zamiar zwolnic wentylatorek na stale ponizej 2000rpm 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shuttle bedzie zdecydowanie lepsza od ecs i asrocka

procesor wez 1700+ ,na tej plycie podkrecisz go spoko

wentyl standardowo: Titan d5b za 30pln ,chlodzi dobrze ,kosztuje malo

albo sprzedaj swoje ramy ,kup ecs na sis 746 i ddr teraz tanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie zostało zadane: do jakich zastosowań ten komp? Ale przyjmując ogólne kryteria czyli, że do wszystkiego :wink: to tak: mimo iż wszyscy (no prawie :wink: ) krzycza nforce, nforce! to jak polecam albo coś na KT400 (Gigabyte-GA-7VA, MSI KT4 Ultra, Epox 8K9A) za około ~300zł, albo ECS L7S7A2 za ~250zł. Proc to oczywiście A1700+/1800+, choć jeśli miałbyć oszcządzać to lepiej kupić Durona i lepszą płytę niż na odwrót (Athlon i słabe mobo). Jesze zostaje ram, kup DDR bo niestety SDR is dead :cry: (sad but true :cry: ) za 256 PC2700 powinieneś zapłacić około 120zł, więc z wszystkim chyba się zmieścisz w 600zł (+/-).

PS. Oczywiście nforce i płyty na nim są super ale jak się ma ograniczony budżet to nie ma co na siłę kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...