Skocz do zawartości
pho

Zasilacz dell studio 1555

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć czy mógłby mi ktoś powiedzieć w jakiej kolejności powinny iść kable do płytki tego zasilacza?

Dołączona grafika

Oryginalne kable miały kolor: Biały, zielony i czarny. Jak na miejsce czarnego wlutowałem czarny i na miejsce białego biały a za zielony czerwony to zasilacz nadal nie ładuje. Może ktoś wie w jakiej kolejności powinny iść te kable?

Edytowane przez pho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to znaczy że może jeszcze nie upaliłeś całego zasilacza. Bierzesz miernik uniwersalny, ustawiasz na mierzenie oporu z brzęczykiem i patrzysz które styki w starej wtyczce odpowiadały któremu kabelkowi. To samo z nowym i dopiero lutować modląc się żeby zasilacz nie upalił już sobie czegoś przy poprzednim podłączeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej powinieneś zamienić czerwony z białym miejscami, ale masa w nowym kablu może nie odchodzić od bolca... Więc bez miernika się nie obejdzie, a metoda prób i błędów w przypadku notebooka jest nie wskazana.

Jeżeli podłączyłeś zasilacz z źle wlutowanym kablem, jest ryzyko że mogłeś coś uszkodzić w notebooku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potomnych:

Czerwony to uziemienie

Biły to plus

A czarny to Data

Lecz niestety mam tego pecha, że chyba uszkodził się laptop bo nie ładuję a napięcie na wtyku jest 19.5 V mierzone miernikiem.

Edit: Chociaż stalo się coś dziwnego jak odłączyłem wtyk od laptopa postanowiłem zmierzyć jeszcze raz napięcie i okazało się, że jest teraz tylko 0,10 V :o Ktoś ma pojęcie o co może chodzić? Jakiś bezpiecznik poszedł czy ki pies :)

Edytowane przez pho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potomnych:

Czerwony to uziemienie

Biły to plus

A czarny to Data

Takich rad lepiej nie dawać. Nigdy nie robimy na pałę wg. koloru kabelków, ale sprawdzamy miernikiem! Potem właśnie wychodzą takie kwiatki jak powyżej i w najlepszym wypadku upalony jest zasilacz, a w najgorszym możemy zjarać coś jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc kolejny update: laptop żyje jak i ładowarka, przelutowałem na nowo kable oczysciłem płytke alkoholem z resztek cyny i laptop sie odpala. Gorzej, że nie ładuje i pokazuje, iż bateria jest w 100% naładowana i starczy na 65465787 godzin pracy :o. Uszkodziłem baterie czy raczej przetwornice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi