Skocz do zawartości
ddebny

Mocny łapacz Wifi :)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tylko ja widzę coś dziwnego w tym, że karta zasilana tylko z jednego USB (max 500mA, w laptopach najczęściej 250mA) jest reklamowana jako "do 2000mA"? :>

Nie mówiąc już o tym, że prawdziwa antena 12dBi kosztuje kilka razy więcej niż ten zestaw. Jeśli chcesz się już bawić w wardriving, to kup coś na RTL8187L (choćby popularne AWUS036H) i prawdziwą antenę, najlepiej kierunkową - ewentualnie sam ją sobie zrób (biquad na przykład to jakaś godzina zabawy). Nie widzę raczej szans na zmieszczenie się w 150zł, ale przynajmniej nie wydasz pieniędzy na bezużyteczne zabawki.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TheUn3seen, dzięki za info :) Fajnie będzie zbudować coś samemu! :)))

Najtańsza karta karta którą znalazłem z poleconej to ta: http://allegro.pl/al...2467961500.html

Ktoś mi polecił produkty z tej strony: http://www.tp-link.c...?categoryid=215 ale myślę, że TheUn4seen polecił mi lepszy sprzęt :))

Myślisz, że jaką odległość można złapać w ten sposób? AWUS036H + bidaq

Edytowane przez ddebny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj : moc nadajnika nie ma nic do zasiegu ( no w 1 strone to tak lepiej to pójdzie ale co z korespondentem który ma max 21dBm ? )

Ważny jest czuły odbiornik i porządna antena kierunkowa. Im mniejsza prędkość łącza ( nie internetowego ) tym lepiej.

Dalej : Pasmo K ( 2.4 Ghz ) jest szybko tłumione ( sciany i inne przeszkody ) im więcej chcesz złapać tym wyżej musisz być. Lub być w tzw. czystej strefie fresnela.

Z swoich doświadczeń łapie np AP-ka z 11km na antenie wbudowanej w lapa... tyle że znajduje sie na 40m wzniesieniu i

"widze" go. A on ma antene pewnie sektor albo porządny mikropasek.

P.s Tych bzdur co Yagi wypisuje lepiej nie czytać... 12dBi taak : 38cm powietrza bo to jest puste w środku i polutowane na pałe ( poszukaj w necie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi