Skocz do zawartości
david911

Zasilacz (?) przyczyną problemów z uruchomieniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zostałem poproszony o zdiagnozowanie problemu komputera stacjonarnego u Znajomych - jest problem z uruchomieniem - uruchamia się za którymś razem. Krótkie badanie organoleptyczne wykryło jeden lekko spuchnięty kondensatorek na płycie głównej przy karcie graficznej oraz zasilacz Feel, który nawet jeżeli nie jest przyczyną - warto wymienić. I tu się pojawia moje pytanie: Co może być przyczyną problemów z uruchomieniem i jaki zasilacz (jak typ, ew. jakies polecane w kwestii cena/jakość z naciskiem na to pierwsze) powinienem dokupić do takiej płyty głównej:

Dołączona grafika

(wtyczka z tego co pamiętam 24 pinowa)

Czekam na odpowiedzi

Pozdrawiam

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyną jest kiepsko filtrowane napięcie podawane przez dziadowski zasilacz, to doprowadziło do spuchnięcia elektrolitów na płycie i karcie. Wymieniaj zasilacz puki nie jest za późno oczywiście te napuchnięte kondy również trzeba wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

Dzięki, że utwierdziłeś mnie w mojej diagnozie! Teraz tylko potrzebuję porady jaki zasilacz wybrać - jak widać po płycie komputer należy do starszych maszyn, także Właściciel nie chce zbyt przepłacać za markowy sprzęt. Co (jaki model, marka, typ) najlepiej wybrać do tego komputera?

Pozdrawiam

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę dawno to było, ale może się przyda porada ;) poszukaj modecoma mc 350 lub 400 watt lub jakąś deltę jeżeli chodzi o używane.

jeżeli nowe to może jakiś forton? pytanie jeszcze jaki jest budżet, bo to nas głównie ogranicza poniżej 100 to jeżeli ma być dobre to raczej używka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi