rzymo Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2012 Wiem, karta to żaden demon wydajności, ale jestem po prostu ciekawy :) Czy jest jakaś blokada (nie wiem - bios/sterowniki/...) odnośnie zegarów taktujących? Zarówno MSI Afterburner jak i edycja biosu są bezsilne. Taktowanie rdzenia i pamięci nie może być większe niż 1GHz. 999MHz bezproblemowe (fabrycznie karta miała ustawione wysokie napięcie zasilania), natomiast po ustawieniu: * 1000 i więcej na rdzeniu - zostaje 999MHz. * 1000 i więcej na pamięciach - spadek do taktowania z trybu 2D (405MHz). W pożyczonym na chwilę GT430 (także MSI, także niski profil) miałem ten sam problem z pamięciami - cokolwiek powyżej 1000 i zegary wracają do trybu 2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2012 A czego się spodziewałeś po karcie przeznaczonej do komputerów biurowych - takty po OC w dużej mierze zależą od tego ile potrafi z siebie dać sekcja zasilania karty , także to ile GPU i pamiątki wytrzymają . Btw. A próbowałeś ustawić inną wartość niż 1 000 mhz choćby 1002 czy 1003 mhz - kiedyś czytałem że nowsze karty GF mają jakieś dziwne ustawienia ratio i nie wszystkie ustawienia zegarów działają . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2012 Zrozumiałbym zrzucanie winy na sekcję zasilania, jeśli np. przy 1020MHz karta by wisiała. Niestety nie sprawdzę co się dzieje przy takiej wartości, bo jest niemożliwe jej ustawienie :) Suwaki mają skalę powyżej 1100, jednakże nic to nie zmienia... Wartości od ok. 995 do 1010 dają w rezultacie 999MHz. Powyżej tego zegar pamięci spada do trybu 2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...