Skocz do zawartości
rzymo

GT520 - niemożliwe uzyskanie taktowania > 1GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, karta to żaden demon wydajności, ale jestem po prostu ciekawy :) Czy jest jakaś blokada (nie wiem - bios/sterowniki/...) odnośnie zegarów taktujących? Zarówno MSI Afterburner jak i edycja biosu są bezsilne. Taktowanie rdzenia i pamięci nie może być większe niż 1GHz.

999MHz bezproblemowe (fabrycznie karta miała ustawione wysokie napięcie zasilania), natomiast po ustawieniu:

* 1000 i więcej na rdzeniu - zostaje 999MHz.

* 1000 i więcej na pamięciach - spadek do taktowania z trybu 2D (405MHz).

W pożyczonym na chwilę GT430 (także MSI, także niski profil) miałem ten sam problem z pamięciami - cokolwiek powyżej 1000 i zegary wracają do trybu 2D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czego się spodziewałeś po karcie przeznaczonej do komputerów biurowych - takty po OC w dużej mierze zależą od tego ile potrafi z siebie dać sekcja zasilania karty , także to ile GPU i pamiątki wytrzymają .

Btw. A próbowałeś ustawić inną wartość niż 1 000 mhz choćby 1002 czy 1003 mhz - kiedyś czytałem że nowsze karty GF mają jakieś dziwne ustawienia ratio i nie wszystkie ustawienia zegarów działają .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumiałbym zrzucanie winy na sekcję zasilania, jeśli np. przy 1020MHz karta by wisiała. Niestety nie sprawdzę co się dzieje przy takiej wartości, bo jest niemożliwe jej ustawienie :) Suwaki mają skalę powyżej 1100, jednakże nic to nie zmienia...

Wartości od ok. 995 do 1010 dają w rezultacie 999MHz. Powyżej tego zegar pamięci spada do trybu 2D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi