Skocz do zawartości
Hitman

Abit NF7-S rev. 2.0 i vdd mod

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany przez Raptora, który chyba jako pierwszy zrobił vdd moda na Epoksie postanowiłem pójść w jego ślady. I tak narodził sie z pomocą Mufty mój własny vdd mod na Epoksie 8rda+.

Od tego czasu minął miesiąc a już w łapkach miałem Abita NF7-S rev. 2.0. Oglądając bios dostrzegłem regulację napięcia na vdd ale tylko do 1,7 V :( Od razu stwierdziłem - MAŁO :!: trzeba coś z tym zrobić. I tak powstał vdd mod na Abicie.

W tym miejscu wielkie dzięki dla Mufty za pomoc :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na początku należy ustawić w biosie FSB 100 i vdd 1,4V. Skręcamy rezystor tak aby miernik odczytał 10 K. Teraz lutowanie. Najlepiej widać wszystko na powyższych zdjęciach. Jak widzicie wykorzystałem kabelek Power Led . Kbelek biały przylutowany jest do 6 pinu, zielony do masy (prościej można nawinąć kawałek kabelka zielonego i przykręcić śrubką do otworu mocującego płytę - chodzi przecież o uzyskanie masy ). Teraz wystarczy miernikiem odczytać wartości napięć. Najlepiej ustawić rezystor tak, aby przy napięciu ustawionym w biosie na 1,4 dawał 1,7V , przy 1,5 dawał 1,8, przy 1,6 dawał 1,9 a przy 1,7 dawał 2.0. I tyle .

Poniżej znajdują się wyniki po wykonaniu vdd moda.

Przypomnę tylko, że przed vdd modem maksymalna FSB jaką osiągnąłem to 225.

Testy przeprowadzałem wyłącznie w trybie synchronicznym !!! Do szyny FSB 225 pamięci ustawiłem na Expert i timingi 5-3-3-2. Powyżej FSB 225 musiałem jednak zejść trochę z timingami ponieważ system stawał się niestabilny. Efektem końcowym moich zmagań były ustawienia:

FSB 234

Mnożnik 10

Timingi Turbo 9-4-4-2,5

Napięcie na vdd 2,0

Napięcie na pamięciach 2,9

Napięcie na CPU 2,0

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widzicie wynik po wykonaniu vdd moda nie jest oszołamiający. Liczyłem na więcej ale i tak uważam, że było warto. Należy pamiętać, że dysponuję pamięciami, które nie są super markowe a ich częstotliwość pracy to 333 Mhz.

Podkęcenie z 333Mhz do 468Mhz to wzrost wydajności o 40% !!! Myślę, że z pamięciami 400 Mhz lub 433 Mhz wyniki były by znacznie lepsze. Szczególnie w taktowaniu FSB :lol:

A tak przy okazji, czy ktoś z Was bawił się w tryb asynchroniczny ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem o tym sposobie, ale moje wątpliwości budzi fakt, co by się stało gdyby w jakimś momencie przy ustawionej wysokiej FSB przerwało sie podawane napięcie np. z 2.0 do 1,5 czy 1,6 . Samo zrobienie kresek ołówkiem raczej z trwałością i pewnością tego moda nie ma nic wspólnego. Jedno natomiast trzeba przyznać - gwara zachowana przy ołóweczku :lol: przy lutowaniu nieeeeeeeee :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hitman

A wiesz, że najnowsza teori głosi, iż NF7 wcale nie potrzebuje moda (to może przesada), bo max fsb w granicach 250 ludzie osiągają przy vdd=1,5-1,6V !!

Trik polega na odpowiednim biosie (1.0 - pierwszy jaki był) i przestawieniu procka na default 200FSB ;)

Poczytaj tu:

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...&threadid=17462

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...