Skocz do zawartości
arak

Filtr na wentylator.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Likwidowali u mnie sklep komputerowy i przy tej okazji nabyłem 2 wentylatory 120 mm i jeden filtr anty kurzowy aluminiowy.

Wentylatory chciałbym zamontować na przodzie i na tylnej obudowie.

Nie wiem,niestety w jak zamontować ten filtr.Czy montując go na przednim wentylatorze jego aluminiowa ścianka ma znajdować się od strony podzespołów komputera cz po drugiej stronie?

Dzięki wielkie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Udało mi się zamontować wentylator na froncie obudowy i dobrze się w tej roli sprawdza.

Niestety na tylnej ściance obudowy nie ma miejsca na zamontowanie drugiego wentylatora 120 mm(który by wydmuchiwał ciepłe powietrze),gdyż jest tam miejsce co najwyżej na wiatrak 70 mm.Wystarczająco dużo miejsca natomiast jest na bocznej ścianie obudowy.

Czy zda egzamin drugi wentylator,gdy przykręcę go na boku,czy dać może dużo mniejszy na tyle. Czy np. zupełnie zrezygnować i pozostawić tylko ten wprowadzający powietrze wentylator na froncie?

Dzięki wielkie z góry.

Pozdrawiam.

Edytowane przez arak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na boku możesz dać, ale bądź gotowy na szybsze czyszczenie kompa z kurzu (temperatury też nieco spadną). Zasada jest taka, że wentyl na przodzie na zasysać a na tyle wydmuchiwać powietrze, inne kombinacje zakłócają cyrkulację i spowodują większe grzanie podzespołów. Bardzo dużo daje również wentylek na samej górze obudowy, już 80mm znacznie obniża temperaturę, ale optymalny to 120/140mm na wolnych obrotach i oczywiście ma wydmuchiwać gorące powietrze.

Wracając jeszcze do sprawy tylnego to nie myślałeś o wycięciu większego otworu ?, sprawdź może się da i wejdzie wentylek 90 lub najlepiej 120mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi