Skocz do zawartości
slask12

Problem ze sprzetem Amd fx 6100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , moj sprzet to:

Procesor: AMD FX™-6100 Six-Core Processor, 3314 MHz

Plyta Glowna : Asus am3+ PCie 2.0 X16? wiecej mi nie wiadomo

Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 560 Ti 1GB PALIT

Dysk twardy: WDC WD3000JS-63PDB1 ATA Device 300GB

Ram: 8GB

Zasilacz: Bandit Power 500 W

NIC NIE BYLO PODKRECANE wszystko fabryczne .

i posiadam taki problem: Grajac w Gre gta 4 , lub jakakolwiek inna po jakims czasie wyskakuje mi Blue screen po czym komputer samoczynnie sie resetuje .

Komputer jest nowy , mam go niespelna tydzien .

Nie wiem co moze byc przyczyna , mam nadzieje ze ktos mi pomoze i powie jak uporac sie z tym problemem .

W upalne dni aktualnie mam otwarta obudowe , tak zalecili mi w sklepie .

Czy jest mozliwe ze zasilacz jest zbyt slaby lub badziewny do tego zestawu? lub moze ktores z chlodzen na procesorze lub karcie graficznej sie przegrzewa ?

Jesli pomylilem dzialy z gory przepraszam.

Za pomoc z Gory dziekuje i Pozdrawiam Dołączona grafika .

Edytowane przez slask12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W upalne dni aktualnie mam otwarta obudowe , tak zalecili mi w sklepie .

Podziwiam. Ciekawe czy kupiłbyś nowe auto gdyby dealer zalecał jazdę z otwartą maską, bo inaczej się woda zagotuje - przecież to oznaka tego jakiej jakości jest ten produkt. W Twoim wypadku jest to komputer, a co gorsza gotowiec, więc jeśli to nie wina zasilacza (tak go nazwijmy..) to być może temperatury. Pobierz program HWMonitor i sprawdź temp po kilku minutach gry - najlepiej zrób screena nim się pojawi błąd. Kod błędu też byłby przydatny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okej wiec tak to jest screen z programu HWMonitor:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

a kod błedu nie znam , tyle co zdazylem zauwazyc to Physical memory dumping , cos w tym stylu i odliczanie od 0-100% po czym reset Dołączona grafika . jesli jeszcze cos bedzie potrzebne to prosze pisac .

Edytowane przez slask12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na warunki panujące w ostatnim czasie temp masz wzorowe, jak mówiłem wcześniej - kup firmowe 450-550W bo diagnozowanie na ciach!ie za 70pln nie ma najmniejszego sensu. Za mniej niż 300 masz duży wybór np. http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-sp-550mpcbeu-440694/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi diagnozowac tan na screnie widac ze zadne z napiec nie jest w normie, a roznice sa nawet po pare volt hehe.

Japirtole ktoś aktualnie mierzy napięcia softwareowo w 2012r?

rozumiem , czyli ta roznica napiec spowodowana jest najprawdopodobniej badziewnym zasilaczo podobnym urzadzeniem ? Dołączona grafika

Napięcia mierzy się miernikiem nie programem który ma tyle wspólnego z wiarygodnością co wycieczki ze Sky Clubem.
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraź sobie że gdyby każdy element dało się zmierzyć sondą K w mierniku bez utraty gwarancji i tylko troszkę większego pojęcia o budowie PC tudzież pirometry nie kosztowały 400-1500 pln to byłbym zwolennikiem pomiarów zewnętrznymi urządzeniami.

Aha - cep ma w sobie czujnik, płyta ma w socketcie i gdzieś na laminacie, GPU też ma. Znajdź zasilacz z wbudowanym pomiarem napięć...oh, wait - do tego wystarczą certyfikaty 80 bronze itp.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jeden szczegół. Odczyty z programów muszą się mieścić w pewnych granicach aby je traktować poważnie. Przy napięciach jak na screenie komputer nie ma prawa działać. Gdy temp. wskazywane przez program będą poza przedziałem 25-100st. C też ich najczęściej nie będziemy traktować poważnie.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slask12 może nawet nie wiedział(nie musiał wiedzieć) patrząc na ten scren ze cos jest nie tak z napięciami, bo temperatury mu pochwaliłeś w oparciu o scren.

Tez obstawiałem na temperaturę jako winnego, ale ze napisałem o karygodnych napięciach to już wyjesz ze z softu to se mogę co najwyżej…. powróżyć.

Wsadzą do zimnej wody to ochłoniesz, może inni tez maja racje w tym co proponują bo nie każdy fakt ma multimetr za „paręset” zloty(pewnie chiński za 20 to ty nie uznajesz) o wspomnianych miernikach temperatury za „tysiące”.

Nie rozumiesz ze to jest info orientacyjne(mój tekst czy tam screny slask12) zrobi i tak jak będzie chciał po swojemu. Pewnie już poleciał do sklepu po próbnik napięcia.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak multimetrem za dychę zmierzę napięcia lepiej niż podaje soft a soft lubi podawać wartości z [gluteus maximus], np u mnie: http://www.imagebam.com/image/19ffea200667940

Wskazania temperatury można zweryfikować palcem, w przypadku napiec multimetr jest niezbędny :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę bez sensu chwalić temperatury skoro nie wiadomo czy są podawane w idle czy pod obciążeniem. Zakładam że są z idle więc 52C to stanowczo za dużo. Na temperatury rdzeni w FX'ie nawet nie ma co patrzeć, to są bzdury. Przy napięciach takich jak z pomiaru komputer nie ma prawa działać co już ktoś wcześniej trafnie zauważył. Można więc uznać pomiar napięć za niewiarygodny. Temperatura GPU też konkretna jeśli to jest w IDLE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi