nukens Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Witajcie. Mam do was wielką prośbę, przymierzam się do znamy platformy na coś mocniejszego ale nie pod kontem zwiększenia fps w grach tylko w programie. Od dłuższego czasu używam prostego symulatora do symulacji poglądowych układów, lecz mój PII 955 niezbyt do tego się nadaje. Dlatego zwracam sie do was z prośbą o to byście spr. na swoich pc wydajność CPU z wykorzystaniem tego programu, i pochwalili sie swoimi wynikami. Przyczynom takiej prośby jest to iż nie chce kupować w ciemno procesora bo nie chce kupić za słabego ani nie wydawać worka pieniędzy na procesor którego mocy nie wykorzystam. Program waży tyle co nic (670Kb) a obsługa jest banalna, do pomiaru fps wykorzystuje darmową wersję frapsa. Instrukcja: 1. Pobieramy paczkę .zip z strony http://www.falstad.c...uit/circuit.zip 2. Wypakowujemy zawartość gdzie chcemy. 3. Następnie uruchamiamy frapsa. 4. Przechodzimy do miejsca gdzie wypakowaliśmy program i 2x klikamy na circuit.jar. 5. Po otwarciu programu klikamy na file>import i wklejamy zawartość pliku txt:benchmark.txt 6. Zamykamy okienko klikając import. To by było na tyle po zatwierdzeniu powinien na ekranie pojawić się symulowany obwód zaś fraps powinien wyświetlić ilość klatek. Oczywiście proszę nic nie zmieniać by nie zafałszować wyników. Proszę was abyście w postach podawali model procesora, aktualne taktowanie, oraz ilość FPS'ów. (mile widziane procki po OC) Jak widać nie jest to skomplikowane a mi pomoże w wyborze. Przepraszam jeśli nie ten dział ale nie ma ogólnego wątku/subforum o procesorach. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 40-50FPS 3600MHz przy czterech rdzeniach. 60. W ogóle za każdym razem inaczej, nie wiem wtf. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Ale przy takim simulation speed jakie było ustawione nominalnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 No tylko benchmark importowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 WoW u mnie ta symulacja pożera cały 1 rdzeń i mam 2 FPSy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) U mnie to samo na AMD, 2 FPS i 20% użytego procka i to na 5 rdzeniach po 3800mhz. Nie wiem co to za programik, ale dla mnie to on jest źle napisany, bo niemożliwe, by na Intelu aż 20x więcej fps było. Dodatkowo wykorzystanie tylko jednego rdzenia. No chyba, że na Intelu korzysta ze wszystkich , no to tym bardziej potwierdzałoby moją tezę. Edytowane 12 Lipca 2012 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Może coś źle robię, nie odpalam podwójnym kliknięciem, bo u mnie nie działa, tylko przez cmd [java -jar circuit.jar]. Czasami spada fps, ale tylko na sekundę. Pokażę video jak się upnie. O naprawiłem jarfixem. Teraz odpalam w jre7 (myślałem, że mam tylko jre6) i mam prawie 70fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Co jakiś czas łapie laga na 2-3s i fps spada do 2. Wg pomiaru FRAPS (48,5s) Min: 2 Max: 128 Avg: 106.884 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Frames: 2914 - Time: 48000ms - Avg: 60.708 - Min: 4 - Max: 75 Wraz ze zwiększaniem Simulation Speed wydajność leci na łeb. Widocznie Phenom wymięka wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 U mnie gdzieś od połowy paska simulation speed nie da się pracować bo mam po 2 FPSy. Czyli tak jak się obawiałem AMD się do tego nie nadaje. No nic czekam na kolejne testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) phenom x6@3,8 NB@2,6 - 5, 6fps na standardowym speed. W tygodniu powinien przyjsc moj i5 3570 to jak nie zapomne tez wstawie wyniki Edytowane 13 Lipca 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...