Skocz do zawartości
edek477

Monitor do PS3 i komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam montora, który miałby służyć do konsoli PlayStation3 w HD (czyli potrzebne złącze HDMI) oraz do laptopa (którego jeszcze nie mam, ale zbieram). Wielkośc monitora jakiej szukam to 23" lub 24". Z tego co czytałem to liczy się odświerzenie oraz czas reakcji. Chciałbym uzyskać wysoki komfort użytkowania z konsoli oraz laptopa. Zakres cenowy to ok. 600 zł (jeśli są jakieś trochę droższe to też możecie napisać). W grę wchodzą (ewentualnie) używki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Edek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie każdy monitor z HDMI z rozdzielczością natywną 1920x1080. Jeśli wybierzesz monitor o rozdzielczości większej niż Full HD to musi on mieć funkcję 1:1 pixel mapping żeby poprawnie wyświetlał obraz bez skalowania. Przydało by się żeby monitor miał dwa porty DVI i HDMI żeby mieć podłączone od razu komputer i PS3 bez ciągłego przełączania.

Wklej linki jakiś monitorów które twoim zdaniem mogły by być to coś doradzimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One mają "tylko" wejścia HDMI i VGA. Jeśli ci to pasuje to ja bym brał ten 24 cale. IMO najlepszy byłby monitor co ma dwa HDMI. Poszukaj jeszcze czasami warto dopłacić 100zł i nie mieć problemów z ciągłym przekładaniem wtyczki HDMI. Moja propozycja: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2490993869 w dodatku matowa obudowa i matowa matryca. Poszukaj coś jeszcze co twoim zdaniem warto.

Ten co podałem ma prawie 24cale i złącza HDMI, DVI i VGA czyli wszystko co potrzeba.

Nie jest to jakiś wypas wiadomo ale przynajmniej ma tą minimalną funkcjonalność.

lub 23 cale:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2464167827

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2486428540

Nie sugeruj się zbytnio czy ma 2ms czy 5ms bo różnicy nie dostrzeżesz.

W tej kategorii cenowej ja bym brał LED.

Tu też dobra propozycja.

http://www.morele.net/benq-9h-l8rlb-qbe-476520/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaproponuje monitor LG IPS235.

Sam używam wersje 22" w konfiguracji PC<-dvi->LCD<-hdmi->PS3 i nie posiadam praktycznie żadnych zastrzeżeń.

Opożnienie obrazu względem monitora CRT w trybie "FILM" wynosi 16ms (1 klatka dla PS3) w pozostałych (na pewno w sRGB) 33ms.

Generalnie używam trybu "FILM" do grania - zwiększony kontrast i szybkość reakcji, a sRGB do pracy w systemie.

Monitor dodatkowo posiada fabrycznie kalibrowane kolory i porty HDMI, DVI, DSUB, Jack 3,5mm.

W razie pytań mogę odpowiedzieć tu w temacie.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak myślę, że przydałyby się wbudowane głośniki.

Ja zaproponuje monitor LG IPS235.

Sam używam wersje 22" w konfiguracji PC<-dvi->LCD<-hdmi->PS3 i nie posiadam praktycznie żadnych zastrzeżeń.

Opożnienie obrazu względem monitora CRT w trybie "FILM" wynosi 16ms (1 klatka dla PS3) w pozostałych (na pewno w sRGB) 33ms.

Generalnie używam trybu "FILM" do grania - zwiększony kontrast i szybkość reakcji, a sRGB do pracy w systemie.

Monitor dodatkowo posiada fabrycznie kalibrowane kolory i porty HDMI, DVI, DSUB, Jack 3,5mm.

W razie pytań mogę odpowiedzieć tu w temacie.

Jak ty masz podłączony dźwięk? I czy nie masz opóźnień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno. Jak z jakością obrazu z lapka na monitorze?

Teoretycznie obraz zależy od karty graficznej. Praktycznie jakość będzie taka sama jak podpiać ten monitor pod zwykły PC.

A czy obraz na tym monitorze bedzie mial lepszy (kontrast/kolory) wzgledem laptopa? Nie wiem, jak dobrą masz matryce w laptopie.

Ale generalnie monitor powinien być lepszy.

Teraz tak myślę, że przydałyby się wbudowane głośniki.

Jak ty masz podłączony dźwięk? I czy nie masz opóźnień?

Schemat połaczenia.

Dołączona grafika

Switch - Kable Jack z PC i monitora są męskie po obu koncach, natomiast od HI-FI idzie kabel 2xRCA-jack żeński.

Oczywiście jesli posiadamy sprzęt audio z wejściem optycznym to możemy bezpośrednio podłaczyć PS3.

PS. Po kablu HDMI możemy w monitorze ustawić punkt czerni na niski. Ale w/g mnię, obraz jest wtedy zbyt ciemny.

Co do opóźnień w dzwięku to nie stwierdzam żadnych (pomijalne), albo takowych nie słyszę.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchawki? Głośniki wbudowane w monitor, jeśli jeszcze się ktoś w to bawi, to żałosne pierdziawki, służące do odtwarzania dźwięków systemowych, a nie jakichkolwiek bardziej wymagających zastosowań (a gry czy filmy zdecydowanie się do takich zaliczają). Trzeciej drogi nie ma.

Tzn. nie rozumiem co masz na myśli pod hasłem "zewnętrzne głośniki" - jeśli amplituner/zestaw Hi-Fi, to da się bez tego, wystarczy kupić zestaw głośników aktywnych, który będzie miał więcej niż jedno wejście, wtedy jedno wejście do PC, drugie do konsoli (albo, jak s0n1c, przełączanie kabla). Jeśli miałeś na myśli głośniki w ogóle, patrz wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uda ci się kupić głośniki z dwoma wejściami i będzie to działać to ok na pewno znacznie lepiej zagrają niż wbudowane w monitor. Nikt nie odpowiada bo pytanie powinno być postawione w dziale audio. Skup się na monitorze a "głośniki" komputerowe jakieś się znajdą jest tego pełno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi