Jump to content
Bjeń

Problem z Abit AB9 Quad GT - piszczenie

Recommended Posts

Witam,

Przyznam, że nie mam już pomysłu, dlatego proszę Was o pomoc. Parę dni temu mój komputer maksymalnie zwolnił, umarł na parę minut, zużycie pamięci wzrosło do 100%, po chwili zaczęło być ok. Przeanalizowałem procesy - wszystkie były bezpieczne, antywirus nic nie wykazał, anti-malware wykrył 5 niebezpieczeństw, głównie serial-keye, usunąłem.

Pomyślałem, że to kwestia temperatur i że wiatraki nie wyrabiają. Odkurzyłem komputer, przewietrzyłem sprężonym powietrzem, założyłem nowe wiatraki na tylną obudowę i na radiator Pentagram Karrakorum. I teraz niespodzianka... tuż po starcie płyta główna zaczyna piszczeć (dźwięk w stylu karetki - iiiooo iiiooo :P) - kody błędu na płycie przechodzą od kolejnych initów i staje na FF (czyli standardowym stanie końcowym) i mimo wszystko płyta główna dalej piszczy. W biosie nie wyskoczyło nic złego, przechodzi poprawnie do windowsa, mogę pracować normalnie, nie spowalnia, jest ok... a mimo wszystko płyta główna dalej piszczy...

Sprawdziłem pamięci memtestem - 0 błędów.

O ile pamiętam, w taki sposób mobo piszczy gdy, któryś z podzespołów się przegrzewa. Temperatury sprawdziłem w HWmonitorze i są jak najbardziej w normie. Temperatura procesora 36 stopni, reszty 25-30. Karta graficzna 50 stopni, co chyba też jest w normie. Dotykałem radiatorów na mostkach i troszkę były gorące - ale to chyba też normalne.

Gdzie może siedzieć problem? Czemu mobo mimo kodu błędy FF - czyli, że ok, nadal piszczy, mimo przejścia do windowsa. Zasilacz za słaby? Procesor wysiada ?

Moja konfiguracja:

Abit AB9 Quad GT

C2D E6420

grafika XFX HD 5770

zasilacz Chieftec 450W

RAM 2x1GB (samsung) + 2x512MB (OCZ)

Bardzo proszę o porady i o pomoc.

Z góry dzięki !

Śmieszna sprawa. Zrestartowałem bios, więc ustawienina się zresetowały. Przy ustawienianch wentylatorów była kolumna "beep" i byla zaznaczona przy CPU. Ciężko mi powiedzieć po co to jest. Dla testu czy działa ? Wyłączyłem tę opcję i piszczenie ustało.

Czy to ustawienie jest poprawne ?