MadMrMac Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2012 Mam problem, który pojawił się znienacka, bez przyczyny. Mój monitor Samsung SyncMaster 172 pracujący w rozdzielczości 1280x1024 75Hz zaczął przełączać odświeżanie ekranu na 59.9Hz po włączeniu gier pełnoekranowych, czego rezultatem są ciemniejsze poziome pasy przelatujące z góry na dół ekranu (problem występuje w grach Driver San Francisco i Burnout Paradise, w te przynajmniej ostatnio grałem i problem zauważyłem). Gdy włączam grę monitor zmienia tryb wyświetlania jak zawsze (zielona dioda robi się na chwilę pomarańczowa - ekran jest przez chwilę wygaszony) i gra się włącza, ale ze zmienioną częstotliwością odświeżania. Co ciekawe w innej grze, NFS the run, gdzie tryb wyświetlania się nie zmienia (dioda jest cały czas zielona) problem nie występuje - przyczyną jest zapewne inny tryb fullscreen. Zauważyłem też że gdy grę mam już włączoną i wyłączę a następnie ponownie włączę monitor, odświeżanie albo nadal wynosi 59.9, albo zmienia się do 60.1 - wartości dość nietypowe i nieobsługiwane przez monitor, czego rezultatem są paski. Wcześniej wszystko bylo w porządku, odświeżanie 75Hz, mam aktualne sterowniki i przed wystąpieniem problemu nic nie przeinstalowywałem ani nie zmieniałem, dlatego nie mogę dociec przyczyny. Czy ktoś się już z tym spotkał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2012 Nie można ustawić w opcjach gier stosownej rozdzielczości @75Hz? ew spróbuj 'na stałe'ustawić w profilach w panelu nvidii/ccc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salata Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 vsync? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...