Skocz do zawartości
Micky92

Zasilacz samochodowy pod Asusa X73SV czy przetwornica napięcia?

Rekomendowane odpowiedzi

Za miesiąc jadę na wakacje, a że w samochodzie będę musiał spędzić dwa dni prawie w jedną stronę, chciałem sobie czas uprzyjemnić korzystaniem z laptopa. Pytanie jest następujące, co lepiej kupić, przetwornicę napięcia (np. coś takiego) 12V=>230V i podpiąć tam normalny zasilacz, czy jednak zdecydować się na zasilacz samochodowy do laptopa? Jeżeli zasilacz, to czy zda egzamin zasilacz nieoryginalny, czy musiałbym wziąć oryginalny zasilacz asusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbys sie decydował na zasilacz samochodowy, to kupuj oryginał. Taki zamiennik co podałes to badziewie straszne. A czy przetwornice DC-AC 12->230 czy zasilacz samochodowy to obojętnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi przetwornicami 12-->>220V czasami są niezłe jaja. Miałem u siebie przetwornice Tronic ( 2 sztuka tez robiła jaja) która sama wyłączała sie po 4-6 sekundach pracy pod obciązeniem ( lapek IBM seria T na dualcore ) Pomimo usuniecia zabezpieczenia przeciwprzeciązeniowego i tak skubana się wyłączała ( co koło 50 sekund ). Dopiero badzo mocna ingerencja w elektronike ( czytać : zostawiłem tylko przetwornicę głowną a falownik ominełem =330V stałego na wyjsciu :D ) lapek działa ( tu niestety nie wszytkie zasilacze chcą przyjąć na banie stałe napięcie --moja delta do asusa przyjeła a oryginał IBM robił fochy )

Co do przetwornic step-up 12-->19V nie spotkałem się z problemem niestabilnosci zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz samochodowy, ale lepiej oryginalny. Z tego co widzę w linkach różnica w cenie nie jest jakaś wybitnie duża. Przetwornica 12->230V AC i potem zasilacz laptopowy to więcej strat energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi