Skyfire Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2012 (edytowane) Witam serdecznie, Złożyłem dziś swój PC z nowymi częściami mianowicie: Intel Core i5 2500k ASRock P67 PRO3 REV3.0 Plus chłodzenie: Zalman CPNS10X Performa W obudowie Zalman Z11 Plus. Problem pojawia się przy temperaturze procesora, która jest dla mnie dziwna w stosunku do Q6600, którego miałem wcześniej, a jest uznawany za piec. Temperatury w idle wyglądają tak: Natomiast pod 100% obciążeniem: Nie ukrywam, że jestem trochę zawiedziony, ale nie wiem czy powinienem dlatego pytam tutaj czy te temperatury są za wysokie jak na takie chłodzenie? Przy dłuższym teście dochodzi do 50 stopni i tak zostaje, uważam, że nie daje to zbyt dużej możliwości OC na której mi najbardziej zależało. Dodam, że w obudowie są 2 wentylatory na dole i górze z przodu - 12cm, nad procesorem z góry wieją dwa 14cm, z tylu jest jeden 12cm, na Performie jeden 12cm i dwa 8cm dmuchające w miejscu mocowania dysków z obu stron. Pasta Arctic Silver 5. Bardzo dziękuję za wszelkie rady. Pozdrawiam! Edytowane 15 Lipca 2012 przez Skyfire Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu gdzie robiłeś testy? To może być główną przyczyną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyfire Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) Nie mam niestety termometru wewnątrz, ale mieszkam w Anglii gdzie od tygodnia mamy 17 stopni na zewnątrz, myślę, że ja jako, że mam przeciąg w pokoju gdzie stoi komputer to temperatura nie będzie większa niż 20-22 stopnie, ale to tak na oko tylko jestem w stanie powiedzieć. Nie korzystam z ogrzewania. Edytowane 16 Lipca 2012 przez Skyfire Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 34C w idle i 48C w stress....to przepraszam ile chciałeś mieć? 15 w idle i 35 w stress? Temp w normie. Temat do wora. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 dokładnie ja na ivy bridge z zdjęta czapką mam pod 70c z tego co pamiętam na i7 2600k też miałem około 70c w stresie, temperatury masz jak najbardziej prawidłowe nawet wydają się ciut za niskie, zapodaj prime95 z avx http://www.mersenneforum.org/showthread.php?t=16535 i podaj jeszcze raz temperatury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...